Unul dintre muzicologii romani cu o insemanata activitate de cercetare, a contribuit la deschiderea de noi perspective in abordarea unor teme neexplorate pana atunci.
Nascut la 1 iunie 1929 in comuna Radulesti, judetul Ilfov, a urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti (actuala Universitate Nationala de Muzica), unde a beneficiat de indrumarea unor eminenti profesori, pentru ca mai apoi sa-si desavarseasca pregatirea in cadrul prestigioasei universitati franceze Sorbona din Paris.
Avand multiple preocupari, Vasile Tomescu a desfasurat o bogata activitate muzicologica in decursul careia a publicat numeroase studii, articole, in reviste de specialitate din tara si din strainatate, a sustinut emisiuni de radio si televiziune, conferinte s.a. si a publicat mai multe volume in care a tratat problematici neexplorate pana in acel moment, remarcandu-se ca un versat cercetator al vechii muzici romanesti si al relatiilor dintre muzica autohtona si cele vest-europene.
De asemenea, a avut insemnate preocupari etnomuzicologice in care a mers pe linia deschisa de Constantin Brailoiu, a abordat studiul mostenirii artistice a lui George Enescu si si-a pus semnatura pe monografii de referinta ale unor personalitati precum Paul Constantinescu, Dimitrie Cuclin, Alfonso Castaldi, Alfred Alessandrescu sau Filip Lazar.
Distins cu numeroase premii nationale si internationale, Vasile Tomescu, autor si al primei antologii sonore a culturii muzicale din Romania din cele mai vechi timpuri pana astazi, s-a impus ca un nume important al muzicologiei romanesti prin bogatia, amploarea si diversitatea tematica a longevivei sale activitati.