Liviu IFTENE
Tenorul brașovean Liviu IFTENE, născut în 13 mai 1985, a luat primele lecții de canto sub îndrumarea doamnei profesoare Constanța Ionescu Câmpeanu la Școala Populară de Artă din Brașov. În anul 2009 absolvă șef de promoție Facultatea de Muzică din Brașov, studiind arta vocală împreună cu prof.univ.dr. Mariana Nicolesco, iar în 2011 obține titlul de Master în Muzică la Universitatea Națională de Muzică din București, acolo unde în prezent își definitivează studiile doctorale sub îndrumarea ilustrului compozitor și profesor Dan Dediu. Teza sa de cercetare se intitulează: „Virtuozitatea vocală a rolurilor de tenor în operele lui Gaetano Donizetti. Semantică, stil și pragmatică”.
Debutul scenic l-a susținut în ianuarie 2009 la Opera din Brașov în dificilul rol al lui Tonio din Fiica Regimentului de G. Donizetti. Acest rol, ocolit de majoritatea tenorilor datorită exigenței cerințelor vocale, a marcat și debutul său internațional, la Großes Festspielhaus în Salzburg. Aici, în fața a peste 2.000 de spectatori, tânărul tenor „a adus publicul în stare de uluire. La doar 23 de ani, în al patrulea an de pregătire muzicală îndrăznește să debuteze cu Tonio a cărui arie inspiră frică. Respect!” (ziarul OVB). În prezent solist al Operei Brașov acesta colaborează cu principalele instituții de profil ale țării precum Opera Națională București, Tetrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța, Opera Națională Română Cluj Napoca, Ateneul Român, Filarmonica Târgu Mureș etc. Repertoriul vast al artistului cuprinde titluri importante din creațiile de operă și operetă ale compozitorilor Mozart, Rossini, Donizetti, Verdi, Offenbach, Gounod, Puccini, dar și muzică vocal-simfonică. Din 2017 este profesor asociat al Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov.
Simona-Nicoletta JIDVEANU
De la debutul solistic la 19 ani, repertoriul sopranei Simona-Nicoletta Jidveanu se constituie în roluri referențiale de operă – precum cel al Violettei Valery (La Traviata) și al Gildei (Rigoletto) susținute sub egida Academiei Kairos din Verona (Italia) şi deopotrivă în numeroase partituri de concert. Dotată cu o voce aptă a se exprima în toate genurile și stilurile muzicale, soprana manifestă versatilitate stilistică de la muzica veche până în contemporaneitate, ca solistă în Ansamblurile de muzică nouă „CONTEMPORAN” (fondator Marcel Spinei) și „ARCHAEUS” (fondator Liviu Dănceanu), realizând premiere mondiale și naționale ale celor mai recente lucrări în genul liric și vocal-simfonic. Valenţele interpretative ale sopranei Simona-Nicoletta Jidveanu se bucură de recenziile laudative ale criticii muzicale. În 2015, obține marele Premiu intitulat „cea mai bună interpretare a creației contemporane”, la prestigiosul Concurs Internațional de Canto „Georges Enesco” Paris, premiu care îi dă șansa de a realiza un turneu în care să prezinte lucrări recente ale compozitorilor români și francezi. Este de asemenea câştigătoarea Trofeului Naţional de Canto Mihail Jora (București, 2007), a Premiul Special pentru interpretarea muzicii de Mozart (decernat de prof. Ioana Bentoiu) și a Premiul Special „Ludovic Spiess” (decernat de prof. Gherda Spiess).
Scene naționale – Bucureşti: Muzeul Național „George Enescu” București-Tescani-Sinaia; Auditorium „George Enescu” Universitatea Națională de Muzică București; Sudioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică București; Palatul Șuțu al Municipiului București; Centrul Național de Artă „Tinerimea Romană”; Biserica Italiană „Preasfântul Mântuitor” ; Universitatea „Dalles”;Casa de Cultură „Fr. Schiller”; Biserica Anglicană a Învierii București; Centrul Francez de Cultură „Elvire Popesco”; Teatru „Masca”; Catedrala „Sf. Iosif”; Biserica „Sf. Anton” ; Filarmonica „George Enescu” (Ateneul Român); Studioul de Operă și Balet „Ludovic Spiess” al Operei Naționale Române București; Iași – Filarmonica de Stat „Moldova” Iași ; Catedrala „Maria – Regina Sfântului Rozariu”; Palatul Culturii; Centrul Cultural Francez; Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”; Centrul Cultural „Goethe”; Muzeul de Istorie; Piatra-Neamţ (Theatre of Youth; Museum of History and Archeology); Bacău – Sala „Ateneu” a Filarmonicii de Stat „Mihail Jora” ; Centrul Cultural „George Apostu” Cultural center); Constanța („Saint Anthony of Padova” Church); Botoşani (State Philharmonic; Museum of History); Craiova („Elena Teodorini” Opera House, „Oltenia” Philharmonic); Cluj („Gh. Dima” Academy of Music); Câmpina („Geo Bogza” Philharmonic), Sibiu (Sala „Thalia” a Filarmonicii); Arad (State Philharmonic); Timișoara („Banatul” Philharmonic).
