Despre bunuri arheologice si istorico-documentare (descoperiri arheologice, monede, inscripti, ceramica, bijuterii,...

Ord. dupa

Enciclica Patriarhiei Ecumenice catre P...

1 comentarii

Enciclica Patriarhiei Ecumenice catre P...

Nr. 43 1885, mai 30

Inaltpreasfinti...

No. Prot. 1759 Inaltpreasfintite si preaonorate Mitropolit al Ungro...

Dintotdeauna, Sfanta Biserica Ortodoxa cinsteste dupa cuviinta pe oame...

 Stim ca, pe cei pe care i-a cunoscut mai inainte, Dumnezeu mai inain...

Stim ca, pe cei pe care i-a cunoscut mai inainte, Dumnezeu mai inainte...

† In numele Tatalui si al Fiulu...

Afiseaza
comentarii

Stim ca, pe cei pe care i-a cunoscut mai inainte, Dumnezeu mai inainte i-a si randuit sa fie Invatatori, asemenea Fiului Sau: „Caci cei care slujesc bine, rang bun dobandesc si mult curaj in credinta cea intru Hristos Iisus. Punandu-le inaintea fratilor acestea, vei fi bun slujitor al lui Hristos Iisus, avand ca hrana cuvintele credintei si ale bunei invataturi careia ai urmat” (1 Timotei 3, 13; 4, 6).

Mai stim ca Domnul nostru Iisus Hristos, cunoscatorul inimilor si cugetelor oamenilor, a descoperit si a luminat in simpli pescari „comoara” si ravna apostoliei, iar dupa slavita Sa Inaltare la cer, i-a trimis sa binevesteasca Evanghelia la toate neamurile. Tot asa, i-a ales Dumnezeu pe multi ierarhi, marturisitori, mucenici si cuviosi, care au fost cinstiti si laudati prin trecerea lor in randul sfintilor bineplacuti Lui, pentru ca au invatat, marturisit si aparat cu tarie credinta cea adevarata, si-au pus nadejdea in ajutorul Domnului, au fost plini de dragoste fata de semenii lor. Iar Dumnezeu, cu intelepciunea Lui cea nepatrunsa si dragostea Sa nemarginita fata de oameni, a ales, ca binevestitori ai Evangheliei Sale si pastori luminati peste obstea credinciosilor, slujitori vrednici ai preotiei sfintitoare. La sirul acestora s-a adaugat, in curgerea vremii, multi sfinti si marturisitori din neamuri diferite, pana la marginile pamantului. Intre ei, atotmilostivirea lui Dumnezeu si evlavia poporului nostru au ridicat la cinste deosebita, vrednica de viata si faptele lor, si pe unii ierarhi, calugari si dreptcredinciosi crestini de neam roman.

In randul acestora se numara si inteleptul Mitropolit Simion Stefan de la Balgrad (Alba Iulia), care intre anii 1643-1656 a pastorit pe dreptcredinciosii ortodocsi romani din Transilvania. Credinta sa ortodoxa, viata sa curata si plina de fapte vrednice, osteneala sa cea multa pentru traducerea si tiparirea Noului Testament pe intelesul poporului roman, priceperea si intelepciunea cu care a aparat dreapta credinta a poporului roman de eresurile vremii au ramas, pana in zilele noastre, in amintirea si evlavia bunilor crestini din Transilvania.

Tinand seama de viata sa sfanta si de ravna lui mare pentru luminarea turmei sale duhovnicesti si de roadele minunate ale lucrarii si pastoririi sale duhovnicesti, Sfantul Sinod al Bisericii noastre a gasit ca este bineplacut lui Dumnezeu si folositor obstii dreptcredinciosilor, ca el sa fie pretuit cu cinstirea cuvenita si sa fie inscris in ceata sfintilor ierarhi din calendarul ortodox.

Drept aceea, pe temei canonic si sinodal, chemand in ajutorul nostru puterea Celui Preainalt,

HOTARAM:

De acum inainte parintele nostru, Mitropolitul Simion Stefan, sa se numere impreuna cu sfintii si sa se cinsteasca dupa pravila in randul Sfintilor ierarhi din intreaga Biserica Ortodoxa Romana cu numele de SFANTUL IERARH SIMION STEFAN, MITROPOLITUL TRANSILVANIEI.

Pentru pomenirea sa statornicim ziua de 24 aprilie a fiecarui an, urmand ca aceasta sa fie inscrisa in sinaxar, in cartile de cult, precum si in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de ceilalti doi sfinti ierarhi, Ilie Iorest si Sava Brancovici, Mitropolitii Transilvaniei.

De asemenea, randuim sa se tipareasca slujba si viata SFANTULUI IERARH SIMION STEFAN, sa i se zugraveasca icoana, care sa fie primita cu toata evlavia de dreptcredinciosii crestini, iar chipul sau sa fie zugravit la loc potrivit, alaturi de ceilalti sfinti ierarhi de neam roman, in bisericile care se vor ridica din temelie sau se vor zugravi de acum inainte.

Si pentru ca evlavia dreptmaritorilor crestini sa sporeasca prin cinstirea si chemarea in rugaciune a SFANTULUI IERARH SIMION STEFAN, mai randuim ca el sa fie si ocrotitor al unor biserici noi sau reinnoite.

Pentru deplina statornicire a celor pe care le-am oranduit in chip canonic, am intocmit si intarim cu semnaturile noastre actul de fata, ca TOMOS SINODAL DE CANONIZARE, adica de inscriere in randul sfintilor a parintelui nostru SFANTUL IERARH SIMION STEFAN, MITROPOLITUL TRANSILVANIEI, pentru a-l aduce la cunostinta preacucernicului cler, precuviosului cin monahal si dreptmaritorilor crestini din cuprinsul Patriarhiei Romane.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti!

TOMOS SINODAL nr. 3/2011, aprobat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane prin hotararea nr. 499, adoptata in sedinta de lucru din 21 iulie 2011, si facut public astazi, duminica, 30 octombrie 2011, in Catedrala Arhiepiscopala Reintregirea din Municipiul Alba Iulia, cu hramurile Sfanta Treime si Sfintii Arhangheli.


(Extras din: † Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Lumina Botezului si bucuria familiei. Lucrarea Bisericii in societate in anul 2011, Editura Basilica, Bucuresti, 2012, pp. 32-35)