Arta contemporană si moda reprezintă două moduri de expresie care au puterea de a găsi răspunsuri la unele dintre cele mai importante probleme culturale si sociale. Scopul “Imaginary Beyond Reality” este să functioneze sub forma unei platforme care să incurajeze o serie de acțiuni colaborative si experimentale intre artiști vizuali și designeri de modă. Acest mod de lucru va conduce
către producții noi, dar nu de bunuri, ci de idei. Idei care se materializează in lucrări de artă care pot fi interpretate ca simboluri ale societății in care trăim.
CÂND LUMEA MODEI ÎNTĂLNEȘTE LUMEA ARTEI.
Începând cu secolul XVIII, designerii de modă și artiștii s-au asociat în colaborări punctuale, producând lucrări de artă care au devenit simboluri ale epocilor respective.
Având ca model de inspirație colaborări care au devenit deja iconice, precum cea dintre Salvador Dali și Elsa Schiaparelli (1930), Cai Guoqiang și Issey Miyake (1998) sau Takashi Murakami și Louis Vuitton (2007), această expoziție care are la bază colaborarea dintre Murumur si Switch iși propune să fie un exemplu de acțiune colaborativă intre domeniul modei și cel al artei pentru publicul din București.
Există două puncte de vedere contrastante despre joncțiunea dintre artă si modă.
Pe de-o parte cel conform căruia atunci cand un iubitor de artă cumpără artă, el isi construieste o “colecție”, iar atunci cand un impătimit al modei cumpără haine este un simplu shopper. Se presupune că arta ar fi atemporală si solemnă, in timp ce moda este percepută ca fiind efemeră si frivolă.
Pe de altă parte, există un alt punct de vedere, cel conform căruia cele doua lumi, cea a artei si cea a modei, sunt asemănătoare intrucât ambele construiesc lumi imaginare si folosesc un limbaj estetic care conturează percepții comune.