Ansamblul de muzica veche Codex a luat fiinta in anul 1996, avand in componenta profesori si studenți ai Facultatii de Muzica a Universitații „Transilvania” din Brașov. Avand ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XV–XIX, cu ajutorul instrumentelor de epoca, pe baza surselor teoretice ale vremii, ansamblul Codex continua bogata tradite a formației brașovene de muzica baroca Cantus Serenus. A
Ansamblul cerceteaza muzica culta din Transilvania și din Europa de Est, precum și sursele europene care au tangența cu aceasta. In acest sens, membrii formatiei s-au specializat in cadrul unor cursuri de maiestrie interpretativa baroca din mari centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta.
Formația a susținut numeroase concerte in țara și peste hotare, repertoriul sau cuprinzand muzica din Transilvania secolelor XVI–XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codicele Caioni, Manuscrisul de la Sfantu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy etc.), muzica din Europa Centrala și de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce etc.), muzica baroca timpurie (Castello, Cima, Frescobaldi etc.), muzica baroca franceza (Hotteterre, Marais, Boismortier etc.), italiana (Vivaldi, Albinoni, Corelli etc.) și germana (Telemann, Händel, Bach etc.).
Actualmente, ansamblul Codex ii are in componenta sa pe Filip Ignac Csaba (flaut drept, flaut travers) – director artistic, Kovacs Laszlo (vioara, voce), Adorjan Csaba (viola, contrabas), Lázar Zsombor (violoncel, cobza), Szogyor Arpad (contrabas, gardon) si Paul Cristian (clavecin).