Concursul National de Compozitie si Interpretare Muzicala Mihail Jora
a fost infiintat in anul 1991 de catre Uniunea Criticilor, Redactorilor si Realizatorilor Muzicali din Romania, careia mai tarziu i s-a alaturat Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, iar din 2016 Societatea Muzicala, care a preluat si finantarea si managementul logistic al competitiei.
Incepand cu anul 2017, Concursul National Mihail Jora se desfasoara din doi in doi ani.
Fondatorul Concursului este Prof. univ. dr. D.H.C. Grigore Constantinescu, ce a realizat acest demers in semn de omagiu, cu prilejul sarbatoririi centenarului nasterii marelui artist roman Mihail Jora.
Concursul se adreseaza tinerilor muzicieni romani, de origine romana (inclusiv cetatenii Republicii Moldova) sau care studiaza la universitati din Romania, si va ramane intotdeauna un concurs national. Are ca obiective principale promovarea si lansarea in cariera artistica a celor mai valoroase talente si, totodata, o mai cuprinzatoare cunoastere – in randul interpretilor, dar si a publicului – a creatiei componistice nationale, cu o atentie deosebita pentru opera lui Mihail Jora, eminenta personalitate in istoria muzicii romanesti.
De-a lungul celor 30 de ani de istorie, din Consiliul de Onoare al Concursului au facut parte cei mai importanti muzicieni romani. Juriile Concursului sunt alcatuite din personalitati de prim-plan ale vietii muzicale romanesti si internationale, profesori ai universitatilor de muzica din Romania si din strainatate, din membri ai Uniunii Criticilor Muzicali „Mihail Jora”.
Incepand cu anul 2015, Presedintele Concursului este Conf. univ. dr. Dragos Calin, muzicolog si pianist, cadru didactic al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.