In 2011, dupa ce a avut ocazia de a canta pe pianul vechi de 200 de ani al lui Franz Liszt, Daniel Barenboim a ramas puternic impresionat de diferentele sonore dintre acesta si un pian de concert din zilele noastre. Asa s-a nascut povestea noii creatii, pianul Barenboim, care a fost dezvaluit de pianistul si dirijorul de origine israeliana, nascut in Argentina dar care traieste la Berlin.
Urmatorul pas pe care l-a facut pianistul, dupa ce a cantat pe pianul lui Liszt, a fost sa se duca la Steinway si sa le propuna elaborarea unui nou tip de pian, similar din punct de vedere al constructiei cu cel istoric. Cei de la Steinway initial l-au refuzat, indrumandu-l insa catre belgianul Chris Maene, un foarte important constructor de piane care provine dintr-o familie cu traditie in acest mestesug, cu o istorie de peste 70 de ani. Legatura dintre Chris Maene si Steinway este foarte importanta, relevant fiind faptul ca in 2004, belgianului i-a fost acordat dreptul de a construi o replica a primului pian Steinway, asa numitul Steinway nr. 1, pianul de bucatarie (fiind construit in secret, in bucataria casei in care locuia Henry E. Steinway, la momentul respectiv mesterul neavand dreptul de a construi piane, ci doar de a le repara). Maene a fost de acord sa creeze un nou pian pentru Barenboim, insa nu fara ajutorul celor de la Steinway, de unde aveau sa foloseasca materialele necesare.
Dupa 18 luni de munca, pianul Barenboim a fost prezentat publicului care a avut ocazia de a afla cu ce
este acest pian diferit de un Steinway, Bechstein ori alt pian de concert obisnuit. Cel mai important aspect este asezarea corzilor, in mod normal fiind incrucisate, la acest pian fiind insa asezate paralel. Bineinteles, datorita acestei schimbari s-au impus si alte modificari la mecanica pianului, la placa de rezonanta dar si in alte locuri din interiorul pianului. Deasemenea, materialul din care sunt realizate corzile (grave si medii) este un bronz diferit de cel folosit la un pian obisnuit, aici avand o culoare aurie.
Ce l-a determinat pe Daniel Barenboim sa-si doreasca a construi un astfel de pian a fost diferenta sunetului in ceea ce priveste pianele moderne si vechiul pian al lui Liszt pe care a cantat in 2011. Pianistul se declara mai mult decat incantat de noul rezultat, pianul Barenboim-Maene-Steinway avand o claritate si o transparenta a sunetului mult mai mare decat ale altor piane, de aici nascandu-se noi posibilitati de interpretare. Datorita caracteristicilor de constructie un pian modern are sunetul foarte omogen, pe cand vechile piane cu corzi paralele beneficiau de diferente de sunet majore intre registre (grav/mediu/acut), pe care pianistii trebuiau sa le tempereze sau sa le exploateze in folosul lor. Barenboim mai remarca si ca modul de actionare al pedalelor trebuie facut la noul model de pian intr-un mod total diferit in comparatie cu un pian obisnuit, tocmai datorita acestei lipse de omogenitate a sunetului.
Daniel Barenboim este atat de fericit de noul rezultat incat nu se poate satura, spunand ca e ca si dragostea pentru o noua persoana, atunci cand vrei sa mergi peste tot cu aceasta… asa si dansul, vrea sa cante tot pe noul pian.
Sursa:
www.theguardian.com
www.bbc.com
www.chrismaene.be
www.eu.steinway.com