Nascut in 1936 la Bucuresti, Nicolae Coman incepe studiul muzicii in anul 1947 cu Mihail Jora, la a carui clasa de compozitie va urma cativa ani mai tarziu cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Aici a beneficiat de indrumarea unor dascali precum Mihail Jora (mentorul sau il va influenta aproape decisiv in conturarea stilului sau componistic), Zeno Vancea, Tudor Ciortea, etc.
In structura creatiei lui Nicolae Coman, ce cuprinde si lucrari concertante sau camerale, se poate observa o preferinta pentru miniatura vocala (provenita tocmai din influenta lui Jora), lucrarile scrise in acest gen, pe versurile unor importanti poeti din literatura romana si cea universala, si pe cele proprii, ramanand probabil cele care se dovedesc emblematice pentru stilul sau componistic.
Fateta literara a personalitatii artistice a lui Nicolae Coman se evidentiaza si din preocuparea de a concepe versurile opusurilor sale vocal-simfonice, corale si vocale dar si ale altor compozitori, astfel incat predilectia amintita vine firesc in acest context.
Distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania pentru creatiile sale, Nicolae Coman a avut si o importanta activitate didactica, fiind profesor pentru mai bine de patru decenii la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti unde activeaza si in prezent in calitate de cadru didactic asociat, dar si una publicistica de tip muzicologic.