Si i-a spus Mose lui Aharon: Ia un vas si pune acolo un omer (o masura) de mana si aseaza il inaintea lui HASEM sa fie pastrat pentru urmasii vostri. (Smot/Exodul 16:33)
Pana la distrugerea primului Templu a fost pastrat vasul cu mana in Lada Sfanta alaturi de Tablele Legii si sfarmaturile primelor Table. Tablele legii, atat cele intregi cat si cele sfaramate erau o evocare vie a celui mai de seama moment din istoria neamului nostru, primirea Torei. Vasul cu mana era si el memoria vie a unui miracol. Se ridica totusi intrebarea: Prin ce a fost deosebita mana de toate celelalte miracole de i-a fost pastrata amintirea alaturi de Tablele Legii?
O singura referire la vasul cu mana gasim in cartile profetilor, si ea voalata. Profetul Yeremiahu/Ieremia isi mustra neamul (2:31): Voi, generatie, priviti cuvantul lui HASEM… Cum poate cuvantul lui HASEM fi privit? Rasi, bazat pe o sursa din Midras scrie ca le-a aratat vasul cu mana.
Generatia profetului Yermiahu, cea care avea sa vada cu ochii ei distrugerea Primului Templu, avea un argument puternic: Cum ne putem oare lasa munca pentru a studia Tora? Din ce ne vom hrani familia? Profetul le-a raspuns fara cuvinte. Le-a aratat vasul cu mana.
Ce fel de raspuns este acesta? Ei nu negau caderea manei in desert ca fapt istoric, doar pretindeau cum ca miracolul s-ar fi terminat. Le-a aratat profetul vasul cu mana care era inca proaspata. Ce aliment ramane proaspat dupa opt veacuri? Cu atat mai mult mana care in mana celor care o pastrau de azi pe maine se strica.
Si de ce in Lada Sfanta? Nu este asta oare o impietate? Niciun om care isi cinsteste cat de cat cartile nu isi va pastra painea in biblioteca!
Aici este sugerata ideea, ulterior enuntata in Pirkei Avot (3:21)… daca nu este faina nu este Tora, daca nu este Tora nu este faina. Cel care nu are faina doar cu greu se poate dedica studiului Torei. Celor care au faina, dar povara grijii viitorului ii impiedica sa se dedice invataturii le-a scos profetul vasul cu mana de langa Tablele Legii. Parca le-ar fi spus: Tablele si mana sunt legate. Cel ce se dedica Tablelor din mana se va hrani.
Atat Tablele cat si vasul cu mana sunt deja de doua milenii si jumatate pierdute. Miracolul legaturii dintre ele insa continua pana astazi. Daca nu as fii vazut nici eu nu as fi crezut!
(Material preluat pe site-ul Cancelariei Rabinice de la adresa: www.rabinat.ro/despre-mana-in-pericopa-besalah)