Secretariatul de Stat pentru Culte elaboreaza şi asigura aplicarea strategiei şi politicilor in domeniul vietii religioase. Secretariatul de Stat pentru Culte are ca obiectiv strategic dezvoltarea relatiei dintre autoritatile administratiei publice centrale si locale si cultele religioase recunoscute de lege in domeniul social, cultural si educational, prin promovarea in beneficiul intregii societati a relatiei de respect si cooperare intre cultele recunoscute de lege.
Inca din 1859 a fost infiintat, atat la Iasi, cat si la Bucuresti, cate un Minister al Cultelor. Din 1862, odata cu unificarea administrativa a Principatelor Romane, a luat fiinta si Ministerul Cultelor, a carui existenta se continua pana astazi, avand de-a lungul timpului diverse titulaturi si forme de organizare.
Din luna mai 2012, Secretariatul de Stat pentru Culte s-a reorganizat ca institutie publica in subordinea Ministerului Culturii si Patrimoniului National, fiind condusa de un director general, iar de la sfarsitul aceluiasi an Secretariatul de Stat pentru Culte s-a devenit organ de specialitate al administratiei publice central, trecand in subordinea directa a Guvernului.
Secretariatul de Stat pentru Culte supravegheaza respectarea drepturilor şi libertatilor fundamentale, consacrate de Constitutia Romaniei, republicata, şi de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa şi regimul general al cultelor, precum şi de tratatele şi conventiile internationale la care Romania este parte.