Serie lunara de concerte matinale ale Societatii Muzicale, in zile de marti la 8:15h, cu durata de 25 de minute la neoBohema Art & Social Lab din Palatul Universul. Intrarea este libera, in limita locurilor salii.
Primul concert: 11 septembrie 2018, la 8:15h
Remus Azoitei – vioara
Verona Maier – pian
Program: Enescu, Brahms, Saint-Saens
- noeBohema Art & Social Lab: Palatul Universul, intrarea principala, etajul V
- Usile neoBohema se deschid la 7:45h
- Durata: 25 de minute
- Copiii sub 7 ani nu au acces
Sponsor:
Remus Azoitei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonica din orasul sau natal, Galati. Dupa ce a absolvit Conservatorul din Bucuresti la clasa lui Daniel Podlovski (1995), Remus Azoitei a obtinut o bursa de studii la renumita Juilliard School din New York, unde a avut sansa sa studieze cu Dorothy Delay si Itzhak Perlman, la finalul pregatirii sale obtinand titlul de Master of Music. De-a lungul timpului, artistul a beneficiat si de indrumarea unor personalitati violonistice marcante precum Bujor Prelipcean, Mihai Constantinescu, Zakhar Bron sau Ivry Gitlis. A fost numit de catre revista britanica The Strad „un virtuoz incurabil cu suflet si tehnica fabuloasa”.
Violonistul a fost solist al unor ansambluri de prestigiu precum: Orchestre Nationale de Belgique la Bruxelles, Berlin Kammer Orchestre la Berlin sau Orchestre Philarmonique de Radio France la Bucuresti, in cadrul Festivalului Enescu, dar si multe altele. Pe langa acestea, el a sustinut un mare numar de aparitii camerale in lume, printre care si un turneu de 15 concerte in jurul Europei, Washington DC si New York alaturi de pianistul Eduard Stan, in 2009. Realizat cu sprijinul ICR, turneul a prezentat lucrari de Brahms si Enescu pentru vioara si pian, bucurandu-se de un rasunet puternic in presa internationala. Dupa debutul sau in capitala americana, ziarul Washington Postnoteaza: „Azoitei canta cu sensibilitate melodica fluenta si tehnica stralucitoare”.
De-a lungul anilor Remus Azoitei a avut ocazia sa concerteze in sali prestigioase cum ar fi: Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlin, Salle Cortot Paris, St-Martin-in-the-Fields si Wigmore Hall in Londra, Carnegie Hall in New York, Teatro La Fenice Venetia, Konzerthaus Viena sau Auditorio Nacional Madrid, si luat parte la diferite festivalurile muzicale la: Cambridge, Tokyo, Berlin, Londra, Santander sau Heidelberg. A colaborat cu artisti renumiti printre care se numara David Geringas, Lawrence Foster, Michael Sanderling, Gérard Caussé, Adrian Brendel sau cvartetul de coarde Voces.
Remus Azoitei a inregistrat in premiera mondiala integrala lucrarilor pentru vioara si pian de George Enescu alaturi de pianistul Eduard Stan. Realizata in 2 CD-uri de casa de discuri Hänssler din Germania, aceasta integrala s-a bucurat de cele mai entuziaste cronici in publicatiile de specialitate de pe mapamond. Comentand pe marginea acestei realizari, revista britanica The Strad spune ca „Azoitei are toate atuurile: sesibilitate marcanta, dulceata a sunetului (dar nu dulceag) si o paleta coloristica si dinamica imensa”, pe cand publicatia Gramophone descrie „Stilul rafinat si vibrant al lui Remus Azoitei… un interpret distinct care combina temperament, maiestrie si eleganta a executiei intr-un mod foarte special”. Pentru aceasta inregistrare el a folosit celebra vioara Stradivari „Maurin” din 1718, cedata lui pentru acest proiect de catre Academia de Muzica din Londra.
Remus Azoitei a fost laureat al concursurilor internationale de la Bucuresti, Milano, Weimar, Tokyo si Auckland, si a inregistrat in 2001 concertul de vioara de Ceaikovski alaturi de Orchestra Nationala Radio sub bagheta lui Horia Andreescu, inregistrare ce a intrat in Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Romane. In 2005, Azoitei a interpretat Dublul concert de Bach alaturi de violonistul Nigel Kennedy in cadrul Festivalului International George Enescu, concert preluat de catre 19 posturi de radio si televiziune din Europa, incluzand BBC, Arte si Mezzo. Cu ocazia debutului sau la celebra Wigmore Hall din Londra, ziarul Sunday Express scria ca: „a cantat un concert de neuitat in fata unei sali Wigmore arhipline si a ridicat publicul in picioare. Iata un muzician exceptional”.
A fost decorat de catre Presedintele Romaniei cu titlul de Ofiter al Ordinului Meritul Cultural (2005).
