Revelatie
Revelatie – Concertul de debut public al compozitorului Dan Popescu
Duminica, 18 iunie 2017, ora 18
Teatrul National, sala Pictura
Urmat de un cocktail; Usile se deschid la 17:45, Concertul incepe la 18:30, 65 de minute (fara pauza)
Madalina Pasol – pian
Program:
- Prelude No. 3 Op.14
- Barcarolle No. 2 (for Clara) Op. 12
- Bagatelle for Andra Op. 13
- Prelude No. 7 Op. 21
- Nocturne No. 1 Op. 5
- Valse No. 1 Op. 7
- Nocturne No. 7 Op. 15
- Lament Op. 11 6:45
- Nocturne No. 4 Op. 10
- Nocturne No. 8 Op. 26
- Barcarolle No. 3 Op. 16
- Prelude No. 9 Op. 25
Madalina Pasol este nascuta la Bucuresti. Dupa absolvirea Liceului de Arta „G. Enescu” a obtinut o bursa de studii la Universitatea de Arte din Berlin (Universität de Künste Berlin) – Germania, la clasa prof. Georg Sava si apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Pentru merite deosebite obtine bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium – NaFög” a Senatului Cultural German oferita pentru cursurile de master, precum si diploma de Pianist Concertist.
Activitatea artistica a Madalinei Pasol a fost recunoscuta prin premii, burse, diplome la concursuri nationale si internationale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundatiei Paul Hindemith, bursa Universitatii de Arte din Berlin, bursa pentru studiile doctorale ale Universitatii de Muzica din Bucuresti, bursa a Fundatiei Georg Schumann, Concursul International pentru pian Feruccio Busoni, Concursul International ARD – München, Marele Premiu – Concursul International de concerte Targu Mures.
In turneele sale, Madalina Pasol a concertat ca solista, sau in formatii camerale impreuna cu solisti si artisti de renume mondial precum clarinetistul Giora Feidmann in Filarmonica din Berlin, Jakov Kreizberg si Orchestra Operei Comice din Berlin, Orchestra Universitatii de Arte din Berlin. Madalina Pasol a sustinut cursuri de maiestrie, concerte si recitaluri in Europa si Asia si a fost invitata in jurii ale concursurilor de pian nationale si internationale.
Din anul 2014, Madalina Pasol se dedica promovarii tinerelor talente, artistilor romani si valorilor culturale nationale pe plan regional si international in cadrul Institutului de Arte, cu functia de presedinte al acestei institutii. Institutul de Arte este partener al Sommerkonzerte Bode Museum Berlin – Germania, Concursului International de la Craiova, Concursului International „Tudor Dumitrescu”, Festivalului PianoMarathon – Bucuresti.
Dan Popescu, nascut la Londra in decembrie 1968, si-a inceput studiile de pian la Scoala de Muzica Nr. 5 din Bucuresti cu Prof. Compozitor Liviu Dandara in anul 1974. Pasiunea pentru acest instrument a descoperit-o sub indrumarea Profesorului Dumitrescu, pasiune care il reprezinta si astazi.
Desi viata l-a indreptat catre lumea concreta a ingineriei, terminand in 1993 Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti, a ramas permanent fascinat de misterul muzicii, exprimat atat in general, dar mai ales de catre marii clasici si mai tarziu de marii romantici, ajutand la conturarea valorilor sale estetice si aspirationale.
Inginer de profesie, antreprenor de ocazie, marii poeti ai pianului au reprezentat o permanenta companie pe parcursul vietii palpitante si mai ales, in Romania, tumultoase, de-a lungul transformarilor sociale, culturale si economice din ultimele doua decade si mai bine. Pianul si muzica, atat in fata clapelor, cat si prin actiunile de sustinere a unor tineri interpreti la studii sau la concursuri, au fost poate ancorele cele mai puternice ale compozitorului in cautarea menirii si a substantei, mai puternice poate chiar si decat inclinatia catre litere.
Inspiratia catre compozitie a venit in mod neasteptat dar miraculos de la fiica sa care este prima compozitoare a familiei Popescu, cu o piesa dedicata tatalui ei.
Astfel, inchizand un cerc inceput in urma cu aproape 40 de ani, in 2015 Dan Popescu a redescoperit lumea muzicii, de data aceasta, ca o expresie a acumularii ascultarii si cantarii operelor si limbajului marilor maestri peste ani, dar si ca o dorinta de exprimare latenta, aparuta in mod surprinzator intr-o seara in fata pianului, inregistrat impromptu.
La incurajarea Domnului Profesor Dr. Dragos Calin si sub indrumarea inteleapta a Compozitorului Domnul Profesor Dr. Dan Dediu, Dan Popescu a inceput drumul sinuos al cautarii formelor de expresie proprii: o combinatie intre curajul exprimarii fara rusinea reverentei fata de ceea ce merita recunoscut si dragostea pentru melodie si frumos.
