Daca vei cumpara un rob evreu sase ani va lucra si in al saptelea va iesi in libertate fara sa plateasca despagubire. Daca singur a venit, singur va iesi; daca era insurat va iesi sotia cu el (Smot/ Exodul 21:2,3)
Iudaismul este privit de multi ca o religie aspra, dura, coltoasa, o religie a legii. Desi gasim porunca de il iubi pe HASEM si porunca de a ne iubi aproapele ca pe noi insine, cele mai multe din poruncile Torei sunt totusi legi. Mai mult chiar, ceea ce urmeaza in textul Torei imediat dupa revelatia de pe muntele Sinai sunt legile din pericopa Mispatim.
Primele legi pe care le citim sunt cele care reglementeaza sclavia. Asa e si firesc. In acele vremuri sclavia era, cel putin in ochii marxistilor, structura de baza a societatii. Daca sclavii nu si-ar fi respectat indatoririle intreaga societate s-ar fi intors in haos. Era nevoie ca legea sa apere autoritatea nu intotdeauna suficienta a stapanului.
Imi aduc aminte de un text oarecum similar. Cand purtam haina militara si asteptam judecata disciplinara trebuia sa stam in picioare in fata unui panou cu titlul ”Drepturile si Datoriile Militarului”. Datoriile acopereau aproape intreg panoul. Doar la sfarsit, in cateva randuri erau scrise niste drepturi care nu prea priveau pe nimeni. Pentru a nu lasa nici un dubiu, la final era scris cu litere de-o schioapa: ”Ostas, respectarea indatoririlor iti asigura respectarea drepturilor!”. Bruma de drepturi inscrisa pe panou era si ea conditionata. Sper din toata inima ca aceste panouri au fost deja de mult schimbate.
In Tora datoria stapanului de a isi elibera sclavul este scrisa pe larg. Textul care se refera la datoriile sclavului in schimb este laconic ”sase ani va lucra”. Munca celor sase ani nu este conditia eliberarii ci doar un reper in timp. In ochii Legiuitorului a sprijini pe cel oropsit este mai important decat a asigura buna oranduire a societatii.
Putin neasteptat, dar sunt situatii in care care cea mai buna manifestare a iubirii este tocmai legea.
(Material preluat pe site-ul Cancelariei Rabinice de la adresa: www.rabinat.ro/despre-lege-in-pericopa-mispatim)