CONCERT de muzica veche – Ansamblul Flauto Dolce (cu instrumente de epoca)
Zoltan MAJO, cond. artistica, flaute drepte, Maria SZABO, flaute drepte, Noemi MIKLOS, clavecin, orga si soprana Mihaela MAXIM
Duminica, 25 octombrie 2015, ora 18.00, Biserica Lutherana (Str. Luterana nr. 2, Bucuresti)
(prin Institutul Cultural Roman Bucuresti)
***
Program
Muzica veche din Romania, sec. XVII-XVIII
- Codex Caioni (Transilvania, sec. XVII): .):Fantasia (Alessandro Grandi) / Salve Regina (Anonimus) / Jubilate Deo (Lodovico Viadana) / Benedictus es Domine (Alessandro Grandi)
- Joseph Bengraf (Wien, 1784):Saltus Hungaricus / Franz Pfeifer (ca. 1800): Cantec maghiar (Text: Mihály Csokonai) / Anonim (Ms. de la Sfantu Gheorghe, 1757): Trei dansuri din Transilvania
- Anonim: Cantece traditionale armenesti (Gherla/Cluj), Intro – Seran – Shoger – Karun – Urin
- Anonim (sec. XVIII.): Sonate au Bestref turque (Rouschitzki, 1834) / Cand eram mai tinerica (Text: Ienachita Vacarescu, sec. XVIII) / Danse (Rouschitzki, 1834)
- Johann Sartorius (1712-1787): Aria Ach, süsses Wort (Sibiu)
- Martin Schneider (1748-1812): Arioso & Sonate (Brasov, 1779)
- Anonim (Maramures, sec. XVIII): Cantece hasidice, Geshem – Eilu – Ashreinu – Toiro – Yah Ribon
- Anonim (diferite Ms. sec. XVIII): Doua cantece: Arde-ma & Mititica / Dansuri vechi romanesti
***
Ansamblul Flauto Dolce a luat nastere la Cluj-Napoca, in anul 2000, la initiativa lui Zoltan Majo, fiind alcatuit din trei instrumentisti si o soprana, toti avand o bogata experienta artistica. Numele ansamblului provine de la denumirea italiana de epoca a familiei de instrumente flaut drept. Repertoriul ansamblului este format din muzica veche si traditionala din Europa Occidentala, ansamblul cautand, in egala masura, redescoperirea muzicii vechi, traditionale, din spatiul romanesc, precum si interpretarea unor compozitii contemporane, unele dintre acestea fiind prezentate in prima auditie absoluta. Ansamblul foloseste drept resurse muzicale diferite culegeri si manuscrise de epoca, integrand in stilul sau influente orientale (turcesti, ebraice, tiganesti, armenesti etc.) sau de alta natura, dar inspirandu-se, in egala masura, din folclorul autentic si din muzica veche autohtona, de curte sau oraseneasca. Expresivitatea si culoarea aparte, dulce si vesela, a instrumentului flauto dolce, cat si claveciunul (si uneori orga) sunt puse in valoare prin compozitii dedicate acestora si prin aranjamente pline de imaginatie. Soprana Mihaela Maxim contribuie din plin la transmiterea mesajului aparte pe care ansamblul Flauto Dolce il propune publicului. Formatia a evoluat cu succes in concerte si festivaluri din Romania (Cluj-Napoca, Bucuresti, Brasov, Rasnov, Miercurea Ciuc, Sighisoara, Targu Mures, Oradea, Sibiu, Sfantu Gheorghe, Zalau, Medias, Craiova, Braila, Timisoara, Deva, Hunedoara, Odorheiu Secuiesc, etc.), precum si in Austria, Spania, Italia, Israel, Elvetia, Germania, Slovenia, Serbia, Slovacia si Ungaria. Colaboreaza permenant cu ICR Bucuresti, sustinand concerte in diferite centre culturale romanesti din Europa. A fost partenerul unui proiect international intre Italia, Slovenia si Romania de promovare a muzicii baroce din cele trei tari, integrat in programul „Cultura 2007-2013” al Uniunii Europene. https://www.eubaroque.eu/. A participat, in 2009, la proiectul UNESCO Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future. In 2014 ansamblul a fost invitatul special la The 5th International Early Music Seminar, Tel Aviv, unde a sustinut concerte si workshopuri pentru participanti.
