Vladimir Peterca s-a nascut pe 24 aprilie 1944 la Mircesti, judetul Iasi si este un remarcat teolog romano-catolic roman.
Din aceeasi promotie cu IPS romano-catolic Ioan Robu, Vladimir Peterca a absolvit Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Iasi in anul 1968, fiind hirotonit preot la data de 15 august din acelasi an, in Catedrala Episcopală din Iasi de către Petru Plesca, episcop titular de Voli.
Cu sprijinul episcopului Petru Plesca, parintele Vladimir Peterca a urmat intre 1973-1977 studii de specializare la Institutul Biblic Pontifical din Roma, devenind licentiat in stiinte biblice si apoi, intre 1977-1981 a fost doctorand la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma. Si-a sustinut la data de 1 noiembrie 1980 teza de doctorat in teologie cu titlul “Imaginea lui Solomon in Biblia Ebraică si Greacă – o contributie la studiul Midrash-ului”. In aceeasi perioadă, in cadrul primului schimb de studenti teologi intre Statul Vatican si Israel, Vladimir Peterca a urmat două semestre de perfectionare la Universitatea Ebraică din Ierusalim si a obtinut diploma in stiinte patristice la Institutul Augustinianum din Roma.
Activitatea sa didactica este evidentiata odata cu intoarcerea in Romania, cand activeaza in perioada 1981-1995 in calitate de lector, conferentiar si apoi profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Iasi, predand cursuri de teologie biblică, exegeza biblică si limbi biblice. In paralel, incepand din 1990, parintele Vladimir Peterca a tinut cursuri regulate de introducere in lumea Bibliei la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Catedra de Istorie, fiind si profesor invitat la Universitatea din Munster (1985-1986) si la Universitatea din Munchen (1988-1989).
Incepand din data de 1 decembrie 1995 a indeplinit functia de rector al Institutului Teologic Romano-Catolic de grad universitar „Sfanta Tereza” din Bucuresti, fiind si profesor titular de stiinte biblice. Parintele Vladimir Peterca este o prezentă regulată la Radio si Televiziune, unde conferentiaza frecvent pe teme biblice si teologice.
Rodul activitatii sale didactice si academic-stiintifice s-a materializat printr-o serie de materiale publicate de-a lungul anilor, dintre care amintim colectia de articole, studii de specialitate, conferinte editate cu ocazia diferitelor simpozioane, sub numele “Calea spre oameni”, aparuta la Editura Sapientia, Iasi, 2001.