*
Lidia Vianu Translates – Juriul Editiei I (2017)
Juriul Concursului National Lidia Vianu Translates este desemnat de catre Consortiul Fondator si cuprinde 4-6 membri. Juriul Editiei I:
- Lidia Vianu (presedintele Juriului)
- Daniel Cristea Enache
- Gabriela Gheorghisor
- Lucia Turcanu (desemnata de catre Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova)
Nota: Am scos semnele diacritice din texte deoarece anumite telefoane, tablete sau chiar calculatoare nu le pot recunoaste!
*
Lidia Vianu
Anglista, traducatoare, critic literar, autoare de manuale de limba engleza pentru elevii si studentii romani, poeta, prozatoare. Profesor Emeritus la Universitatea din Bucuresti, Departamentul de Limba si Literatura Engleza. Specializare: literatura britanica modernista si contemporana, traducerea textului literar.
Fondator si director al Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (Facultatea de Limbi si literaturi straine, Departamentul de Engleza, Universitatea din Bucuresti).
Fondator si director al Contemporary Literature Press, Editura online pentru studiul limbii engleze prin literatura, care functioneaza sub auspiciile Universitatii din Bucuresti, Institutului Cultural Roman, Uniunii Scriitorilor, British Council si Ambasadei Irlandei.
Fondator si director al Centrului de cercetare pentru Traducerea si Interpretarea Textului Contemporan, Univesitatea din Bucuresti.
Fondator si director al revistei online Translation Café, revista masteranzilor MTTLC.
Membra in Echipa de conducere a Uniunii Scriitorilor Romani, Comisia de relatii Externe.
Castigatoare a premiului Corneliu M Popescu pentru traducerea poeziei europene, acordat de Poetry Society Londra, 2005.
Profesor Fulbright la State University of New York, Binghamton [1991- 1992], si la University of California, Berkeley [1997-1998].
Volume publicate:
Lidia Vianu este autoare a peste 200 de volume de anglistica si critica literara, printre care si seria Joyce Lexicography [130 volume]. Cateva titluri: Scenarii lirice moderne (De la T.S. Eliot la Paul Valéry), 1983 ; T.S. Eliot: An Author for All Seasons, Paideia, 1997; Censorship in Romania, Central European University Press, 1998; British Literary Desperadoes at the Turn of the Millennium, Editura All, 1999; Alan Brownjohn and the Desperado Age, Editura Universitatii din Bucuresti, 2003; The AfterMode. Significant Choices in Contemporary British Fiction, EUB, 2010; Literatura contemporana britanica. Literatura Desperado, Institutul European 2011.
A tradus din limba romana si din limba engleza peste 50 de volume de proza, poezie si critica literara, printre care:
- Eugen Simion: The Return of the Author, Northwestern University Press, Evanston, Illinois, 1996, Nominalizata pentru premiul Scaglione pentru traduceri, 1997
- Marin Sorescu: The Bridge, Bloodaxe Books, 2004 – Premiul bienal Poetry Society, Londra, pentru traducerea poeziei ‘Corneliu M. Popescu’, 2005
- Mircea Ivanescu, lines poems poetry, University of Plymouth Press, 2009, Shortlisted for the Corneliu M. Popescu Prize 2011
- Ioan Es Pop, No Way Out of Hadesburg and Other Poems, University of Plymouth Press, 2010
- Ion Muresan, The Book of Winter and Other Poems, University of Plymouth Press, 2011
Manuale de invatare a limbii engleze larg folosite la nivel national: English with a Key, English for Everyone, Admiterea la Engleza, Student la Engleza. Toate parte din Metoda Lidia Vianu: Smile and Learn.
Peste 20 de antologii de literatura engleza; Poezie (4 volume), proza (un roman).
Nota: Am scos semnele diacritice din texte deoarece anumite telefoane, tablete sau chiar calculatoare nu le pot recunoaste!
*
Daniel Cristea-Enache
Lovinescu spunea, la un moment dat, despre el insusi ca e doar un critic literar, nici mai mult, dar nici mai putin decat atat – iar Daniel Cristea-Enache, cunoscut admirator al acestuia, il citeaza deseori.
