…declaratie de dragoste
Pentru multi muzicieni, Bach este legiuitorul a ceea ce intelegem noi astazi prin muzica.
Am putea spune ca el este pentru muzica ceea ce Shakespeare este pentru literatura, sau Platon pentru filosofie – personalitatea al carei geniu atarna cel mai greu in dezvoltarea ulterioara a muzicii.
De ce Bach?
Unii ar spune pentru ca fiecare piesa muzicala de Bach prezinta o provocare tehnica. Altii ar spune ca armonia bogata, de neegalat in opera altui compozitor, prezinta cea mai mare atractie. Sau poate gratificarea emotionala starnita de substanta spirituala a muzicii lui, care cu greu poate fi descrisa in cuvinte, daramite in termeni muzicali.
Pentru mine, opera lui Bach exprima cel mai bine emotia. Este senzualitatea cu un aer intelectual, redarea simplitatii prin metodele cele mai complexe.
Doar Bach imi lasa impresia ca fiecare nota are un rost, nimic nu e in plus sau in minus.
Si, poate mai presus de toate – indiferent de convingeri religioase, nationale, rasiale si alte criterii care ne separa, muzica lui Bach este limbajul universal cel mai slefuit pe care il avem la indemana si in care putem regasi ce e mai frumos din umanitate. Este speranta ca suntem mai mult decat uneori credem ca suntem.
Mi-am dat silinta sa fiu convingator, dar rostul acestui articol nu este doar sa va conving eu de unicitatea muzicii lui Bach ci, in egala masura, sa prezint parerile unor oameni care au fost mai convingatori decat mine.
Cateva citate scurte din mari personalitati ale culturii si civilizatiei despre Bach:
Despre viata si opera lui Bach n-am de spus decat atat: asculta, canta, iubeste, venereaza – si tine-ti gura. – Albert Einstein (om de stiinta)
Cea mai mare intalnire din viata mea: Bach. Dupa el, Dostoievski; apoi scepticii greci, apoi Buddha… pe urma, dar ce mai conteaza ce vine pe urma… Cu Bach, viata ar fi suportabila chiar si intr-un canal. – Emil Cioran (filosof)
Studiati Bach, acolo veti gasi totul. – Johannes Brahms (compozitor)
Cantand si studiind Bach, ne convingem ca suntem cu totii prosti. – Robert Schumann (compozitor)
Cel mai coplesitor miracol al muzicii. – Richard Wagner (compozitor)
Daca Bach nu e in Rai, nu vreau sa ajung acolo. – sir John Eliot Gardiner (dirijor)
Bach m-a facut sa imi dedic viata muzicii. – Nina Simone (solista jazz)
Chiar nu ma pot gandi la alta muzica atat de cuprinzatoare, care ma misca atat de profund si consistent si care, ca sa folosesc un cuvant oarecum imprecis, e valoroasa dincolo de competenta si maretie – pentru ceva mai semnificativ decat asta – pentru umanitatea sa. – Glenn Gould (pianist)
Nu Bach (in Germana, Bach inseamna izvor), ci Ocean ar trebui sa se numeasca. – Ludwig van Beethoven (compozitor)
Si cel mai amuzant citat dintre toate vine chiar de la Bach insusi:
Am fost obligat sa fiu sarguincios. Oricine munceste la fel de mult va reusi in egala masura.
Sper ca v-am starnit interesul pentru muzica „parintelui armoniei”.
Urc aici si cateva clipuri, pentru cine vrea sa incerce sa inteleaga ce voiau sa spuna oamenii astia. Si cum ne sugera si Einstein – lasati deoparte judecata, ca nu va foloseste la nimic. Auditie placuta!
Comentarii (1)
Ai incercat vreodata sa dai drumul la toate piesele astea simultan? E o cacafonie a perfectiunii fiecarei piese. Pe masura ce se sting majoritatea pieselor ramane cantand „Pasiunea lui Matei”. In tot timpul asta privesti iluzia optica din clipul „Variatio 1. a 1 Clav”. Cand cacafonia a incetat si ramai doar cu pasiunea ta stearpa inchizii ochii si ramai acolo o vreme:). Aici apuci sa simti chestii sa te cunosti in alt mod decat esti obisnuit. Aici esti ordonat, compus din ritmuri: respiratia curge in ritmul ei clara sau harsaita, inima-ti bate, simti amorteala sau confort in picioare. Peste toate astea descoperi un torent de ganduri haotice, care vin si pleaca si te ispitesc constant sa le dai atentie. Intrezarind frumusetea ritmurilor interioare incerci sa te lupti cu gandurile sa le franezi, sa le scoti din observarea senina. Inevitabil gandurile castiga si te lasi purtat de torentul acesta. La un moment dat te trezesti frustrat sau poate surazand din visare, si revii la contemplarea ritmurilor tale anatomice, observi ca torentul de ganduri a sadit in tine emotii si descoperi o noua fateta a realitatii. Dupa care te trezesti ca doar esti un oarecare si oricum s-a terminat Pasiunea lui matei.