Ord. dupa

Sala Media a Teatrului National Bucuresti a fost gazda recitalului sus...

Abel - Edison Corban was born in Bacau (Romania) and began piano lesso...

Adina Cocargeanu was born in 1985 in Constanta (Romania). She started ...

Ostad (Master) ALI ASGHAR RAHIMI

I...

”A chant of worlds – a blend of blues and songs with a drawl” is...

Ana and Marius Boldea are PhD students and graduates of bachelor and m...

Andreea Stoica: Andreea Stoica’s journey in music began at the ag...

The Dutch mezzo soprano Anne Marieke Evers studied at the Conservatory...

Inregistrarea video si galeria foto a concertului Autumn Mood de pe 29...

Avanpremiera spectacolului The Fever de la Teatrul National, care a in...

Liviu IFTENE Tenorul brașovean Liviu IFTENE, născut în 13 m...

Inregistarea video a concertului Chants of Lights, sustinut de Ali As...

CHRISTIAN BADEA – Symphony and Opera Conductor Christian Bade...

Banca Transilvania Deloitte Mobexpert

HE Han Chunlin, Ambassador of the People’s Republic of China in Roma...

HE Kap-soo Rim, Ambassador of the Republic of Korea in Romania, The Mi...

Therese Hyden, Ambassador of The Kingdom of Sweden, The Ministry of Fo...

Tineri muzicieni au concertat în  celebra biserică St. Martin-in-th...

Societatea Muzicala, The Cotroceni National Museum and The Ministry...

The Farewell concert that HE Arthur Mattli, Ambassador of Switzerland,...

  Conf. Dr. Dragos Calin si-a desfasurat activitatea stiin...

Constantin Borodin s-a nascut la Chisinau, Republica Moldova si studia...

Cornelius Zirbo, 20, was born in Cluj-Napoca where he began his musica...

Afiseaza
comentarii

Liviu PapadimaProf. dr. Liviu Papadima (n. 1957) este profesor la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti. Din 2012 este Prorector pentru relatii internationale si comunicare institutionala, dupa ce a fost pentru doua mandate Decan al Facultatii de Litere (2004-2012).

A absolvit in 1981 aceeasi facultate, cu Diploma de merit, specializarea romana-engleza si, dupa ce si-a indeplinit obligatiile legale de profesor stagiar (Scoala Generala Breaza Centru, 1981-1984) si a reusit sa revina in Bucuresti in jurnalistica (redactor la revista „Tribuna Romaniei”, 1984-1987, responsabil cu pagina culturala, titular de rubrica la cronica de carte) si-a inceput, in 1988, cariera universitara. A obtinut titlul de doctor in filologie in 1999, cu teza despre Relatia autor-cititor in literatura romana, secolul al XIX-lea. Proza pasoptista si postpasoptista, coordonator prof. dr. Paul Cornea.

Liviu Papadima a avut sansa de a-si largi orizontul de studiu printr-o bursa Herder, efectuata la Universitatea din Viena in 1987-1988 (cercetari in teoria metaforei) si ca lector invitat la Institutul de Limbi Romanice (Institut für Romanistik) la aceeasi universitate (1991-1994).

O bursa New Europe College castigata pentru anul academic 1995-1996 i-a dat prilejul unui stagiu de documentare la Vrije Universiteit, Amsterdam (cercetarea empirica a receptarii literare, aprilie 1996). In 1996-1997 a predat un trimestru limba si literatura  romana ca lector invitat la Faculteit der Letteren, Universiteit van Amsterdam.

In 2000-2002, Liviu Papadima a fost rechemat la Institut für Romanistik, Universitatea din Viena, in calitate de profesor invitat. In acesti doi ani a predat cursuri de literatura, limba, cultura si civilizatie romaneasca, intre care si un curs integrat predare-cercetare, finalizat cu publicarea unui volum colectiv: Liviu Papadima (coordonator), Petrea Lindenbauer, Othmar Kolar, Der politische Diskurs in Rumänien, Bucuresti, Humanitas Educational, 2003.

In publicistica a fost unul dintre initiatorii, alaturi de Mircea Vasilescu, Ion Manolescu si Mihai Grecea, unei reviste de avangarda culturala, „Vineri”, supliment lunar al revistei „Dilema” (1997-2000, redactor sef 1999-2000).

In 1999 a fost Consilier prezidential pentru cultura si educatie, in timpul mandatului Presedintelui Emil Constantinescu.

Domenii de specializare in activitatea didactica si de cercetare a lui Liviu Papadima: istorie literara, literatura comparata si teorie literara, retorica, naratologie, pragmatica, poetica experimentala.