Daca ar fi sa ne referim la debut, ar trebui sa amintim prima recenzie publicata in revista “Contemporanul – ideea europeana” in 1995. Mai ales ca nu este atat de departe de anul cand a absolvit, in 1996, ca sef de promotie, Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. O ordine fireasca a evenimentelor ne va duce in februarie 1997, cand se “inregistreaza” intaia lui cronica literara, cea din “Adevarul literar si artistic”. Si apoi, in 2005, cand a devenit doctor in Filologie (summa cum laude), cu o teza despre Ion D. Sirbu.
Daniel Cristea-Enache a urcat fiecare treapta a carierei, in paralel, pe ambele paliere ale profesiei – cel publicistic si cel didactic. A inceput in calitate de corector la “Contemporanul – ideea europeana” (1994-1996), apoi a devenit redactor la “Caiete critice” (1996-1999), asistent la Institutul “G. Calinescu” (1997-2002). Din anul 2000, Daniel Cristea-Enache a devenit asistent la catedra de Literatura romana a Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti, dupa ce, cu un an inainte (in 1999), lucra ca secretar general de redactie la Editura Fundatiei Culturale Romane. Ulterior, functiile de director la Editura Institutului Cultural Roman si redactor asociat la “Adevarul literar si artistic” (2003-2005), director de imagine la Grupul Editorial Corint (2005-2007), consilier editorial la Editura Polirom (2007-2014) au completat drumul lui Cristea-Enache.
Un element care a atras atentia publicului au fost convorbirile purtate de el cu personalitati literare. Dupa ce a spart gheata in Recursul la memorie, cu Ileana Malancioiu (2003), dialogurile au fost o parte aproape definitorie a vietii sale profesionale. Fie ele mai scurte, precum cele aparute in Sertarul scriitorului roman. Dialoguri pe hirtie (2005) si in Literatura de azi. Di@loguri pe net (2013), sau mai ample, precum cele purtate cu Octavian Paler (Convorbiri cu Octavian Paler, 2007), cu Dan C. Mihailescu (Cartea ca destin, 2013) sau Paul Cornea (Ce a fost, cum a fost, 2013), fiecare dintre discutii aduce in atentie idei, trairi, dezvaluiri profunde ale interlocutorilor. Sub titulatura “Literatura de azi @ Libraria Bizantina”, intre 2014 si 2016, a purtat dialoguri live cu personalitati ale lumii culturale din Romania, continuand, intr-un fel, traditia emisiunii pe care a realizat-o la TVR Cultural intre 2010 si 2012. In prezent, la rubrica Autobiografice din revista online “Literatura de azi”, apar saptamana de saptamana intrebari si raspunsuri ce vor constitui volumul Convorbiri cu Nicolae Manolescu.
Cartile de critica literara nu lipsesc, fireste, din palmaresul lui Cristea-Enache. Monografia Un om din Est (2006), volum dedicat lui Ion D. Sirbu, i-a adus autorului Premiul pentru Critica si Istorie Literara al Asociatiei Scriitorilor Bucuresti. Premiul pentru Critica al revistei “Convorbiri literare” i-a fost acordat lui Cristea-Enache pentru volumul Timpuri noi. Secvente de literatura romana (2009). Mai multe premii (al “Romaniei literare”, al Uniunii Scriitorilor, al Academiei Romane) obtinuse si volumul sau de debut, Concert de deschidere (2001). Un pas important in activitatea lui profesionala a fost aplecarea asupra creatiei lui Nichita Stanescu, in volumul Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stanescu (2010).
De 20 de ani, Daniel Cristea-Enache semneaza cronica literara. Astfel, in revistele “Adevarul literar si artistic”, “Observator cultural”, “Romania literara” a avut rubrica permanenta, iar altele (“Viata romaneasca”, “Literatura de azi”, “22”) au gazduit de-a lungul anilor analizele sale. Este deja cunoscut ca pregateste o istorie literara care sa-i cuprinda pe autorii considerati de el semnificativi din intervalul 1920–2020.
Considerand ca si criticul literar este un om al cetatii, Cristea-Enache s-a aplecat de-a lungul anilor, cu multa atentie si responsabilitate, asupra problemelor de zi cu zi ale noastre, ale tuturor. Daca volumul Cinematograful gol (2011) e o carte de “reportaj intim”, dupa cum a caracterizat-o Radu Cosasu, Aproape liber, volum iesit de sub tipar la sfarsitul anului 2016, reuneste sapte ani de publicistica.