Scene internaționale – Republica Democrată Moldova: Chișinău („Serghei Lunchevici” National Philharmonic); Olanda: Amsterdam (Concertgebouw, Westkirche), Haga, Rotterdam, Rosendaal, Utrecht, Maastricht, Leuwardein, Leiden, Nijmegen, Bergen op Zoom Breda etc. Italia: Verona („Teatro Filarmonico”; „Accademia Kairòs”; Circolo Ufficiale „Castelvecchio”; „Auditorium Montemezzi”; Chiesa „San Luca”); Mirandola („Palazzo dei Pico”); Caltanisetta (Teatro”Vincenzo Bellini”); Bologna („Teatro Comunale”); Mantova („Teatro Bibieno”); Bologna („Teatro Comunale”); Milano („Teatro alla Scala”); Roma (Chiesa „Santa Maria Maggiore”); Austria: Viena („Pygmalion Theater”); Franța: Paris (Auditorium „Mstislav Rostropovitch”, Eglise Sainte Elisabeth-de-Hongrie, Palais du Behague).
Simona-Nicoletta Jidveanu este invitată în Festivaluri Internaționale: Festivalul Internațional “Săptămâna Internațională a Muzicii Noi SIMN” – București, Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” – Chișinău, Festivalul Internațional „Zilele Muzicii Contemporane” – Bacău, Festivalul Intenațional Zilele Muzicii Noi – Chișinău, Festivalul Internațional “George Enescu” – București.
Disertația diplomei de Master, intitulată „Expresivitatea vocală în stilul Belcanto” a fost fundamentată prin spectacole și concerte, dar și documentată științific în Italia, prin intermediul bursei Erasmus. Soprana Simona-Nicoletta Jidveanu deține titlul științific de Doctor în muzică, titlu conferit de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Fang SHUANG
Baritonul Fang SHUANG s-a născut la data de 19.02.1989 în oraşul Qingdao din China. În 2006 a început studiile la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Departamentul Canto şi Artele Spectacolului Muzical. La aceeaşi Universitate, în anul 2012, a absolvit Masteratul.
Fang SHUANG a interpretat pe multe scene prestigioase ale ţării: Ateneul Român – Filarmonica George Enescu, Banca Naţională a României din Bucureşti, Instituţia Publică de Spectacole Lyra, Teatrul Maria Filotti din Brăila, Teatrul Muzical Nae Leonard din Galaţi, Muzeul Naţional Peleş din Sinaia, Cercul Militar, Marea Gală a Festivalului Internaţional de Operă, Operetă şi Balet din Braşov.
În anul 2013 a devenit solist vocal al Operei Comice pentru Copii Bucureşti, începând din 2014 este solist colaborator pe proiecte la Teatrul Municipal Baia Mare, iar in 2017 a avut prima colaborare cu Teatrul Metropolis Bucuresti.
Roluri interpretate: Don Pasquale de Gaetano Donizetti în rolul Dr. Malatesta
Hänsel und Gretel de Engelbert Humperdinck în rolul Peter Peter Pan, musical de Laurențiu Profeta în rolul Căpitanul Hook Die Zauberflöte de W. A. Mozart în rolul Papageno, Pimpinone de G. P. Telemann în rolul Pimpinone, Münchhausen de Dan Dediu în rolul actorului, Mam’zelle Nitouche de Herve în rolul directorului.
Premii: Premiul Special al Filarmonicii “Banatul” la Concursul Internațional de Interpretare Vocală “Sabin V. Drăgoi” in 2015, Premiul Special “Opersanger Studio Wien” la Concursul Internațional de Interpretare muzicală “Vox Artis” in 2016, Locul 3 la Competiția “Românii au talent” ediția 2017.
