Florin Diaconescu s-a nascut la Busteni la 19 octombrie 1942. Desi nu aveau prea multe posibilitati materiale, tatal sau reuseste sa-i ofere lectii particulare de vioara, pian si franceza. Florin Diaconescu a visat sa ajunga violonist si sa sustina concerte la Ateneul Roman, dupa care, absolvind Institutul de Muzica, incepe cariera de profesor. N-a continuat, deoarece un spectacol de Evgheni Oneghin cu Valentin Teodorian, declanseaza in suflet „microbul” cantului vocal. Paraseste catedra si devine figurant la Teatrul Muzical din Galati. Apar si primele roluri, atat de opera cat si de opereta (Voievodul tiganilor, Sange vienez, Liliacul de Johann Strauss, Marco Polo de Lopez, Lasati-ma sa cant de Gherase Dendrino), la Constanta, Galati si Bucuresti.
Tenorul Florin Diaconescu si-a facut debutul in opereta Liliacul de Johann Strauss la 13 martie 1970, alaturi de: Elena Simionescu, Cornel Rusu si Lucretia Covali.
Florin Diaconescu a avut o cariera bogata si diversa, formata din 50 de roluri de opera si opereta, zeci de concerte vocal-simfonice si recitaluri cu lieduri din literatura universala, dar, mai ales, din creatia compozitorilor romani: Mihail Jora, Paul Constantinescu, Pascal Bentoiu, Felicia Donceanu si altii.
Perioada de glorie a lui Florin Diaconescu a fost intre anii 1970 si 1983, cand a abordat rolurile cele mai potrivite vocii sale lirice: Gerald, Des Grieux, Rodolfo, Lenski, Edgardo, Faust, Hamlet, Tamino, etc. Teatrul de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta (orasul in care si-a inceput cariera), l-a sarbatorit la implinirea a 50 de ani de activitate, printr-o frumoasa Gala a Tenorilor (in care a cantat si a prezentat) si un spectacol de Turandot de Puccini (in care a interpretat rolul Altoum).