De ce sa studiem muzica?
Sa facem un exercitiu de imaginatie: cum ar fi o lume fara muzica? Sa nu mai ascultam niciodata piesa muzicala preferata in drumul spre casa, sa nu mai dansam niciodata, filmele sa nu mai aiba coloana sonora, sa nu mai mergem niciodata la un concert… Poate doar asa putem realiza ce importanta are muzica in viata noastra, cat de greu atarna aportul ei emotional.
Dar nu ne putem baza pe caracterul permanent al muzicii – noi, oamenii, trebuie sa o cultivam si sa o practicam.
In mod paradoxal, in ciuda avalansei de „produse” propuse de industria muzicala, interesul oamenilor pentru educatia muzicala e in scadere – la nivel global, studiile muzicale sunt specifice claselor privilegiate, cu un venit peste medie. Vorbim de un procent infim din populatia planetei care studiaza artele, in general – in prezent, la nivel global, investim de 30 de ori mai multi bani in educatia stiintifica decat in cea artistica.
A se traduce ca in lumea noastra capitalizata, inclinata spre profit si eficienta muncii, artele devin un moft, ceva optional, un fel de hobby pueril care nu tine de foame.
Cu toate acestea, gasim multiple studii care arata ca educatia muzicala nu numai ca are un merit terapeutic, aproape ignorat la nivel de politica de stat mai pretutindeni, dar imbunatateste capacitatea de studiu al stiintelor reale, dezvolta aptitudinile sociale, creste increderea in sine si capacitatea de colaborare, dezvolta creativitatea.
Privind calitatile imbunatatite sau dobandite cu ajutorul experientei muzicale, insirate mai sus, parca citim un „job description” corporatist… unul mai sincer, e drept.
Chiar ai nevoie de calitatile astea ca sa fii bun de recrutat pe piata muncii!
Indiferent de domeniu, e foarte important sa faci calcule mai repede, sa fii sigur pe tine, sa poti lucra intr-o echipa, sa fii creativ.
Facem atatea lucruri de dragul nevoii, de dragul „progresului” tehnologic si al sigurantei financiare, fara sa credem in ceea ce facem. Suntem tinuti in lesa de o mentalitate materialista, orientata pe profit si confort si ne e din ce in ce mai greu sa ne regasim in ceea ce ne inconjoara. Dar noi stim ca, undeva sub stratul asta de principii imprumutate, e ceva care ne face oameni, ceva care ne face sa radem, sa plangem, sa ne bucuram de moment.
E ceva nepalpabil, ceva invizibil si totusi atat de important: muzica.
In Antichitate (Grecia, Roma), muzica facea parte din studiul esential, alturi de aritmetica, geometrie, astronomie, gramatica, logica si retorica. Astfel, parcurgand materiile de baza, erai pregatit pentru studiul filosofiei si al teologiei, ultimele bastioane ale desavarsirii intelectuale si spirituale. Intre timp, am pierdut intelegerea utilitatii muzicii, in ciuda faptului ca muzica e si astazi parte integranta din viata noastra.
E important sa intelegem cum functioneaza si de ce are efectul pe care il are, asa cum ne preocupa continutul mancarii si felul in care ea e produsa si integrata de organismul uman. E important sa readucem educatia muzicala in centrul intereselor noastre, sa intelegem ca muzica nu e un moft, e o necesitate.
Muzica nu canta singura – trebuie invatata, trebuie cantata, trebuie ascultata si respectata ca materie de studiu fundamentala pentru sanatatea noastra psihica.