Ziua Europei
Ziua Europei, Concert la Filarmonica Nationala „Serghei Lunchevici” din Chisinau, in cadrul Turneului Laureatilor Concursului Mihail Jora din 2017 in Romania si in strainatate: duminica, 7 mai 2017, in ciclul de manifestari legate de sarbatorirea Zilei Europei organizate de catre Ambasada Romaniei in Republica Moldova, in parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova.
Program:
In deschidere, doi solisti din Republica Moldova, invitatii nostri speciali:
- Stefan-Gabriel Luta (bas): H. Wieniawski – Scherzzo-tarantella (lapian Margareta Cuciuc)
- Vladislav Cojocaru (vioara): G. Verdi – Aria lui Fiesco din opera Simon Boccanegra si М. Глинка – сомнение (la pian Margareta Cuciuc)
- Gloria Tronel: J. Offenbach – Aria Papusii din Povestirile lui Hoffman
- George Virban: C. Gounod – „Ah, leve-toi soleil” din Romeo si Julieta
- Dimitri Malignan: S. Prokofiev – Extrase din Sase piese dupa „Cenusareasa”
- Gloria Tronel: T. Rogalski – Salcia
- Dimitri Malignan: D. Lipatti – Preludiu si doua Nocturne
- George Virban: S. Pautza – Din vise dragi poeme
- Gloria Tronel: L. Delibes – Aria Clopoteilor din Lakme
- George Virban: P. Sorozabal – No puede ser
- Gloria Tronel & George Virban: E. de Curtis – Non ti scordar di me
Gloria Tronel – soprana
George Virban – tenor
Dimitri Malignan – pian
Miriam Drasovean – acompaniere pian
Invitati: oficialitati, reprezentanti ai marilor companii, oameni de afaceri, personalitati din cultura si din mediul academic, melomani
La concertul de la Chisinau de pe 7 mai, din cadrul Turneului Laureatilor Concursului National Mihail Jora, vom avea doi invitati speciali care vor canta in deschidere: Violonistul Stefan-Gabriel Luta si basul Vladislav Cojocaru:
Violonistul Stefan-Gabriel Luta are 12 ani, fiindca s-a nascut in 2005; la Chisinau, in Republica Moldova. Este in clasa a V-a la Liceul-internat Republican de Muzica „Ciprian Porumbescu”, in clasa de vioara a doamnei Profesor Galina Buinovschi. Chiar daca are doar 12 ani, Stefan-Gabriel Luta a luat multe premii: premiul I si diploma pentru cea mai buna interpretare a creatiei a compozitorului autohton la Concursul National „ZLATA TCACI”, din Chisinau, Republica Moldova, in 2013; premiul I la Concursul National al tinerilor instrumentisti „ANTONINA LUCINSCHI” Chisinau, R.Moldova in 2014; premiul al Iilea si premiul Ziarul Ploiesti la Concursul National de interpretare si cretie muzicala „PAUL CONSTANTINESCU”, Ploiesti Romania, tot in 2014; premiul I la Concursul International al Tinerilor interpreti „EUGEN COCA”, Chisinau, R.Moldova, in 2015; premiul I la Concursul International de vioara „Nedyalka Simeonova”, Haskovo, Bulgaria, grupa A, si Premiul Primariei Municipiului Chisinau in domeniul artelor, amandoua in 2015; In 2016 a castigat premiul I si premiul special „Remember Enescu” la Concursul International de Vioara „Cornelia Bronzetti” Campina, Romania, si a participat in cadrul evenimentului „Exercitii ale excelentei” organizat de editura „Adenium” si revista de cultura contemporana „Timpul” la Filarmonica nationala „S. Lunchevici” din Chisinau. In 2017 a castigat Premiul Ministerului Culturii (Festivalul national al tinerelor talente „Moldova creativa-25” ) si la Concursul International de vioara „MODEST IFTINCHI” ed. a V-a, din, Bucuresti, Romania a luat Premiul I, Premiul Special „Modest Iftinchi”, Premiul Special „TALENTUL – un cuib al stelei” si Marele Premiu. De asemenea, Stefan-Gabriel Luta participa in cele mai importante concerte din cadrul liceului la nivel de municipiu si national. Participa ca solist cu orchestra simfonica in concertul organizat de ambasadele Germaniei si Poloniei la Teatrul de Vara din Chisinau, concerteaza cu succes in Republica Moldova, Romania, Bulgaria. Este eminent si la obiectele de cultura generala.
Basul Vladislav Cojocaru s-a nascut in 1995 la Chisinau, in Republica Moldova. A absolvit gimnaziul la Liceul Teoretic Romano-German Mihail Kogalniceanu. Apoi a studiat patru ani la Colegiul de Microelectronica si Tehnica de Calcul din Chisinau, specialitatea Inginer in calculatoare. Pasiunea catre muzica a aparut inca din anii de gimnaziu. Mama a hotarat sa-l inscrie pe tanarul elev la Scoala de Arte Valeriu Poleacov din Chisinau, unde a studiat acordeonul timp de cinci ani. In ultimii doi ani de colegiu, la varsta de 19 ani, Vladislav a studiat paralel canto academic la aceeasi scoala de arte. Vladislav Cojocaru a luat premii la mai multe concursuri nationale si internationale printre care: Festivalul-Concurs International de Arta Vocala „Cinta Inima – 2015 „, editia a XX-a; Premiul cel Mare la Festivalul-Concurs International vocal „Sifia Grand Prix”, categoria muzica clasica, la Sofia, in Bulgaria 2016. In acest moment moment studiaza la Academia de Muzica Teatru si Arte Plastice din Chisinau, specialitatea canto academic, in clasa profesorului Mihail Muntean.