… si nu era nici unul din oamenii casei acolo in casa. Si l-a apucat de haina spunand ”Culca-te cu mine” si si-a lasat haina in mana ei, a dat inapoi si a iesit afara. Beresit/Geneza (39:11,12)
In folclorul evreiesc Iosef si-a dobandit ”titlul” de ”HAȚADIK”. Cuvantul nu are o paralela in limba Romana. Un ȚADIK este un om cucernic a carui cucernicie se manifesta nu neaparat prin smerenie si piosenie ci mai degraba prin puterea de a-si pastra demnitatea umana in fața celor mai grele incercari. In ultimele veacuri numai puțini alesi si-au dobandit acest ”titlu”. ȚADIKul din Stefanesti a fost unul din ei. Din toate personajele din Tanah (Tora, Profeți, Scrieri), Iosef a fost singurul care si l-a dobandit.
Iosef a fost vandut de frații sai unei caravane care se indrepta spre Egipt. Acolo a fost cumparat de Potifar, unul din demnitarii de la curtea Faraonului. Soția lui Potifar, sedusa de rara lui frumusețe a vazut in vraji ca va avea urmasi impreuna cu Iosef. Prezicerea s-a si adeverit, dar nu asa cum a ințeles ea. Cand Faraonul l-a facut pe Iosef vicerege, i-a dat de soție pe … Osnat fiica lui Potifar.
Soția lui Potifar a asteptat momentul in care toți cei ai casei erau plecați. Cand Iosef a intrat la ea, l-a apucat de haina si i-a spus ”Culca-te cu mine”. Ce era sa faca? Daca ii dadea ascultare pacatuia, dar totul se termina cu bine pentru ca nu era acolo niciun martor. Sa ramana pe loc fara a pacatuia ii era peste puteri caci si el o dorea. Singura cale de a scapa de pacat era sa dea bir cu fugiții, dar atunci haina ar fi ramas in mana ei si i-ar fi slujit ca dovada convingatoare ca el ar fi fost vinovatul.
Grea alegere. Ori pacatuiesti si iesi basma curata ori refuzi, dar te alegi cu pedeapsa ca si cum ai fi pacatuit. Iosef a dat inapoi, de pacat a scapat, dar haina i-a ramas in mana soției lui Potifar ca dovada. Dovada a fost convingatoare si Iosef a ajuns fara nicio vina in temnița.
Tora nu ne spune nimic despre gandurile lui Iosef in temnița. Nici macar nu e nevoie. Avea toate motivele sa fie suparat pe HASEM care l-a pedepsit chiar pentru cea mai buna fapta a sa. El nu cunostea atunci deznodamantul. Noi il cunoastem. In temnița el i-a cunoscut pe cei doi demnitari si le-a talmacit visele. Cand Faraonul a avut nevoie de un talmaci pentru visele sale, Iosef a fost chemat , le-a dezlegat si a astfel fost numit vicerege al Egiptului, ceea ce a adus la salvarea sa si a intregii sale familii.
Traim cateodata momente in care totul pare a sfida dreptatea si chiar rațiunea. In acele momente avem nevoie de sprijinul credinței. Sa stim ca undeva, dincolo chiar de limitele imaginației noastre, se afla un deznodamant spre bine. Sa stim ca orice fapta buna isi va primi mai devreme sau mai tarziu rasplata!
(Material preluat pe site-ul Cancelariei Rabinice de la adresa: www.rabinat.ro/despre-incercari-si-credinta-in-pericopa-vaiesev)