Nicolae Dumitru a inceput studiul pianului in particular cu Sonia Ratescu si, ulterior, cu maestrul Dan Mizrahy, sub a carui indrumare a pregatit debutul sau concertistic din 1987 pe scena Atheneului Roman, in care a fost acompaniat de Orchestra de Camera a Medicilor dirijata de regretatul Ermil Nichifor.
Pregatit de acelasi Dan Mizrahy, Nicolae Dumitru devine intai stagiar al Colegiului “Gnessin” din Moscova, iar apoi absolvent al Academiei Ruse de Muzica “Gnessin”, la clasa maestrului emerit Mihail Sayamov. Sub conducerea acestuia parcurge si studiile postuniversitare in cadrul carora lucreaza si cu profesorul Emmanuel Monaszon.
In perioada studiilor, Nicolae Dumitru concerteaza ca solist al Filarmonicii Academice de Stat din Moscova si al filarmonicilor din Nijni – Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod. Dupa intoarcerea in tara, in 2002, Nicolae Dumitru isi continua activitatea solistica pe scenele principalelor filarmonici din tara, si ca invitat al Filarmonicii “George Enescu” din Bucuresti, si al Orchestrei Nationale Radio, cu care realizeaza prima interpretare radio a Concertului pentru pian si orchestra de Antonin Dvorak.
Paralel cu aparitiile in concerte, Nicolae Dumitru sustine si numeroase recitaluri in tara (unele dintre acestea si in spatii neconventionale) si in strainatate. De asemenea, Nicolae Dumitru se implica in calitate de pianist si in proiecte ce imbina genuri muzicale diferite (muzica clasica si folk) sau chiar arte (proiectul Poveste pentru pianisti si masti de la Teatrul Act).
O latura importanta a activitatii lui Nicolae Dumitru o reprezinta cariera didactica, in acest moment pianistul fiind profesor la Colegiul National de Muzica George Enescu. De asemenea, Nicolae Dumitru sustine numeroase lectii deschise, masterclass-uri si workshop-uri la liceele de muzica din orasele unde are programate concerte si recitaluri, si initiat, din 2013, proiectul national de recitaluri educative „ConCerto!” adresat tinerilor, desfasurat in principalele centre filarmonice si culturale din tara.
Referinte
“Povesti vieneze” – o denumire care te trimite catre mirajul palatelor de altadata, Johann Strauss, arta, luxul si acel “l’air du temps” inefabil al celui mai apropiat si, am putea spune, ...
“Povesti vieneze” – o denumire care te trimite catre mirajul palatelor de altadata, Johann Strauss, arta, luxul si acel “l’air du temps” inefabil al celui mai apropiat si, am putea spune, ...