In 2001, Remus Azoitei a fost numit profesor de vioara al Academiei Regale de Muzica din Londra, la acel moment fiind de asemeni cel mai tanar profesor de vioara din intreaga istorie a Academiei. In 2007, el a pus bazele Societatii Enescu din Londra, fiind unul din membrii fondatori precum si directorul sau artistic, pozitie pe care o ocupa in continuare.
Remus Azoitei canta la o vioara Niccolo Gagliano facuta in anul 1753, apartinand colectiei Academiei Regale de Muzica din Londra. El este stabilit la Londra din anul 2000, unde locuieste impreuna cu sotia Antonia si cei doi baieti Gabriel si Lucian.
Verona Maier începe studiul pianului la vârsta de şase ani, la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 2 din Bucureşti, iar din 1975 devine elevă a Liceului de Artă „George Enescu”, pe care îl absolvă în 1980, având ca profesori pe Maria Spirescu, Maria Zaharescu și Angela Marbé. În vara aceluiaşi an este admisă la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde îşi încheie studiile la clasa de pian a profesoarelor Ioana Minei şi Ana Pittiş. În 1983 este deţinătoarea unei burse de studii din partea Guvernului francez pentru cursurile de pian ale Academiei de Vară de la Nisa. Este doctor în muzică şi, din 1990, cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind în prezent profesor de muzică de cameră și prorector al instituției.
Desfăşoară o bogată activitate artistică, materializată în recitaluri, concerte şi cursuri de măiestrie ( în România, Italia, Elveţia, Franţa, Ungaria, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Grecia, Danemarca, Polonia, Suedia, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Norvegia, Israel, Iran, Macedonia ) şi participă la Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul Internaţional al Muzicii Noi” şi Festivalul Artelor (Bucureşti), Festivalurile Internaţionale de la Palencia şi Santander (Spania), Festivalul „Festum Musicae” (Iaşi), Festivalul de Artă Medievală (Sighişoara), „Zilele Muzicii Româno-Americane” (Constanţa), Festivalul filmului elveţian (Bucureşti), Festivalul de Teatru Atelier (Sfântu Gheorghe), Festivalul „Max Deutsch” (Paris), Langvad Chamber Music Jamboree (Danemarca). A fost invitată, ca membru sau președinte, în jurii de concursuri muzicale cu participare națională și internațională.
Alături de prestigioşi dirijori şi interpreţi din România şi din străinătate, apare în cadrul unor orchestre cum ar fi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra de cameră „Simfonietta” sau Orchester Contemporary Opera Zürich, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Ansamblul „Concordia”. Manifestă o preferinţă deosebită pentru muzica de cameră, domeniu în care colaborează, între alţii, cu Daniel Kientzy (saxofon), Pierre Yves Artaud, Claudi Arimany, Alan Weiss, Virgil Frâncu, Ion Bogdan Ștefănescu (flaut), David Harris, Aurelian Octav Popa, Emil Vișenescu, Sacha Rattle (clarinet), Remus Azoiţei, Florin Croitoru, Thomas Bowes, Gabriel Croitoru, Vlad Stănculeasa, Constantin Șerban (vioară), Ioana Ostafi, Marin Cazacu (violoncel), Ion Ivan Roncea (harpă). Alături de Georgeta Stoleriu, Anca Iarosevici şi Robert Dumitrescu a făcut parte timp de peste 25 de ani din formaţia de cameră Studioul de Muzică Veche, unde evoluează la clavecin, orgă şi percuţie. A realizat înregistrări şi a participat la numeroase emisiuni pentru radio şi televiziune, fiind prezentă pe şapte CD-uri realizate în ţară şi în străinătate. A prezentat în primă audiție sau primă audiție românească peste o sută de lucrări muzicale.
De asemenea, a fost solicitată de o serie de regizori români la realizarea consultanţei de specialitate la muzica mai multor filme pentru marele sau micul ecran: „Moara lui Călifar” (Şerban Marinescu, 1986), „O vară de neuitat” (Lucian Pintilie, 1994), „Craii de Curtea Veche” (Mircea Veroiu, 1996), „Scrisorile prietenului” (Mircea Veroiu, 1997). Din 2014 este membru al Uniunii Cineaștilor.
Este vice-președinte al Fundației ACCUMM, înființată împreună cu soțul său, regretatul cineast și scriitor Petru Maier Bianu și coordonează Stagiunea muzicală a Fundației, găzduită de Palatul Șuțu din București
De la muzica medievală la cea contemporană şi improvizaţie, de la claviatura pianului la cele ale clavecinului şi orgii sau la unele dintre instrumentele de percuţie, Verona Maier „migrează” cu uşurinţă şi mobilitate prin teritorii diverse ale muzicii. În acelaşi sens se înscriu şi preocupările sale pentru experimentele în care muzica se alatură teatrului, literaturii sau filmului. Acestui fel de a exista al Veronei Maier i se datorează, cu siguranţă, decizia de a i se acorda în 2004, de către Preşedinţia României, medalia Meritul Cultural – clasa I.
