Adesea numit „Ultimul romantic”, Serghei Rachmaninov le-a facut pe toate in muzica: a fost compozitor, pianist de concert si dirjor.
Compozitiile lui pot fi descrise ca bijuterii armonice si melodice, fidele romantismului tarziu European.
O fire si-asa melancolica, Rachmaninov a avut nenorocul sa fie partas la drama Europeana a secolului 20, incepand cu Revolutia Rusa si Primul Razboi Mondial si terminand cu Al Doilea Razboi Mondial.
Cum provenea dintr-o familie nobila, a fost nevoit sa emigreze in SUA dupa Revolutia bolsevica si sa devina pianist de concert, neglijandu-si vocatia de compozitor.
Stilul sau compozitional se evidentiaza prin armonii bogate, folosirea iscusita a contrapunctului, melodicitatea iesita din comun si expresivitatea deseori coplesitoare.
Pianul este instrumentul lui Rachmaninov iar din mostenirea lasata, concertele lui de pian sunt cel mai des interpretate, cele mai populare.
Concertele de pian au fost primele compozitii de Rach de care m-am indragostit, de altfel, atras fiind de nobletea si distinctia pe care o emana.
Incarcate cu un aer dulce-amarui , concertele sunt pentru interpreti prilej de extravagante pianistice si orchestrale iar pentru audienta un roller coaster emotional.
Asadar, va invit sa ascultati cateva inregistrari.