Nascut la Munchen, in 1986, intr-o familie de origine romana cu traditii muzicale, Valentin Radutiu, a luat primele sale lectii de violoncel de la tatal sau, când avea doar 6 ani, pentru ca ulterior sa se perfectioneze in cadrul prestigioasei Universitati Mozarteum din Salzburg, unde a fost acceptat inca din timpul anilor de liceu. De asemenea, Valentin Radutiu a mai studiat cu Henrich Schiff la Viena si este membru al studio-ului de violoncel al lui David Geringas din cadrul Academiei Hans Eisler din Berlin.
Castigator al Concursului International George Enescu, editia 2011 si al mai multor competitii nationale si international, Valentin Radutiu a sustinut deja concerte alaturi ansambluri precum Filarmonica de Camera din Munchen, Orchestra Simfonica MDR, Orchestra Simfonica a Bayerischen Rundfunks, Orchestra Nationala Simfonica Letona, Filarmonica de tineret din München sau cu Orchestra Simfonica de Tineret a lumii. Alaturi de acestea a avut aparitii pe scene de concert de prima marime ca Marea Sala Guild din Riga, Jetzendorfer Schlosskonzerte, Prinzregententheater din Munchen sau Salzburger Schlosskonzerte.
Invitat sa cânte in numeroase festivaluri din Europa, printre care Klangspuren Tirol, Festivalul de Muzica de Camera Francez, Festivalul Juventus și Festivalul European de Tineret de la Passau, Valentin Radutiu are si o bogata activitate camerala alaturi de Cvartetul Hagen, Hausmann, Alexander Madzhar, Igor Ozim, Antje Weithaas și altii. O colaborare speciala a lui Valentin Radutiu in domeniul cameral este aceea cu pianistul suedez Per Rundberg, alaturi de care a inregistrat integrala lucrarilor enesciene pentru violoncel si pian, fiind primul violoncelist ce a realizat acest demers artistic.