Si au crescut copii si a ajuns Esav om iscusit la vanatoare om al campului, iar Iaakov era om linisti care statea printre corturi. Si l-a iubit Ithak pe Esav…, iar Rivka il iubsete pe Iaakov. (Beresit/Geneza 25:27,28)
La prima vedere doi frati, unul aventurier si unul linistit din fire. Tatal il iubeste pe fiul aventurier iar mama pe cel linistit. O familie ca foarte multe altele.
Rasi, bazat pe surse din Midras nuanteaza imaginea. Corturile printre care statea Iaakov erau corturile scolii. Desi a crescut, a ramas legat de invatatura Poate naiv, dar nu si-a pierdut integritatea. Esav, in schimb, cand a crescut a parasit scoala si si-a ales calea campului. Acolo a invatat vanatoarea si odata cu ea furtul si inselatoria.
Dar de ce nu a ramas Esav un vanator cinstit? Doar a crescut intr-o familie buna. De ca s-a apucat de talharie si inselatorie? Rabi Samson Raphael Hirsch (1808-1888) deschide aceasta intrebare si ii da un raspuns din care avem ce invata:
Scrie in Midras ca cei doi frati au avut parte de aceeasi educatie. Parintii lor nu au fost atenti la diferentele de caracter dintre ei. ”Cel ce ii aseaza pe Iaakov si Esav pe aceeasi banca si pe aceeasi cale ii educa spre o viata de studiu, are promisiunea ca pe unul il va distruge. Iaakov va soarbe din izvorul intelepciunii cu o sete crescanda, iar Esav va astepta cu nerabdare ziua in care se va lepada de cartile vechi si impreuna cu ele de morala vietii pe care a cunoscut-o doar superficial si intr-o forma care, dupa natura sa, ii repugna.” Daca s-ar fi straduit Ithak si Rivka sa patrunda in tainele sufletul lui Esav, daca s-ar fi intrebat cum pot fi folosite curajul si agilitatea pentru a face fapte bune, ar fi devenit Esav un viteaz in fata lui HASEM. Iaakov si Esav, cu toate inclinarile lor diferite, ar fi ramas frati gemeni in sufletul lor. Din negurile istoriei s-ar fi incheiat un legamant intre sabia lui Esav si spiritul lui Iaakov si cine stie ce curs ar fi urmat istoria?
Multi parinti evrei isi incurajeaza copii sa urmeze studii universitare. Ce Yidise Mame nu viseaza ca baietelul ei sa devina medic, sa spuna si ea la batranete ”my son the doctor.” Sa nu pierdem insa din vedere ca nu orice meserie se potriveste oricui.
Sa nu ne fortam copii sa isi aleaga meserii ”bune”! Cea mai buna meserie daca e practicata in sila e un chin care poate duce spre pierzanie. Daca insa ii vom lasa sa-si aleaga singuri meseria, chiar daca in opinia noastra ea nu este suficient de nobila, ei din dorinta de a isi justifica alegerea, o vor innobila. Daca vom avea incredere in alegerile lor, ei ne vor dovedi ca nu au gresit.
(Material preluat pe site-ul Cancelariei Rabinice de la adresa: www.rabinat.ro/despre-educatie-toldot)