Preocuparile de ordin didactic s-au concretizat in afilierea, din 1997, la Consiliul National de Curriculum, in calitate de expert curricular, promotor al reformei programelor pentru limba si literatura romana in liceu. In 2010 a fost desemnat Presedinte al Comisiei nationale pentru limba si literatura romana in invatamantul preuniversitar. In ultimii ani a participat in repetate randuri, in calitate de Presedinte de onoare, la organizarea si desfasurarea Olimpiadei internationale de limba si literatura romana, ulterior a Olimpiadei internationale de lectura.

A fost de asemenea consilier independent pentru invatamant si membru in Consiliul de Administratie la Fundatia pentru o Societate Deschisa si la Centrul „Educatia 2000+” (1999-2000).

A sustinut numeroase cursuri de formare pentru profesori in perioada 2000-2002.

Din 2009, Liviu Papadima este membru in Consiliul de coordonare al Institutului Limbii Romane (ILR), al carui Presedinte a fost ales in decembrie 2016.

In 2008-2009 a fost desemnat evaluator la Administratia Fondului Cultural National (AFCN), pentru publicatii periodice cu profil cultural. Tot din 2008 a fost, pentru mai multi ani consecutivi, membru al juriului Concursului de debut literar UniCredit.

A activat, ca expert in filologie, in cadrul Agentei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS, 2007-2010), ca membru al comisiei de filologie a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU, 2010-2012) si ca membru al comisiei pentru stiintele umaniste a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS, 2012-2014).

Liviu Papadima a fost, incepand din 2010, manager al Scolii postdoctorale de studii literare a Facultatii de Litere. Este membru fondator al Centrului de Studii Romanesti din aceeasi facultate (2014).

Face parte din Colegiul de redactie al revistei Limba si literatura romana si a contribuit la infiintarea „Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din Romania”, afiliata ICLA, International Comparative Literature Association (membru fondator, secretar executiv 1997-2004). A pus bazele, impreuna cu alti colegi din mediul academic, asocierii „Focus Educatia” – Grup de reflectie si initiativa. A facut parte din Consiliul consultativ al revistei Observator cultural.

Este membru fondator al Asociatiei pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural, participant in proiectul „Salvati Vama Veche”.

A infiintat, in 2005, impreuna cu Mihaela Ginju, Cosmin Alexandru si Adrian Stanciu, Asociatia „Erudio”, care organizeaza programe educationale pentru manageri precum „Erisma” si „Emeritus”. Este, inca de la prima promotie „Erisma” dintre cele 23 de pana in prezent, titularul modulului de „Vorbire in public”.

Liviu Papadima a coordonat mai multe proiecte de cercetare: Literatura romana in cultura occidentala contemporana. Valorile literare ca vehicul al brandului cultural (LIRCO, 2007-2010), Migration and Reshaping Identities in Romanian Travel Writings 1960-2010 (MARIS, 2011-2014) s.a. Membru in echipa proiectului „Literature Framework for Teachers in Secondary Education” (LIFT 2), coordonat de Universitatea din Groningen (2008-2011) si in cea a proiectului University and School for a European Literary Canon (ELiCa), coordonat de Universitatea La Sapienza din Roma (2010-2012) etc.

A prezentat comunicari stiintifice la numeroase conferinte internationale la Praga, Lisabona, Leipzig, Berlin, Arizona State University, Granada, Texas A&M University Qatar, Bruxelles, North Carolina, Padova, Venezia, Roma, University of Western Ontario, Heidelberg, Viena, Istanbul, Tel Aviv, Posdan, Tartu, Leiden etc.

Conferinte individuale sau key note speaker la universitati din Doha, Budapesta, Hamburg, Viena, Jena, Cracovia, Amsterdam, London/Ontario, Seul, Udine, la Institutul Cultural Roman din New York s.a.

Liviu Papadima a publicat urmatoarele volume individuale

  • Un decalog sau mai multe?, Bucuresti, Editura Spandugino, 2016
  • Mai are timpul rabdare? Studii si eseuri de istorie si critica literara, Bucuresti, Ed. Curtea-Veche, 2007
  • Hermeneutica literara, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Proiectul pentru invatamantul rural, 2006
  • Literatura si comunicare. Relatia autor – cititor in proza pasoptista si postpasoptista, Iasi, Polirom, 1999
  • Caragiale, fireste, Bucuresti, Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1999

Volume in colaborare

  • Seria de manuale de Limba si literatura romana, clasele IX-XII, impreuna cu Alexandru Crisan, Ioana Parvulescu, Florentina Samihaian si Rodica Zafiu, Bucuresti, Ed. Humanitas Educational, 1999-2007
  • Calendarul dupa Caragiale, impreuna cu Calin-Andrei Mihailescu si Rodica Zafiu, Bucuresti, Curtea Veche, 2002

