Decretul de infiintare a primei scoli de invatamant superior din tarile romane a fost semnat de Alexandru Ioan Cuza la 1 octombrie 1860, astfel luand nastere Scoala de Muzica si Declamatiune de la Iasi. Patru ani mai tarziu, A. I. Cuza a aprobat regulamentul pentru Conservatorul de Muzica si Declamatiune ce era format din doua scoli, una la Iasi si cealalta la Bucuresti.
In 1917, George Enescu primeste titlul onorific de conducator al Conservatorului de la Iasi. Printr-un decret dat de Nicolae Iorga in 1931, Conservatorul si Scoala de Arte Frumoase sunt ridicate la rangul de academie, dobandind numele de Academia de Muzica si Arta Dramatica „George Enescu”. In 1948, toate institutiile de invatamant artistic sunt reunite sub „Institutul de Arta” care era format din trei facultati: de muzica, teatru si arte plastice. Dupa o perioada grea in istoria acestei institutii, este reinfiintat Conservatorul de Muzica in anul 1960, urmand ca in 1977 sa fie reintroduse artele plastice in structura iar in 1990-1991 si teatrul. Cele trei domenii artistice sunt reunite in 1992 sub cupola institutiei purtand numele de Academia de Arte „George Enescu”, titulatura care-i va fi din nou schimbata in 1997 cu Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi.
In prezent, Universitatea de Arte George Enescu din Iasi cuprinde urmatoarele facultati:
Facultatea de Teatru
Facultatea de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie muzicala
Facultatea de Interpretare muzicala
Facultatea de Arte plastice, Decorative si Design.
Comentarii (1)
[…] de Arta Octav Bancila din Iasi, pentru ca pregatirea sa muzicala sa se desavarseasca in cadrul Universitatii de Arte George Enescu, sectia Pedagogie […]