Programul ansamblul clujean Flauto Dolce cuprinde, alternativ, doua tipuri de lucrari muzicale din spatiul carpatic: pe de o parte, compozitii instrumentale de muzica sacra si profana din aria creatiei culte, lucrari care au fost compuse, au circulat ori au fost reunite in culegeri, manuscrise sau arhive, si, pe de alta parte, esantioane ale muzicii vechi traditionale, in care se fac simtite influentele filonului folcloric autentic al diverselor etnii care au convietuit de-a lungul veacurilor pe teritoriul Romaniei de azi. Materialul multicultural, atat de caracteristic acestui spatiu european, contine muzica ale popoarelor care au trait si traiesc aici: romani, maghiari, sasi, evrei si armeni.
Directorul artistic Zoltan Majo este licentiat al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specialitatea flaut. A participat la mai multe seminarii si cursuri de maiestrie in Ungaria, Austria si Elvetia. Este un neobosit promotor al muzicii vechi autohtone. A activat in mai multe formatii clujene de muzica veche (Musica Antiqua, Claudiopolis, Ansamblul Baroc Transylvania). Este fondatorul ansamblului Flauto Dolce. A realizat numeroase transcriptii si aranjamente dupa diferite manuscrise si culegeri de muzica autohtona. Preda la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. A sustinut concerte camerale in numeroase tari din Europa.
Maria Szabo este licentiata a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specialitatea pedagogie muzicala si flaut drept. A participat la mai multe seminarii si cursuri de maiestrie in Ungaria, Norvegia, Germania, Austria si Elvetia. Are o intensa activitate pedagogica si concertistica, fiind membru fondator al ansamblului Flauto Dolce. In anul 2013, alaturi de formatia Les Ramages, a fost laureata cu premiul II la Concursul de Muzica Baroca La Stravaganza de la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Este profesoara de muzica la Liceul Waldorf din Cluj-Napoca.
Soprana Mihaela Maxim a absolvit sectia de canto a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, urmand mai multe cursuri de maiestrie. Este laureata la numeroase competitii de interpretare vocala, nationale si internationale. In 2008 si-a completat studiile de muzica veche la Trondheim (Norvegia), cu Jan van Elsacker, si la Krieglach (Austria), cu Mieke van der Sluis.
Noemi Miklos este licentiata a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specialitatea orga, unde a studiat cu Ursula Philippi si Erich Türk. A participat la mai multe seminarii si cursuri de maiestrie, in Romania si Germania. Timp de un semestru, a studiat la Hochschule für Musik din Freiburg (Germania). In anul 2005, a castigat premiul publicului la Concursul de orga de la Zürich-Wiedikon (Elvetia). Este cadru didactic la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.
***
The programme of the Ensemble Flauto Dolce includes an interesting and little known musical material from the three regions of Romania today (Transylvania, Moldavia, Wallachia). It is well known that this land was (and is also today) the place where several nations / cultures / religions coexist together (Romanians, Hungarians, Germans, Jews, Armenians, etc., respectively Orthodoxes, Catholics, Reformed, etc.). We can say that Western culture met here with Eastern culture.
The programme of the Ensemble Flauto Dolce is an extraordinary, very special and multicultural programme, which includes Romanian, Hungarian, Armenian, German and Jewish musical pieces.
It is interesting to find also the presence of some famous Italian composers from the end of 16th cent. (from Venice) in the manuscript called Codex Caioni (17th cent.), which reflects the high level of musical culture in Transylvania of 17th cent.
In 18th century it is worth mentioning the presence of some well-known composers (Telemann, Veracini, Vivaldi, Hasse, etc.) in a manuscript by the name of Ms. from Sfantu Gheorghe (1757), which testify the richness of musical life in this century in the regions of Romania. It also worth mentioning the rich German culture in the nearby of the well-established cities, such as Brasov (Kronstadt), Sibiu (Hermannstadt) and Sighisoara (Schäßburg).