Salzburg, 1756. Da. Astazi se implinesc 260 de ani de la nasterea lui.
Se fac azi 260 de ani de cand lumea se bucura de cadoul pe care i l-a facut Universul.
Pentru ca, de fiecare data cand se naste un geniu, lumea primeste, de fapt, un cadou.
Acum 260 de ani – pe Mozart.
Desi stim totul despre el, in ultima vreme s-au mai adunat niste lucruri.
Iata cateva trivia.
- Mozart avea o memorie incredibila. Avea doar 14 ani, cand, pe cand, in vizita la Roma, a auzit doar o singura data “Allegri’s Miserere”. Mai tarziu in acea zi de vineri, a transpus-o pe toata pe note. S-a intors apoi la biserica si a facut cateva, mici, corecturi.
- Filmul “Inchisoarea Ingerilor”, cu Morgan Freeman si Tim Robbins, are o coloana sonora pe masura scenariului: “Duettino-Sull’aria” din “Nunta lui Figaro”.
- Acum zece ani, toate clopotele bisericilor din Salzburg au batut la unison, la ora exacta a nasterii sale. Asa se onorau 250 de ani de Mozart.
- A compus Recviemul in 1791in Mi minor la moartea sa poe care l-a lasat neterminat. Era sigur ca-l compunea pentru sine insusi. Dupa moartea sa, partitura a fost cumparata de un “nobil” anonim, care voia sa acrediteze faptul ca lucrararea era de fapt a lui.
- Un alt film mare are o coloana sonora la fel de mare – “Concertul pentru Clarinet” in “Discursul Regelui”. Alte filme cu propensiuni pentru Mozart: “27 de Rochii”, “Afara din Africa”.
- Tatal lui Mozart era un muzician dedicat. Profesor de vioara de notorietate si compozitor ocazional. A compus “Concertul pentru trompeta” si “Simfonia Jucariilor”.
- “Flautul Fermecat” a fost ultima lui opera. A avut premier ape 30 septembrie 1791, cu trei luni inainte sa moara. El insusi a dirijat-o, in timp ce libretistul Emanuel Schikaneder l-a jucat pe Papageno.
- Prima lui simfonie a scris-o in Londra, intre 1764 – 1765, iar ultima – in Viena, in august 1788. Ultima simfonie, Nr. 41, a fost supranumita ‘Jupiteriana”. Se vehiculeaza ideea ca provine, de fapt, dintr-un aranjament pentru pian scris de Johann Peter Salomon.
- Toate lucrarile lui Mozart au fost catalogate intr-un tom facut in secolul 19 de Kochel. Acum, sunt identificate dupa litera K din acest catalog, dupa exemplul: Mozart, Ave Verum Corpus K. 618.
- Mozart a compus primele lui 30 de simfonii pana la varsta de 18 ani, dupa care a reinceput sa se preocupe de scrierea de simfonii la Paris, orasul care, de altfel, i-a dat numele Simfoniei nr. 31.
- Sotia lui Mozart se numea Constanze Weber. Verisorul tatalui ei era tatal compozitorului Carl Maria von Weber. Constanze a avut trei surori, pe Josepha, Aloysia si Sofie, care aveau toate studii muzicale si au cantat in cateva premiere ale lui Mozart.
- Se crede ca “Divertimento pentru doua cornuri si un cvartet de corzi” , cunoscut si drept “Gluma muzicala”, a fost facut in mod intentionat intr-o maniera necizelata, comica, mecanica si repetitiva.
- “Eine kleine nachtmusik”, mai cunoscuta si sub denumirea de “Seerenada nr. 13 pentru corzi” a fost scrisa de Mozart in 1787. Initial, avusese cinci miscari dar nu au supravietuit decat patru.
- Statuia lui Mozart din Salzburg are 3 metri inaltime si se afla in oras de 150 de ani. Monumentul a fost facut in 1842 de Ludwig Schwanthaler si a fost descoperit in prezenta fiilor compozitorului.