In prezent, Daniel Cristea-Enache este conferentiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, redactor sef adjunct la “Viata romaneasca”, director de imagine al Uniunii Scriitorilor din Romania, cronicar la “Romania literara”, precum si directorul revistei online “Literatura de azi” (infiintata in 2013) – demonstrand ca nu e “doar” un critic literar, ci un pic mai mult decat atat.
(Prezentare de Odilia Rosianu)
*
Gabriela Gheorghisor
Gabriela Gheorghisor (n. 16 octombrie 1980, in Alexandria) a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Craiova, in 2004. A urmat masteratul “Literatura romana in context european” in cadrul aceleiasi facultati, iar, din 2006, cursurile Scolii Doctorale “Alexandru Piru”.
Gabriela Gheorghisor este Doctor in Filologie, cu o teza despre Mircea Horia Simionescu (2009). In perioada februarie 2008-aprilie 2010, a fost redactor la revista Mozaicul din Craiova. A publicat articole, cronici si recenzii in revistele Ramuri, Luceafarul (de dimineata), Romania literara, Dilemateca, Observator cultural, Apostrof, Mozaicul, Bucurestiul Cultural, Vatra. A obtinut Premiul Revistei Luceafarul pentru Debut in Critica literara (2008).
A debutat editorial cu volumul Mircea Horia Simionescu. Dezvrajirea si fetisizarea literaturii, Prefata de Eugen Negrici, Editura Muzeul Literaturii Romane, Bucuresti, 2011, pentru care a primit: Premiul “Tiberiu Iliescu”, al revistei Mozaicul (2011), Premiul pentru Exegeza Romanului (Colocviile Romanului Romanesc Contemporan, editia a V-a, Alba-Iulia, 2012), Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru Cartea de Debut pe anul 2011, Premiul “Cartea Anului” al Filialei Craiova a U.S.R. A mai publicat volumele de critica literara: Monograme. Configurari ale prozei romanesti contemporane (2012), Monograme. Configurari ale poeziei romanesti contemporane (2014), Cristian Popescu. Arlechinada tragica (2015) la Editura Aius PrintEd, Craiova.
Gabriela Gheorghisor este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Este redactor-sef adjunct al revistei Ramuri si cadru universitar la Facultatea de Litere a Universitatii din Craiova.
*
Lucia Turcanu
Lucia Turcanu (n. 1974) este critic literar. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii de Stat “Alecu Russo” din Balti (Republica Moldova), in 1998. Este doctor in filologie, cu o teza despre poezia manierista romaneasca (Institutul de Literatura si Folclor al Academiei de Stiinte a Moldovei, 2005).
In perioada 1998-2009 Lucia Turcanu a fost asistent, lector, conferentiar universitar in Catedra de Literatura Romana si Universala a Facultatii de Litere a Universitatii de Stat “Alecu Russo” din Balti si redactor asociat al revistei literare Semn.
Lucia Turcanu este Membra a Uniunii Scriitorilor din Moldova din anul 2000. In prezent este redactor la Editura Arc din Chisinau si redactor-sef adjunct al revistei Sud-Est cultural.
Lucia Turcanu a publicat doua volume de critica literara: Ultima epifanie, Editura Arc, 1999; Manierismul romanesc. Manifestari si atitudini, Editura Cartier, 2015.
A editat (selectia textelor, cuvant-inainte, note biobibliografice) mai multe antologii de poezie romaneasca din Basarabia:
- Liviu Damian, Din rana creste ramul, Editura Arc, 2014;
- Ion Vatamanu, Contur de meditatie, Editura Arc, 2015;
- Anatol Codru, Orga de piatra, Editura Arc, 2016;
- Poeti basarabeni contemporani, Editura Stiinta, 2016.
Lucia Turcanu este antologatoarea volumului Poezie manierista romaneasca, Editura Stiinta, 2015.
Premii literare: Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1999); Premiul de excelenta al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2016).
Lucia Turcanu publica articole si cronici in reviste literare din Republica Moldova si Romania: Contrafort, Hyperion, Limba romana, Metaliteratura, Revista literara, Semn, Sud-Est cultural, Vatra.