Personalitate marcanta a vietii muzicale romanesti, are preocupari in cercetarea aspectelor de limbaj sonor ale compozitorilor secolului XX.
Nascut la 15 aprilie 1935 in comuna Gradinari, judetul Caras-Severin, a urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti (actuala Universitate Nationala de Muzica), unde a beneficiat de indrumarea unor eminenti profesori, pentru ca mai apoi sa se perfectioneze in cadrul Seminarului de Muzicologie al Universitatii din Saarbrucken.
Avand multiple preocupari, Gheorghe Firca a desfasurat o bogata activitate muzicologica in decursul careia a publicat numeroase studii, articole, recenzii (unele sub pseudonimul Gheorghe Pascota) in reviste de specialitate din tara si din strainatate, a sustinut emisiuni de radio si televiziune, conferinte s.a. si a publicat mai multe volume in care a tratat cu precadere ritmica, melodica si armonia modala specifica scolilor muzicale de compozitie din estul si sud-estul Europei.
De asemenea, a fost unul dintre coordonatorii Dictionarului de termeni muzicali, editia a II-a, si a semnat ingrijirea editiilor critice ale unor volume din creatia muzicologica a unor mari personalitati precum George Breazul sau Zeno Vancea.
Distins cu numeroase premii si detinator al unor functii importante in peisajul cultural romanesc, Gheorghe Firca are si o intensa activitate componistica, in cadrul careia abordeaza genuri variate de la lucrari pentru instrument solo la muzica corala, vocala, camerala si chiar vocal-simfonica in care, printre altele, fac apel la melosul popular romanesc, la cel bizantin ca si la mostenirea artistica a clasicilor nostri (Enescu, Cantemir).
Interviu cu Gheorghe Firca, Muzicolog si Compozitor roman (intervievator: Corina Kiss)
Referinte
In dimineata zilei de 1 ianuarie a acestui an lumea muzicala romaneasca a suferit o noua importanta pierdere. Compozitorul si muzicologul Gheorghe Firca a incetat din viata la 81 de ani neimpliniti la...