Despre bunuri arheologice si istorico-documentare (descoperiri arheologice, monede, inscripti, ceramica, bijuterii,...

Ord. dupa

Enciclica Patriarhiei Ecumenice catre P...

1 comentarii

Enciclica Patriarhiei Ecumenice catre P...

Nr. 43 1885, mai 30

Inaltpreasfinti...

No. Prot. 1759 Inaltpreasfintite si preaonorate Mitropolit al Ungro...

Dintotdeauna, Sfanta Biserica Ortodoxa cinsteste dupa cuviinta pe oame...

 Stim ca, pe cei pe care i-a cunoscut mai inainte, Dumnezeu mai inain...

Stim ca, pe cei pe care i-a cunoscut mai inainte, Dumnezeu mai inainte...

† In numele Tatalui si al Fiulu...

Afiseaza
comentarii

Dintotdeauna, Sfanta Biserica Ortodoxa cinsteste dupa cuviinta pe oamenii placuti lui Dumnezeu care au trait viata pamanteasca intru sfintenie si evlavie si care, prin fapta si prin cuvant au adus folos duhovnicesc in sufletele celor credinciosi. Despre acesti oameni cuprinsi de dragostea lui Dumnezeu si patrunsi de harul Duhului Sfant, Mantuitorul Iisus Hristos zice: „Slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor” (Ioan 17, 22). Primind aceasta marturie a Domnului, Biserica a laudat intotdeauna pe sfintii ei si i-a cinstit cu frumoase cantari, urmand si cuvantul Proorocului David, care zice: ,,eu am cinstit foarte pe prietenii Tai, Dumnezeule, si foarte s-a intarit stapanirea lor“ (Psalmul 138, 17).

Unul dintre acesti alesi ai Mantuitorului Iisus Hristos, traitor si calauzitor in implinirea poruncilor evanghelice a fost Cuviosul Parintele nostru Irodion Ionescu, Staretul Manastirii Lainici. Acest fericit, dupa aspre osteneli, privegheri si rugaciuni neincetate, a primit de la Duhul Sfant darul inainte-vederii, al sfatuirii duhovnicesti si al calauzirii sufletelor. Ca pe un talant de mare pret, a inmultit el acest dar, cu mai multa ravna, spre folosul monahilor si al binecredinciosilor crestini. Deci, Staretul Irodion, fiind un lucrator incercat al rugaciunii inimii si un model de viata calugareasca si de calauzire duhovniceasca pe calea mantuirii, a fost cinstit deopotriva de calugari si de mireni. Pentru aceste virtuti, fericitul a fost ales ca duhovnic de Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica si de alti parinti monahi si mireni, ramanand astfel in evlavia tuturor ca un Parinte sfant al monahismului ortodox romanesc. De aceea, pentru viata sa sfanta, Dumnezeu l-a preamarit cu darul nestricaciunii trupului, sfintele sale moaste fiind cinstite in Sfanta Manastire Lainici.

Smerenia Noastra, impreuna cu toti membrii Sfantului Sinod, cercetand cu luare aminte vietuirea placuta lui Dumnezeu a Preacuviosului Staret Irodion de la Manastirea Lainici si purtand grija de folosul comun al credinciosilor si al monahilor dreptcredinciosi, urmand Traditiei Sfinte a Bisericii Ortodoxe si chemand in ajutor harul Preasfintei si de viata facatoarei si nedespartitei Treimi,

HOTARAM:

Ca, de acum inainte si in veci, Staretul Irodion de la Manastirea Lainici sa fie numarat intre sfintii Bisericii, in ceata cuviosilor parinti purtatori de Dumnezeu si sa fie cinstit cu cantari de lauda cu numele SFANTUL CUVIOS IRODION DE LA LAINICI.

Pentru pomenirea sa statornicim, in Duhul Sfant, ziua de 3 mai a fiecarui an, urmand ca numele lui sa fie inscris in sinaxar, in cartile de cult, precum si in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane.

De asemenea, randuim sa se tipareasca slujba si viata Sfantului Cuvios Irodion de la Lainici, sa i se zugraveasca icoana, care sa fie primita cu toata evlavia de toti dreptcredinciosii crestini, iar chipul sa fie zugravit la loc potrivit, alaturi de ceilalti sfinti cuviosi de neam roman, in bisericile care se vor zidi din temelie sau se vor picta de acum inainte.

Si pentru ca evlavia preotilor, monahilor si dreptmaritorilor crestini sa sporeasca prin cinstirea si chemarea in rugaciune a Sfantului Cuvios Irodion de la Lainici, mai randuim ca el sa fie ocrotitor al unor biserici noi sau reinnoite.

Pentru deplina statornicire a celor pe care le-am oranduit in chip sinodal si canonic, am intocmit si intarim cu semnaturile noastre acest TOMOS SINODAL DE CANONIZARE, adica de asezare in randul sfintilor a parintelui nostru, Sfantul Cuvios Irodion de la Lainici, pentru a-l aduce la cunostinta preacucernicului cler, preacuviosului cin monahal si binecinstitorilor crestini din cuprinsul Patriarhiei Romane.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti!

Tomos Sinodal de canonizare nr. 1/2011, aprobat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane prin hotararea nr. 6370, adoptata in sedinta de lucru din 29 octombrie 2010, si facut public astazi, 1 mai 2011, in duminica a doua dupa Sfintele Pasti, in Biserica Mare a Manastirii Lainci, cu hramul Izvorul Tamaduirii.


(Extras din: † Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Lumina Botezului si bucuria familiei. Lucrarea Bisericii in societate in anul 2011, Editura Basilica, Bucuresti, 2012, pp. 25-27)