„Wesendock Lieder“ (WWV 91) este o micuta culegere de cantece compuse de Richard Wagner pe versurile a cinci poeme scrise de Mathilde Wesendonck. Acestea au fost publicate sub titlul „Funf Gedichte von Mathilde Wesendonck fur eine Frauenstimme und Klavier“ in 1857-1858. Doua dintre cele cinci cantece („Im Treibhaus“ si „Traume – Studie zu Tristan und Isolde“) exploreaza temele muzicale care au pregatit Actul al doilea al operei „Tristan si Isolda“.
Cine este Agnes Mathilde Luckemeyer-Wesendonck? Scriitoarea germana pe care Wagner avea sa o numeasca mai tarziu, intr-una dintre scrisorile sale, “Meine erste und einzige Liebe”!
In primavara anului 1857, Richard Wagner si sotia sa devin oaspetii protectorului muzicianului, Otto Wesendonck, in fastuoasa resedinta Wesendonck din “Enge”-ul Zurich-ului. Wagner ii intalnise pe sotii Otto si Mathilde Wesendonck cu cativa ani inainte, in Dresda. Tanarul compozitor si dirijor Wagner participase politic in miscarile curentului stangist din capitala Saxoniei, in timpul Revolutiei din 1848 luptand chiar alaturi de anarhistul Mikhail Bakuhin. Compozitorul se refugiaza in Zurich, dupa ce fortele lui Frederic Augustus al II-lea au prelaut controlul regatului saxon.
La Zurich, Richard Wagner si Mathilde Wesendonck se indragostesc complet unul de celalalt. In istoria muzicii povestea lor ramane insa una cu desavarsire platonica. In 1905 Alexander Duncker publica jurnalul si corespondenta lui Wagner, in cartea “Richard Wagner, Mathildei Wesendonck – anii 1853 – 1871”. Cei carora le place sa caute povesti tupilate sub straturile de praf ale timpului pot scotoci prin scrisorile lui Wagner adunate in aceasta carte (lucrarea este tradusa in engleza, franceza s. a.)!
Mathilde a fost nu doar “Muza” lui Wagner din perioada crearii celei mai mari opere ale sale, “Tristan si Isolda”, ci si “prima si singura sa iubire adevarata”, dupa spusele compozitorului insusi. Frumusetea Mathildei sidera, pur si simplu, iar inima ei avea o inteligenta mai presus de cuvinte. Cei doi isi traiau printre infasurari de note subtile povestea de dragoste imposibila pana la paroxism.
Recomandare: filmul “Wagner” (1983) – ecranizare a romanului omonim scris de A. C. Smith, avand o distributie fabuloasa (cu un Richard Burton magistral, in rolul lui Wagner)!
Nota: Cu toate ca “Die Wesendock Lieder” au fost scrise pentru “o voce feminina si pian”, lucrarea are in prezent transcrieri pentru voce si cvartet de coarde (Paris-2015). Tot in Franta, in 2013 (cu prilejul bicentenarului nasterii lui Wagner), Alain Bonardi a scris si o versiune pentru pian, clarinet si violoncel! Mai mult, o “Wesendonck Sonata” cu o partitura inclusa pentru vioara a avut premiera in 2015 la Berlin.
https://www.youtube.com/watch?v=Ecivp8t3MdY
(imaginile sunt preluate de pe www.wagner200.com)