Agenda publica a Societatii Muzicale este un proiect lansat de catre Societatea Muzicala, care are ca obiectiv inventarierea marilor probleme si teme de dezbatere din domeniul muzicii clasice, in particular, si din cel al culturii, in general, punerea lor in discutie, sintetizarea si prezentarea publica a rezultatelor si a concluziilor, dezvoltarea proiectelor care decurg de aici.
Abordare
Societatea Muzicala va colecta propunerile de teme de dezbatere, le va sintetiza si va propune o lista, urmarindu-le cu predilectie (dar nu exclusiv) pe acelea care au legaturi cu comunitatile de business si ale caror rezultate si concluzii pot fi punctul de plecare al unor proiecte si demersuri concrete.
Sunt prevazute 4-6 teme de dezbatere pe an. Rezultatele si concluziile vor fi publicate in mass media.
Subiectul primei teme de dezbatere a fost inspirat de evenimentele de la Opera Nationala Bucuresti: „Cultura, Cultura nationala sau Multiculturalism?„, cu intrebari legate de filosofiile, politicile, modelele si strategiile culturale, locurile strainilor in sistemele culturale romanesti, cum sa se imparta cat mai eficient banii pe care ii avem, in raport cu obiectivele propuse etc.
Format si structura
Durata prevazuta pentru dezbaterea fiecarei teme este de 4 luni, de la lansare pana la prezentarea publica a rezultatelor si concluziilor. Aceste dezbateri vor fi structurate pe mai multe niveluri:
- o reuniune a personalitatilor (cina, masa rotunda sau alta forma de reuniune VIP) cu 12-14 participanti dintre membrii Societatii Muzicale, invitati speciali, reprezentanti ai sponsorilor
- interviuri individuale cu cei mai importanti profesionisti ai domeniului cultural si cu managerii importanti din business si din alte sectoare (inclusiv straini) – min. 100
- sondaj public pe site-ul Societatii Muzicale si pe alte mass media care vor prelua proiectul
- sondaj structurat in randul profesionistilor culturii, facut de catre Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala (INCFC) din cadrul Ministerului Culturii.
Rezultatele si concluziile finale vor fi prezentate in cadrul unei conferinte de presa, care poate lua forma unui eveniment cultural (conferinta, serata, concert etc.), in functie de finantarea asigurata proiectului.
Participanti in proiect si roluri
- Societatea Muzicala – project manager
- Sponsori institutionali sau privati – finantare
- Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala (INCFC – Ministerul Culturii) – sondaj profesionist
- ICR, ARCUB – asigurarea spatiilor pentru dezbatere si prezentarea rezultatelor
Finantare
Aprox. 2,500€/ tema, asigurati de catre sponsori in schimbul beneficiilor oferite de catre Societatea Muzicala.