Concertele laureatilor Concursului Mihail Jora, stirile, evenimentele si informatiile importante despre Concurs si...

Ord. dupa

Stagiunea de Marti seara gazduieste, in ianuarie 2018, patru dintre ca...

Stagiunea de Marti seara gazduieste, in ianuarie 2018, patru dintre ca...

Stagiunea de Marti seara gazduieste, in ianuarie 2018, patru dintre ca...

Stagiunea de Marti seara gazduieste, in ianuarie 2018, patru dintre ca...

Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” din Buzau, in parteneriat...

Tineri muzicieni au concertat în  celebra biserică St. Martin-in-t...

Filarmonica George Enescu a anuntat poate cel mai frumos cadou pentru ...

Societatea Muzicala ofera laureatilor de la sectiunea Canto a Concursu...

Societatea Muzicala a extins parteneriatul cu Filarmonica George Enesc...

Cornelius Zirbo este laureat al Concursului national Mihail Jora, edia...

Am decis data si locul de desfasurare a concertului nostru de la Copen...

Societatea Muzicala si Filarmonica Nationala "Serghei Lunchevici" din ...

La concertul din Brasov din 19 februarie, in Aula Universitatii Transi...

3 comentarii

Nu ne facuseram planuri sa parasim Europa in acest an, insa am primit ...

Concertul Ambasadei Rusiei in Romania cu ocazia Noului An Rusesc, in d...

Cateva dintre viitoarele concerte din 2017 ale Societatii Muzicale cu ...

Concert-eveniment al Societatii Muzicale cu laureatii Concursului Miha...

Societatea Muzicala, in parteneriat cu Casa Regala, a organizat un "co...

Concertul de gala al Concursului National de Interpretare si Critica M...

Toate premiile Concursului National de Interpretare si Critica Muzical...

Afiseaza
comentarii

La concertul din Brasov din 19 februarie, in Aula Universitatii Transilvania, avem un invitat special care va deschide recitalul cu Rapsodia Spaniola de Liszt. Este pianistul Botond Szocs, studentul doamnei profesoare Stela Dragulin si mandria Facultatii de Muzica din Brasov. De fapt, ar trebui mai degraba sa spunem ca noi suntem oaspetii, de vreme ce ne-au primit cu toata deschiderea in cea mai mare si mai frumoasa sala a lor – aula de 500 de locuri a Universitatii.

Botond SzocsIn varsta de 21 de ani, tanarul pianist Botond Szocs s-a facut in scurt timp remarcat in lumea muzicala gratie temperamentului energetic inconfundabil, potentat de intensitatea trairilor artistice si manifestat prin forta persuasiva a interpretarii. Student la Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov, la clasa Prof. univ. dr. Stela Dragulin, nume reputat al scolii pianistice romanesti si mondiale, Botond a participat la numeroase concursuri nationale si internationale, castigand zece premii I, printre care Premiul I si Trofeul Concursului National „Victor Giuleanu”, editia a III-a (2012), sau Premiul Remember Enescu, acordat de Fundatia „George Enescu”.

Debutul solistic, la doar 17 ani, in compania orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu, (cu Concertul pentru pian si orchestra in Fa major, KV 459, de Mozart), a fost urmat, in scurt timp, de noi aparitii concertante, alaturi de orchestre filarmonice din tara. In repertoriul solistului au patruns, rapid, piesele de rezistenta ale genului (Concertul nr. 3 in do minor si Fantezia pentru pian, cor si orchestra de Beethoven, Concertul in la minor de Grieg, Concertul in Sol Major de Ravel, Concertul nr. 1 de Liszt, Concertul in la minor de Schumann si primul concert, in mi minor, de Chopin).

Preocupat intens de muzica de camera, Botond a demarat, in 2015, seria recitalurilor axate pe integrala Sonatelor pentru pian si vioara de Mozart si de Beethoven. Profund impresionat de prestatia artistica a lui Botond, partenerul sau din cadrul integralei beethoveniene, violonistul Peter Rosenberg (prim concert-maestru al Bamberger Symphoniker, Germania), a afirmat elogios: „tanarul pianist Botond Szocs continua pleiada de mari talente din clasa celebrului pedagog al pianului, Stela Dragulin. Are un temperament eruptiv si pasionat, insa sesizeaza si realizeaza aspectele poetice ale muzicii. Are o tehnica foarte dezvoltata si sigura, dar intotdeauna subordonata continutului muzical”.

Momente notabile in ascensiunea pianistica a lui Botond sunt si aparitiile sale cu programe de recital atat in tara cat si peste hotare, intre care se numara turneul din 2015, din Anglia (Oxford, Londra si Bristol), desfasurat sub egida Institutului Cultural Roman. In cadrul turneului, recitalul de la Bristol (6 martie 2015) s-a desfasurat sub patronajul Consulatului Onorific al Romaniei la Bristol, cu participari ale unor personalitati de seama: Deputy Lord Lieutenant of Bristol Ms. Susan Hampton (reprezentanta MS Regina Elisabeta II, la Bristol), Consulul Onorific al Finlandei la Bristol, Mr. Geoff Parsons, consilierii municipalitatilor Bristol si South Gloucestershire. Interpretarea lucrarilor, caracterizata de critica, drept „electrizanta”, a captivat audienta cu o „performanta zguduitor de profunda”, iar la sfarsitul concertului, Deputy Lord Lieutenant „a initiat a standing ovation pentru virtuozul in varsta de numai 19 ani”

„Minunat canta tanarul pianist Szocs Botond… Un al doilea Richter… Nici nu as sti cu ce sa incep… cu grija lui de a reda corect fiecare fraza muzicala, cu sunetul lui plin, rotund, cu versatilitatea incredibila de care a dat dovada! Toate acestea s-au regasit in recitalul de duminica seara, reprezentate in mod stralucit de tanarul pianist. Dar, peste toate, as remarca o sensibilitate iesita din comun si un elan pe masura.” (Petra Gherasim, Tanarul pianist Szocs Botond in recital la Ateneul Roman, 11 martie 2013)

Tanarul pianist cu siguranta va fi peste o vreme un muzician de admirat de catre toti cei care sunt interesati de muzica de camera rafinata si facuta cu rabdare.” (Verona Maier, pianista)

Gratie calitatilor muzicale incontestabile si indrumarii de exceptie de care beneficiaza, pianistul in varsta de 20 de ani a realizat versiuni remarcabile ale lucrarilor respective, care au evidentiat plenar calitatile artei sale instrumentale /…/ precum si capacitatea de a reliefa bogatia semantica a muzicii. Am apreciat arsenalul de mijloace pianistice (cuprinzand tehnica de degete si de bravura, dar si tuseul plin de sensibilitate si noblete), care a contribuit la evocarea evenimentelor, printr-o impresionanta acumulare de dramatism si forta expresiva. (Carmen Manea – Cronica de concert)

 


  • laurentiu :

    Stimate Domnule, sunteti pianist? Numai asa v-ati da seama de definitiile cuvintelor muzicale, dar si de caracterele muzicii.

  • laurentiu :

    nu canta „eruptiv” ci dur!

  • Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.