A aparut volumul autobiografic semnat de catre Daniel Barenboim la Editura Humanitas, in colecatia „memorii / jurnale”.
„Pentru mine muzica nu e o profesie, ci modul meu de viata. Sa te scufunzi in ea, sa te concentrezi deplin asupra ei, este o conditie sine qua non pentru orice muzician. Sigur, toata viata am facut cu placere multe alte lucruri, dar, cumva, muzica m-a insotit mereu. Chiar daca nu m-a incercat niciodata nevoia ori dorinta de a scrie o auto-biografie traditionala, am simtit ca merita poate pusa-n cuvinte bizareria faptului ca muzica nu e doar prezenta in viata mea, ci imi traiesc cu adevarat viata in muzica. Am incercat, de fapt, sa scriu despre cum e sa fii obsedat de muzica si sa ai curiozitatea de a cerceta aceasta obsesie.” (Daniel BARENBOIM)
In aceasta carte sunt evocate, cu afectiune si pretuire, si alte figuri ilustre ale lumii artistice internationale din secolul XX: Rubinstein, Furtwängler, Zubin Mehta, Pierre Boulez, Celibidache, Jacqueline du Pré (prima sotie a lui Daniel Barenboim). De asemenea, nu lipsesc pasajele reflexive despre chestiuni precum evreitatea, legatura dintre nationalitate, limba si muzica, rolul muzicii in intelegerea dintre natiuni, schimbarile recente in interpretarea si in receptarea muzicii.
Pianistul si dirijorul Daniel Barenboim, unul dintre cei mai mari muzicieni contemporani, ne poarta, in cartea sa O viata in slujba muzicii, de-a lungul povestii fascinante a celor mai bine de cinci decenii pe care se intinde cariera sa artistica si in care muzica si existenta lui se contopesc pana la identificare. Fie ca evolueaza singur, fiind inca din copilarie un virtuoz al pianului, fie ca acompaniaza alti interpreti, fie ca dirijeaza la pupitrul celor mai mari orchestre din lume, intelegerea profunda a muzicii ramane pentru Barenboim cea mai frumoasa obsesie si calauza permanenta spre succes.