Cadru didactic al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj, din anul 1990, Elena Maria Sorban desfasoara o bogata activitate didactica care cuprinde cursuri de istoria muzicii europene, paleografia muzicii gregoriene, cantatele de J. S. Bach s. a. Este doctor în muzicologie cu teza Muzica gregoriana în Transilvania medievala (postata online – click pentru a deschide). Elena Maria Sorban a beneficiat de cateva burse si stagii de formare, între care DAAD la Universitatea Erlangen-Nurnberg, MIDAS la UNMB si Erasmus.
Carti publicate de catre Elena Maria Sorban: Vigiliale, MDVII. Monumeta et transcripta, Editura Muzicala, Bucuresti, 1986, Muzica si paleografie gregoriana, MediaMusica, Cluj-Napoca, 2007, Noi si istoria muzicii. Permanente creative, Muzica clasica si romantica, Muzica veche. O istorie concentrata si Muzica noua, aceste patru din urma la Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014.
Elena Maria Sorban a participat la sesiuni de comunicari stiintifice sau a sustinut conferinte individuale la universitati precum Freiburg, Chemnitz, Oldenburg, Lisabona, Chisinau, la academiile de stiinte din Bucuresti, Budapesta si Belgrad, conferinte publice la Targu Mures, Petrosani, Timisoara, Bistrita, Funchal (Portugalia). A publicat studii si eseuri despre muzica medievala de traditie liturgica apuseana din Transilvania, dar si despre compozitori din Romania, ca: George Enescu (Simpozionul International 2013), Ciprian Porumbescu, Antoniu Sequens, Sigismund Toduta, Vasile Herman, Valentin Timaru, Hans Peter Türk. Este traducator autorizat pentru literatura si arte. Publica cronici muzicale în revistele: Actualitatea muzicala, Muzica, Steaua, Teatrul azi, Tribuna s. a. sau pe site-urile cronici.cimec.ro si no14plusminus.ro.
Elena Maria Sorban este colaboratoare a Festivalului European de Muzica Veche si al Universitatii de Vara de Muzica Veche din Miercurea Ciuc.
In cadrul cursurilor de paleografie gregoriana de la Academia de Muzica „G. Dima”, Elena Maria Sorban instruieste un grup vocal studentesc de muzica medievala.
Domenii predilecte de cercetare ale Elenei Maria Sorban: muzica medievala apuseana, creatia si viata muzicala contemporana romaneasca, pedagogia istoriei muzicii.
Referinte
Din noianul de manifestări cu programe dedicate Crăciunului, este destul de greu să selectezi. La Cluj, în decembrie 2015, ca și în alți ani, oferta era de unul până la patru concerte pe zi. ...
Comentarii (2)
Dacă nu simțiți frumusețea, nu este vina noastră… ar putea fi o problemă de receptare.
https://www.youtube.com/watch?v=F6dGMrJzQEc&t=166s&ab_channel=IgorStesev
da, am cunoscut-o pe doamna….era profesoara de muzica la scoala generala…nu prezenta interes. Nu ma surprinde ca s-a axat pe muzica medievala….ca mai mult nu …. Are un vocalbular incorsetat…