In splendidul roman tragicomic al lui Ann Patchett se intalnesc promisiunile de glorie ale artei, politicii si iubirii. (The New Yorker)
Originara din Los Angeles, scriitoarea americana Ann Patchett a debutat in anii studentiei in Paris Review. Romanul sau, “Belcanto” (Perennial/ Harper Collins Publishers 2001) a fost recompensat in 2002 cu PEN/Faulkner Award si Orange Prize for Fiction, intrand in topul vanzarilor Amazon Best Book of The Year 2001. Subiectul romanului este inspirat de asa-numita “Criza a ostaticilor de la Ambasada Japoniei din Lima” (1996/7).
La resedinta somptuoasa a vicepresedintelui peruan este organizat un eveniment in cinstea lui Katsumi Hosokawa, un puternic industrias japonez si potential investitor de mare calibru in acea tara saraca a continentului sud-american. Cadoul pentru sarbatorit (un mare iubitor de opera!) este un concert privat al faimoasei soprane Roxane Coss. Petrecerea se sfarseste cu totul altfel decat planuisera gazdele sale, pentru ca un grup de teroristi ii ia pe toti participantii ostatici, tintindu-l – de fapt – pe presedintele acelei tari (insa ratand scopul initial, intrucat acesta din urma absenta de la banchet, dorind sa urmareasca serialul tv preferat!). Trebuind sa-si negocieze cat mai creativ de-acum exit-ul, “echipa” membrilor organizatiei teroriste prelungeste sine die luarea de ostatici. Rastimpul acestei situatii generate de premise nu altfel decat brutale deseneaza – in limitele precise ale unei captivitati implacabile – o lume in care fiecare personaj continua sa traiasca intens, indiferent de tabara (teroristi/ostatici) careia ii apartine. Prima donna si mogulul se indragostesc pasional unul de celelalt. Iar intre o frumoasa luptatoare de gherila (Carmen) si translatorul Gen Watanabe se infiripa o legatura mai presus de efectele probabile ale Sindromului Stockholm …
Prima varianta de titlu a romanului a fost “How to Fall in Love with Opera”. Scriitoarea insasi este o buna cunoscatoare a acestui gen muzical, fiind pasionata de spectacolele in stilul “belcanto”. In 7 decembrie 2015, Lyric Opera of Chicago a oferit premiera adaptarii operatice a romanului “Bel Canto”, in contextul destabilizant emotional care a urmat crizei teroriste pariziene din noiembrie… Iar prima ecranizare a acestei carti este anuntata de regizorul Paul Weitz (a mai filmat si “Mozart in the Jungle”!) pentru acum, septembrie 2016 (cu splendida Julianne Moore in rolul divei Roxane Coss).
Info courtesy of: www.hollywoodreporter.com; www.chicagoclassicalreview.com; „Best Books of 2001; Top 25 Editors’Favorites” – www.amazon.com; “Ransom Notes”: www.nymag.com; “Bel Canto/Opera”: www.therestisnoise.com)
Romanul a fost publicat in mai mult de 30 de tari. Editura Humanitas a propus frumoasa versiune in limba romana, aparuta la Humanitas Fiction, in colectia “Raftul Denisei” (2007).