Cu prilejul Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, adresam tuturor crestinilor din Romania un mesaj duhovnicesc, de binecuvantare, la inceput de An Nou.
Tema acestei Saptamani de rugaciune din acest an (2011), inspirata din textul biblic: „si staruiau in invatatura Apostolilor si in impartasire, in frangerea painii si in rugaciuni” (Fapte 2, 42), ne reaminteste de bucuria care i-a cuprins, la Pogorarea Sfantului Duh, pe Apostolii adunati in Ierusalim dupa Inaltarea Mantuitorului Iisus Hristos la cer. Evenimentul Pogorarii Sfantului Duh peste Apostoli a fost actul de nastere al Bisericii, momentul in care Apostolii inteleg si traiesc deplin taina credintei ca vedere duhovniceasca a prezentei lui Dumnezeu in viata lor. Cei ce mai inainte erau „nepriceputi si zabavnici cu inima” (Luca 24, 25) devin acum intelepti binevestitori ai Evangheliei lui Hristos in toata lumea.
Astfel, intelegem si noi ca nu-L putem cunoaste pe Hristos decat numai in Duhul Sfant, Duhul Adevarului si al comuniunii (cf. Ioan 15, 26; 2 Corinteni 13, 13), Care Se odihneste peste noi (cf. 1 Petru 4, 14). Unitatea Bisericii primare ca Trup Tainic al lui Hristos se manifesta ca fiind comuniune de credinta apostolica, viata liturgica, euharistica, organizare comunitara si ajutorare fraterna, insa mai tarziu au aparut dezbinari intre crestini, deoarece unii dintre ei au ales sa-L marturiseasca pe Hristos-Domnul, nu in comuniunea sau unitatea eclesiala a Duhului Sfant manifestata comunitar, ci in mod separat. De fapt, unitatea bisericeasca vizibila a fost pastrata numai acolo unde Traditia apostolica, consemnata in Evanghelie si transmisa de Biserica de-a lungul veacurilor, a constituit baza comuniunii de credinta si viata sacramentala, iar interpretarea comunitara sau sinodala a credintei a fost mai utila mentinerii unitatii Bisericii decat opiniile individuale ale unor teologi.
De la Biserica primara din Ierusalim, invatam si noi astazi cat de necesara este fidelitatea fata de adevarul credintei marturisit de Sfintii Apostoli, nu doar pentru ca acesta era binevestit de oameni care L-au cunoscut direct pe Iisus Hristos si au fost martori ai Invierii Lui, ci si pentru ca intelegerea lor era luminata de Duhul Sfant, Duhul unitatii, al comuniunii de gandire si simtire spirituala, Care este prezent si activ in rugaciunea smerita si staruitoare a Bisericii.
Sa ne rugam Preasfintei Treimi ca sa ne ajute sa simtim duhovniceste legatura vie si profunda dintre adevarul mantuitor al credintei si comuniunea fraterna de iubire in Duhul Sfant, ca baza solida pentru o marturie crestina comuna in lume.
Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu noi cu toti!
(Extras din: † Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Lumina Botezului si bucuria familiei. Lucrarea Bisericii in societate in anul 2011, Editura Basilica, Bucuresti, 2012, pp. 57-58)