Piano studies at Music and Fine Arts School no.2 of Bucharest, since the age of 6. Graduate of “George Enescu” Music High School (1980 – professors Maria Spirescu, Maria Zaharescu and Angela Marbé) and Music University of Bucharest (1984 – piano class of Professor Ioana Minei and Professor Ana Pitiş). Scholarship for piano master classes at Summer Academy, Nice, France (1983). Plays harpsichord (since 1987) and organ. A very experimented and challenged piano and harpsichord performer . Univerity Professor for Chamber Music at The National University of Music – Bucharest (since 1990) . In 2006 Verona Maier is conferred – summa cum laudae – the academic title of Doctor in music by the National University of Music in Bucharest after defending the thesis “ Spontaneous tempo options in J. S. Bach’s Well Tempered Clavier
International festivals: “George Enescu” International Festival, Bucharest, Romania (1992, 1993, 1994, 1995, 1998, 2001, 2005, 2007, 2009, 2013); New Music International Festival, Bucharest, Romania (1992, 1993, 1994, 1998, 2002); 44th International Festival, Santander, Spain (1995); International Music Festival, Palencia, Spain (1995); “Festum Musicae” International Festival, Iaşi, Romania (1996); Medieval Art Festival, Sighişoara, Romania (1996); “Romanian-American Music Days”, Constanţa, Romania (1997); “George Enescu” International Festival, Heidelberg, Germany(2005); Swiss Film Festival, Bucharest, Romania (2002); “Max Deutsch” Festival, Paris, France (2002); Theatre International Festival, Sf. Gheorghe, Romania (2002) Langvad Chamber Music Jamboree (2010, 2012). Member or president of numerous national music competition juries.
Co-operations with : “George Enescu” Philarmonic orchestra, Radio National Orchestra, Radio Chamber Orchestra, “Simfonietta” Chamber Orchestra, Zurich Contemporary Opera Orchestra, “Concordia” Ensemble, Pierre Yves Artaud, Claudi Arimany, Alan Weiss, Virgil Frâncu Mario Caroli (flute), Daniel Kientzy (saxophone), David Harris, Aurelian-Octav Popa, Emil Visenescu, Felix Andreas Genner, Sacha Rattle (clarinet), Thomas Bowes, Vegard Nielsen, Sherban Lupu, Gabriel Croitoru, Remus Azoiţei, Florin Croitoru, Vesselin Demirev, Yana Deschkova (violin), Marius Ungureanu, Mina Fred (viola), Marin Cazacu, Ioana Ostafi, Dorel Fodoreanu, Matthias Hermann (cello), Ion Ivan Roncea (harp), Elisabeth Lawrence, Sarah Meredith (mezzo-soprano), Alexandru Matei and Game Percussion Ensamble, famous conductors and soloists in duos (with violin, flute, cello, viol, horn, bassoon, or two pianos), trios (with violin-cello, violin-oboe, flute-oboe, violin-horn), quartets or quintets with piano, ancient music ensembles. Member of the Studio of Ancient Music chamber ensemble, playing harpsichord, organ and percussion.
Masterclasses in Romania, France, Norway.
Concert tours: First stage appearance – Bucharest, 1970, in a concert celebrating Beethoven’s double centenary. Recitals in Romania, Italy, Switzerland, France, Greece, Hungary, Germany, Slovakia, Austria, Greece, Spain , Portugal , Denmark, Poland, United Kingdom, Sweden, Czech Republic, Norway, Israel, Iran, Macedonia.
Repertory: chamber music for piano from Classicism to Romanticism and modern works, Early, Renaissance and Baroque music, as well as contemporary music, for harpsichord and organ. World premiere for over 100 works, for piano solo, chamber music or piano concert.
Recordings at Romanian National Radio and many appearances at Romanian National Television. Present on 7 CDs edited in Romania and Germany.
Musical advisor for several Romanian cinema and TV movies: “Moara lui Călifar”(“Călifar’s Mill”) – Şerban Marinescu(1986), “O vară de neuitat” (“An Unforgettable Summer”) – Lucian Pintilie (1994), “Craii de Curtea Veche” (“Ancient Court Philanderers”) – Mircea Veroiu (1996), “Scrisorile prietenului” (“Friend’s Letters”) – Mircea Veroiu (1997). Since 2013 Verona Maier is a member of the Romanian Film Association.
Verona Maier is Vice-president of ACCUMM Foundation.
In 2004, Verona Maier has been distinguished with The Medal “Cultural Merit” – First class by the Presidency of Romania.
neoBoema, neoBohema sau neoBohema Art & Social Lab
este atelierul artistului Dani Gherca,
un spatiu de expunere, de lucru, de intalniri, de reflectie, de concerte si de altele
in mansarda Palatului Universul.