Volume editate

  • The Canonical debate Today Crossing Disciplinary and Cultural Boundaries, coeditare impreuna cu David Damrosch si Theo D’haen, Amsterdam – New York, Editions Rodopi, 2011
  • Der politische Diskurs in Rumänien, Bucuresti, coeditare impreuna cu Petrea Lindenbauer si Othmar Kolar Humanitas Educational, 2003
  • Cercetarea literara azi. Studii dedicate profesorului Paul Cornea, coeditare impreuna cu Mircea Vasilescu, Iasi, Ed. Polirom, 2000
  • Antologiile pentru adolescenti ale Editurii Arthur, incepand din 2011, coeditare impreuna cu Florentina Samihaian

Ingrijire de editii

  • Ion Creanga, Amintiri din copilarie. Povesti. Povestiri, Bucuresti, Ed. Curtea Veche, 2009
  • Comediile lui I. L. Caragiale, Bucuresti, Ed. Humanitas, 1996, (prefata, analize de text, note, bibliografie comentata)

Studii si eseuri de specialitate publicate in periodice (selectiv)

  • „Job’s Reading Job”, The Yearbook of Comparative Literature, Volume 59/2013, 2016, Indiana University, Bloomington, Indiana
  • Literary Reception Theories: A Review„, DACOROMANIA LITTERARIA, II, 2015
  • „Die Gegenwart – gestern, heute und morgen”, Wespennest, nr. 136, 4/2004
  • „Cum se fabrica lipsa de viitor”, Secolul 21, nr. 10-11-12/2003
  • „Un «oras virtual»”, Secolul 21, nr. 7-9/2003
  • „Subglie. Cronica unui esec”, Observator cultural, nr. 176/08-14.07.2003
  • „Vechi dispute, noi argumente. «Cazul Eminescu», vazut de la distanta”, Romania literara, 13/4-10.04.2001
  • „«Al saselea simt» si temele pentru acasa”, Lettre Internationale, editia romana, 36/iarna 2000-2001
  • „Literatur: Selbstbetrachtung und Selbstdarstellung”, Der Donauraum, 3-4/1999
  • „Une controverse ardente: canon critique et canon scolaire”, Euresis, 1997-1998
  • „What Do Poets Prophesy? Romanian Poetry of the ‘80s and the Debate on Postmodernism”, in Interlitteraria, 4/1999
  • „Postmodernisme littéraire et modèls culturels”, Euresis, I-II/1995, republicat in Euresis, I-IV/2009

Studii si eseuri de specialitate publicate in volume colective (selectiv)

  • „Krise in der Bildung / Bildung in der Krise”, in Thede Kahl, Larisa Schippel (coord.), Leben in der Wirtschaftskrise – Ein Dauerzustand?, Berlin, Frank & Timme, 2011
  • „Una Cenerentola? Il teatro romeno fino alla seconda guerra mondiale”, in Bruno Mazzoni, Angela Tarantino (coordonatori), Geografia e storia della civilità letteraria romena nel contesto europeo, vol. II, Pisa University Press, Edizioni Plus, 2010
  • „Einstimmige Erinnerungen und die Privatisierung der Vergangenheit”, in Edda Binder Iijima, Romanita Constantinescu, Edgar Radtke, Olivia Spiridon (coord.), Gedächtnis der Literatur. Erinnerungskulturen in den südosteuropäischen Ländern nach 1989. Rumänien im Blickfeld, Ludwigsburg, POP-Verlag, 2009
  • „Die rumänische Literatur vom 19. Jahrhundert bis heute”, in Thede Kahl, Michael Metzeltin, Mihai-Razvan Ungureanu (coord.), Rumänien, Viena, LIT Verlag, 2006
  • „Romanian report”, in Juliane Besters-Dilger, Rudolf de Cilia, Hans-Jürgen Krumm, Rosita Rindler Schjerve (coord.), Mehrsprachigkeit in der erweiterten Europäischen Union – Multilinguism in the enlarged European Union – Multilinguisme dans l’Union Européene élargie, Klagenfurt/Celovec, Drava Verlag, 2003
  • „Hier und dort. Erzählperspektive und Kulturwahrnehmung in der rumänischen Prosa um die Mitte des 19. Jahrhunderts”, in Ch. Adobati, M. Aldouri-Lauber, M. Hager and R. Hosch (coord.), Wenn Ränder Mitte werden. Zivilisation, Literatur und Sprache im interkulturellen Kontext, Festschrift für F. Peter Kirsch zum 60. Geburtstag, WUV Universitätverlag, 2001
  • „Sprache und Diktatur”, in Lexikon der Romanistischen Linguistik (LRL), Vol. I,2, ed. Günter Holtus, Michael Metzeltin si Christian Schmitt, Tübingen, Max Niemeyer Verlag, 2001

Eseuri culturale

  • Rubrica saptamanala „Invatatura de minte” in Dilema veche, incepand din aprilie 2014

Prefete, interviuri, recenzii, traduceri s.a.

Beletristica

  • In livada de cremene, Bucuresti, Ed. Albatros, 1981

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close