Convins de puterea onestitatii si a exprimarii directe, fara a neglija nuantele care pot sa dea culoare unei idei, Dan Popescu si-a rafinat mesajul si forma in primele 30 de compozitii, considerand ca este la un inceput de drum in care un singur lucru este cert: desi creatia nu poate fi programata, orice noua explorare, orice noua invatare te ajuta sa iti conturezi din nou limitele, daca ai curajul sa le incerci…
Colaborarea cu Prof. Dr. Dan Dediu i-a deschis portile catre tainele compozitiei si a formelor muzicale, primind o indrumare foarte abil adaptata personalitatii compozitorului, experimentata in ale vietii, dar mai mult intuitiva la inceput in tehnicile si expresiile muzicale.
Caracterul puternic influentat de romatici, poate pe alocuri trimite catre Chopin, insa compozitorul nu se sfieste in a-si recunoaste radacinile inspiratiei indiferent daca sorgintea citata sau amintita este de pe plaiuri mioritice (Enescu) sau din muzica altor scoli nationale (ex. Khachaturian). Dificultatile tehnice din unele piese au fost comparate cu unele creatii ale lui Brahms, Rachmaninov sau Prokofiev.
Pianista concertista Madalina Pasol comenta: Compozitorul Dan Popescu este imaginea omului modern, dornic de exprimare, care prin cautarile sale de a descoperi valorile vietii ajunge sa dea importanta cuvenita pasiunii pentru compozitie, creatia sa fiind interesanta atat pentru ascultatori cat si pentru interpreti.
Cele 12 piese propuse in concertul portret reprezinta o selectie din creatia de inceput si extrase din ciclurile de Nocturne si Preludii care insumeaza 24 de compozitii. Pentru variatia programului, compozitorul a selectat si cateva piese cu un caracter diferit: 2 barcarolle, un vals si o bagatela cu dedicatie speciala fiicei care i-a deschis acest drum.
Conf. univ. dr. Dragos Calin despre compozitorul Dan Popescu
Pasiunea si talentul nu pot sa fie ascunse! Ele razbat intotdeauna, asemeni ghioceilor ce se ivesc de sub plapuma zapezii la inceput de primavara, oricat de tarziu ar ajunge aceasta. Dan Popescu este un antreprenor de succes, inginer de profesie, dar cu o nestapanita pasiune pentru frumos, exprimat in cea mai desavarsita forma a sa, MUZICA!
Ne-am cunoscut in urma cu aproape doi ani, la cursurile de cultura generala muzicala ale Societatii Muzicale. Am remarcat, de la inceput, interesul deosebit pentru fenomenul muzical, numeroasele intrebari, deosebit de pertinente, dezvaluind cunostintele avansate ale domnului Popescu.
Ulterior am aflat ca dansul a avut preocupari concrete pentru muzica, studiind pianul si teoria muzicii in copilarie cu una dintre personalitatile marcante ale muzicii romanesti, compozitorul Liviu Dandara. Viata, cu meandrele ei binecunoscute, a facut ca activitatea si profesia fostului elev al Scolii de Muzica nr. 5 din Bucuresti sa se dezvolte in planuri total diferite, dar pasiunea pentru muzica a ramas acolo, ca intr-o camera magmatica, intr-o continua acumulare, asteptand eruptia. Iar aceasta a venit, factorul declansator fiind fiica domnului Popescu, pasionata, cum altfel, de acelasi fenomen al artei sunetelor!
Prezenta la cursurile Societatii Muzicale a venit astfel firesc, din nevoia de confirmare a unor cunostinte acumulate cu ani in urma. Cu o timiditate specifica oamenilor valorosi, domnul Popescu mi-a marturisit, la sfarsitul primului curs, ca este pasionat de compozitie, intrebandu-ma, stingher, daca imi poate arata una dintre compozitiile domniei sale. Din acel moment, colaborarea noastra a atins un nivel nou, aproape fiecare saptamana dezvaluindu-mi noi creatii muzicale, micile mele sfaturi incurajandu-l tot mai mult pe compozitor spre a da frau liber inspiratiei si pasiunii, care m-au cucerit! Ritmul compunerii lucrarilor a fost unul incredibil, in special pentru o persoana extrem de ocupata si cu multiple responsabilitati, dar care se regaseste intru-totul in fata pianului, relaxandu-se, dupa cum spunea Enescu, „de o munca printr-o alta munca”.
Un impatimit romantic, indragostit de creatiile lui Chopin, dar si ale marilor muzicieni rusi, intre care Ceaikovski si Rachmaninov raman favoritii sai, compozitorul Dan Popescu este, de acum, o certitudine. Lucrarile sale, deosebit de placute, cu o armonie calda si ritmuri extrem de interesante, unele deosebit de complexe, fiind dovada vie ca pasiunea nu cunoaste limite si nici oprelisti! Cunoscandu-i talentul si tenacitatea, sunt convins ca primul concert cu lucrari din creatia sa este doar un inceput si sunt bucuros de faptul ca voi fi prezent la acest eveniment, ce consemneaza prima auditie si prima iesire la rampa a creatorului!
Revelatie – Concertul de debut public al compozitorului Dan Popescu
Madalina Pasol – pian
Video (live) @ TNB, Sala Pictura, duminica, 18 iunie 2017
https://www.facebook.com/SocietateaMuzicala/videos/942503959225958/
Albumul foto al evenimentului