Manageri culturali, impresari, consultanti etc.

Ord. dupa

Director general al Artexim, organizatorul Festivalului George Enescu....

Andrei Dimitriu a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti si a lu...

Regizorul si managerul de institutii culturare Razvan Ioan Dinca, nasc...

Nascut in 1982 la Oradea, Florin Estefan a aprofundat studiul artei vo...

Nascut in 1935, Ioan Holender provine dintr-o familie de evrei timisor...

Vlad Mateescu este dirijor si momentan ocupa postul de manager al Fila...

1 comentarii

Numarandu-se printre personalitatile muzicale autohtone cu o remarcabi...

Nascut in anul 1967, la Iaşi, intr‑o familie de muzicieni, Radu Pos...

2 comentarii

Fondator al cvartetului Voces, unul dintre cele mai apreciate ansamblu...

Apreciata regizoare si manager de institutii culturare cu aparitii in ...

Liliana Staicu a absolvit Conservatorul de muzica "Ciprian Porumbescu"...

Afiseaza
comentarii

Nascut in 1935, Ioan Holender provine dintr-o familie de evrei timisoreni, tatal sau, un intreprinzator al acelor vremuri, detinand o fabrica de marmelada. Dupa nationalizarea micii fabrici in 1948, Ioan Holender si-a intrerupt oarecum parcursul educational, fiind nevoit sa munceasca timp de un an de zile ca muncitor necalificat in cadrul Intreprinderii de Transport Timisoara.

Admis la Universitatea Politehnica din Timisoara in 1953, Ioan Holender intra in dizgratia autoritatilor pe cand era anul al III-lea dupa ce a sustinut un discurs in timul revoltei studentilor timisoreni ca urmare a evenimentelor din Ungaria vecina, fiind exmatriculat din facultate.

Incepand cu anul 1959 Ioan Holender se stabileste impreuna cu tatal sau la Viena, acolo unde se afla deja mama managerului. Atrans in tot acest timp de muzica, Ion Holender gaseste oportunitatea de a studia arta sunetelor in vechea capitala imperiala, urmand pentru doi ani cursurile Conservatorului de Stat. Dupa ce a activat ca bariton pe scene unor teatre lirice din Viena, Klagenfurt si Sankt Polten, Ioan Holender incepe  sa se impuna ca un foarte apreciat manager si agent de impresariat artistic la conducerea Agentiei de teatru Starka, devenita ulterior Agentia de impresariat artistic Holender.

Facand aceasta agentie faimoasa in lumea muzicala internationala, Ioan Holender a atras atentia marilor institutii din domeniu, si astfel ajunge in 1988 secretar muzical al Operei de Stat din Viena, unde din 1992 va prelua chiar functia de director general. La conducerea uneia dintre cele mai prestigioase teatre lirice ale lumii, Ioan Holender a reusit sa mentina prestigiul instituiei si chiar sa o impuna si mai pregnant intre cele mai atractive scene pentru marile voci ale operei mondiale. De asemenea, in mandatul lui Ioan Holender prezentele romanesti au fost tot mai consistente, acesta dand sansa unora dintre cei mai talentati tineri compatrioti ai sai sa isi dezvolte cariera intr-una dintre capitalele muzicii europene.

Cel mai longeviv director al Operei din Viena, decorat printre altele cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter al statului francez, Ioan Holender a devenit in anul 2003 presedinte si director artistic al Festivalului International George Enescu, calitate pe care a pastrat-o pana la editia din acest an, 2015, inclusiv. De asemenea, Ioan Holender este consilier al Metropolitan Opera din New York si al Festivalului Primaverii de la Tokyo, si lector la Universitatea din Viena.