Mădălina-Claudia DĂNILĂ
Mădălina-Claudia DĂNILĂ este absolventă a Liceului de Artă din Brăila (șefă de promoție), unde a studiat la clasa Prof. Galina Matkovskaia. În acea perioadă a obținut o serie de premii naționale și internaționale, printre care Premiul I. la Concursul Național ”George Georgescu”- Tulcea 2004, Premiul I. și Premiul Special „J.S.Bach” la Pro Piano – București 2008, Premiul II. la Concours Musicale du France – Marsilia 2006 și 2005. Ulterior a urmat cursurile de Licență și Master (2009-2015) la Universitatea Națională de Muzică București, unde a studiat cu Prof.univ.dr. Sandu Sandrin – pian, Prof.univ.dr. Șerban-Dimitrie Soreanu – muzică de cameră și Lector univ.dr. Cristina Popescu-Stănești – acompaniament. În această perioadă a obținut premii la concursuri naționale și internaționale, dintre care amintim Premiul II. și Premiul Special „G. Enescu” la Concursul Mihail Jora – București 2014, Premiul III. și Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări bulgare la concursul internațional “Albert Roussel” – Sofia 2014, Premiul “Alban Berg” la Pro Piano – București 2013, Premiul I. la “Mihail Jora”/Muzică de Cameră – București 2012, Premiul Special la Concursul internațional organizat de Societá Umanitaria/secția Muzică de Cameră – Milano 2011 ș.a. De asemenea, la concursul “Mihail Jora” desfășurat la București în martie 2015 a obținut Premiul I., Premiul special “Maria Fotino” pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări clasice și Premiul “George Enescu” pentru interpretarea opusului enescian Sonata în fa# minor. În 2016 a fost semifinalistă la Concursul Internațional “Jeunesses Musicales”- București, precum și semifinalistă la Concursul Internațional “Luciano Luciani” – Cosenza (Italia).
Mădălina-Claudia DĂNILĂ a urmat cursuri de măiestrie pentru pian-solo și muzică de cameră susținute de muzicieni reputați, precum: Josu de Solaun, Roberto Russo, Lea-Yoanne Adam, Jean-Claude Pennetier, Peter Šefl, Gottlieb Wallisch, Jan Jiracek von Arnim, ansamblul cameral Trio Osiris. Ea a susținut numeroase recitaluri solo și camerale, în țară și străinătate, găzduite de Sala Studio a Filarmonicii bucureștene, Institutul Cultural Francez și Institutul Cultural Maghiar din Capitală, Institutul Cultural Român (Paris, Berlin). Pianista a evoluat pe scene din țară (Tulcea, Bacău, Brăila, Galați, Cluj) și din Europa (Praga, Budapesta, Milano, Torino, Graz, Reichenau, Flaine, Chartre, Villecroze). Din 2011 colaborează cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România prin susținerea unei serii de recitaluri de muzică contemporană românească și străină. În prezent este doctorand în anul III la Universitatea Naţională de Muzică din București.
Constantin DOPPLER
În anii de studiu la Liceul de Muzica „Dinu Lipatti” sub indrumarea Prof. Cristina Magureanu, pregatirea vocală a bas-baritonului Constantin DOPPLER a fost intensivă, fiind fructificată prin numeroase concerte, participări la concursuri, emisiuni TV si radio. In anul 2011 a inceput cursurile universitare sub indrumarea baritonul conf. Univ. dr. Emil si Georgeta Pinghiriac la Universitatea Spiru Haret. Cursurile de Masterat le-a absolvit in anul 2016 la Universitatea de Muzica Bucuresti secția Canto sub indrumarea mezzo – sopranei conf. univ. dr. Cristina Șoreanu. A fost coordonator in proiecte educaționale pe plan national, inscrise in calendarul activitatilor educative al I.S.M.B. în anii scolari 2011 – 2012 si 2012 – 2013, 2014 – 2015:
– ,,Regele Carol I – O pagina de istorie”;- ,,Bucuresti – Orasul Muzicii”; -,,Teatru pentru copii”; – ,,Sa ne bucuram de muzica lui George Enescu”. A avut ocazia de a cânta în sute de concerte și recitaluri în diferite spații publice cum ar fi Ateneul Roman, Opera Națională Bucuresti, muzeele “George Enescu”, Muzeul Național de Istorie, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, Sala Dalles, Teatrul Rapsodia, diverse primării etc. De asemenea, s-a bucurat și de participarea, în calitate de artist liric la o serie de evenimente cum ar fi lansarea cărții “Ana. Portretul reginei” in prezenta Altețelor Lor Regale Principele Radu și Principesa Margareta ai Romaniei. Este familiarizat cu spectacolelele radio și cele televizate deopotrivă, întrucât a participat la acestea fie în calitate de invitat, fie în cea de membru al juriului cum ar fi: Remember Enescu, recital în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, finalist în cadrul show-ului televizat “România Câștigă” – B1TV; invitat în juriul unui “sitcom” alături de Octavian Ursulescu și Anca Pandrea 2011, TVRM, TvH, Estrada TV, Top 1 Tv etc.
Constantin Doppler a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: Concursul Național Victor Giuleanu (București), Concursul Național de Interpretare ,,Dan Cumpata” (Bucuresti), Concursul International de Interpretare Muzicala si Coregrafie “ Emanuel Elenescu “ (Piatra Neamt), Concursul National de Interpretare si Creatie Muzicala “Paul Constantinescu“ (Ploiesti), Concursul International de Interpretare
“George Georgescu“ (Tulcea), Opera Fringe Festival (București), Festivalul Operelor Independente (Iasi), Concursul International ,,Vox Artis” (Sibiu), Premiul Creativitatii ARCUB – UNATC (Bucuresti) etc.