Victor Rebengiuc este unul dintre cei mai renumiti si importanti actori de teatru si de film din Romania. Nascut pe data de 10 februarie, 1933, in Bucuresti, Victor Rebengiuc si-a indreptat atentia catre teatru inca din adolescenta, iar in anul 1956, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa profesoarelor Aura Buzescu si Beate Fredanov. Victor Rebengiuc face parte din Generatia 1956, formata din cunoscutii actori Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, George Constantin, Silvia Popovici, Constantin Rautchi, Dumitru Rucareanu, Sanda Toma, Eliza Plopeanu – alaturi de care a debutat.
De-a lungul carierei sale de peste 50 de ani pe scena teatrului romanesc, actorul a jucat cu aceeasi intensitate si siguranta pe sine, atat tragedii, cat si comedii sau drame, interpretand roluri cheie ale teatrului universal. Victor Rebengiuc a colaborat cu regizori celebri precum: Liviu Ciulei, Andrei Serban, Alexandru Dabija, Catalina Buzoianu, Silviu Purcarete, Alexa Visarion. Printre cele mai renumite personaje carora le-a dat viata se numara: Tipatescu (O scrisoare pierduta, de I. L. Caragiale, regia Liviu Ciulei), Dodge (Copilul ingropat – Sam Shepard, regia Catalina Buzoianu), Fundulea (Visul unei nopti de vara – William Shakespeare, regia Liviu Ciulei), Aleksandr Vladimir Serebreakov (Unchiul Vania – A. P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy), Preobrajenski (Inima de caine – Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy).
Rolul lui Apostol Bologa din Padurea Spanzuratilor a fost cel care l-a propulsat in arta cinematografica, in anul 1965. De-altfel, filmul in regia lui Liviu Ciulei a fost premiat la Cannes in acelasi an. Alte roluri cinematografice memorabile ale actorului Victor Rebengiuc au fost Tanase Scatiu (Tanase Scatiu, regia Dan Pita), Iancu Pampon (De ce trag clopotele, Mitica?, regia Lucian Pintilie), Primarul satului (Balanta, regia Lucian Pintilie), insa cel mai renumit personaj de film al sau ramane cel al lui Ilie Moromete (Morometii, regia Stere Gulea).
Pe langa profesia de actor de teatru si de film, Victor Rebengiuc a fost rector al Academiei Teatru si Film (ATF, actual UNATC I. L. Caragiale), in perioada 1990-1996. Pentru doi ani, Victor Rebengiuc a fost si directorul Teatrului Bulandra (1996-1998), facand parte din trupa de actori inca din anul 1957. In afara de scena Teatrului Bulandra, Victor Rebengiuc a jucat si in spectacole ale altor teatre din Romania, precum: Teatrul National I. L . Caragiale din Bucuresti, Teatrul Mic, Teatrul National Ion Blaga din Cluj-Napoca, Teatrul Arca, Teatrul National Craiova si Teatrul Odeon. In plus, cariera sa artistica este legata de roluri importante realizate atat in teatrul de televiziune, cat si in Teatrul Radiofonic National.
Nominalizat de multiple ori la Gala Premiilor UNITER, Victor Rebengiuc a fost recompensat in cadrul celei de-a XXII-a editii, desfasurate in anul 2014, cu Premiul de Excelenta. Totodata, actorul a primit doua premii Gopo pentru Cel mai bun actor in rol principal: in anul 2011, pentru rolul Ion in Medalia de Onoare (regia Calin Peter Netzer) si in anul 2014, pentru rolul Costache in Cainele Japonez (regia Tudor Cristian Jurgiu). De-altfel, pentru rolul interpretat in Medalia de Onoare, Victor Rebengiuc a luat Premiul pentru Cel mai bun actor in cadrul Festivalului International de Film de la Thessaloniki. In anul 2004, la cea de-a treia editie TIFF (Festivalul International de Film Transilvania) Victor Rebengiuc a primit Pemiul de Excelenta pentru intreaga cariera.
Victor Rebengiuc este un actor versatil, cu respect fata de text, partener si spectator. Talentul sau provine dintr-o anume simplitate fireasca a interpretarii sale, indiferent de mediul in care se petrece (teatru, film, radio). Are o casnicie de 50 de ani cu actrita Mariana Mihut, cei doi reprezentand unul dintre cele mai apreciate cupluri in teatru. Au jucat impreuna pe scena Teatrului Bulandra, dar si in filme si spectacole de teatru tv. Victor Rebengiuc continua sa joace in prezent pe scena Teatrului Bulandra si TNB, dar si in zona de film, interpretand personaje principale in lungmetraje, seriale, sau chiar videoclipuri muzicale.
Comentarii (1)
Actor excelent, foarte, foarte bun, că om însă… un oportunist feroce, lipsit de caracter. Am avut ocazia, l-am văzut și-n afara scenei, știu ce spun si știu si ceilalți.