Teodor Dima (Tudorel Dima) s-a nascut la Braila pe data de 5 noiembrie 1939 si este un filosof si profesor de filosofie, precum si membru corespondent al Academiei Romane (din 1996), iar din anul 2011 membru titular.
Teodor Dima este licentiat in filosofie la Facultatea de istorie si filosofie, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi, sesiunea iunie 1962 si doctor in filosofie, specialitatea logica, la Facultatea de Filosofie de la Universitatea din Bucuresti. Din anul 1970 Teodor Dima este lector titular la Catedra de istoria filosofiei si logica, de la Facultatea de istorie si filosofie a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, iar din 1977 conferentiar la Catedra de filozofie, pentru ca din iunie 1990 sa devina profesor universitar si indrumator de doctorat (Epistemologia si filosofia stiintei), in cadrul aceleiasi institutii de invatamant superior.
In 1992 Teodor Dima este ales decan al Facultatii de Filsosofie (Iasi) si reconfirmat in 1996, iar in 1995 director al Institutului de Stiinte Socio-Umane al Filialei Iasi a Academiei Romane, reconfirmat in iunie 2000. De asemenea, Teodor Dima a fost ales si director al Institutului de Cercetari Economice si Sociale Gh. Zane.
La 15 octombrie 1998, Teodor Dima a fost ales vicepresedinte al Comitetului Roman de Istorie si Filosofie a Stiintei si Tehnologiei din cadrul Academiei Romane.
De asemenea, Teodor Dima a ocupat si numeroase alte functii, precum: membru al Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta, cancelar General al Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, membru fondator si vicepresedinte al Societatii Germano-Romane de Filozofie, vicepresedinte si membru fondator al Societatii de Filosofie de Limba Franceza din Romania, afiliata la Association des Societés de Philosophie de Langue Française (Paris, Franta), prim-vicepresedinte al Comitetului Roman de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnologiei al Academiei Romane, membru in colectivele de redactie ale revistelor Noesis, Revue Roumaine de Philosophie, Revista de Filosofie, Proceedings of the Romanian Academy, advisory board la Journal for the Study of Religious and Ideologies, coordonator al revistei: Analele Stiintifice ale Universitatii «Al. I. Cuza» din Iasi (1990-2000), redactor sef al revistei Symposion a Institutului de Cercetari Economice si Sociale Gh. Zane al Filialei Iasi a Academiei Romane, membru al Colegiului de Redactie al revistei Noema a Comitetului Roman de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Romane, membru in Colegiul stiintific al Analelor Stiintifice ale Universitatii «Al. I. Cuza» din Iasi (S.N.).
Pentru activitatea sa stiintifica Teodor Dima a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Stefan cel Mare din Suceava (2003), Premiul JSRI pe anul 2004, Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara (2005), Doctor Honoris Causa al Universitatii de Nord, din Baia Mare (2006), Doctor Honoris Causa al Universitatii „Andrei Saguna” Constanta, (2006), Doctor Honoris Causa al Universitatii din Pitesti (2007).
Activitatea sa stiintifica s-a materializat printr-o serie consistenta de articole si cercetari stiintifice publicate in volume colective sau periodice de profil, dar si printr-o serie de volume proprii sau editii ingrijite:
- Carti publicate:
Metodele inductive, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1975, 200 pp.; Intre prudenta si eroare. Eseu asupra naturii si dinamicii stiintei, Editura Junimea, Iasi, 1978, 224 pp.; Dialectica procesului de cunoastere, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1978, 105 pp.; Explicatie si intelegere, vol. I, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1980, 220 pp.; Intemeieri rationale in filosofia stiintei (coord.), Editura Junimea, Iasi. 1983, 250 pp.; Logica generala, (coord.), Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1991, 420 pp.; Explicatie si intelegere, vol. II, Editura Graphix, Iasi, 1994, 320 pp.; Logica si argumentare, Editura Institutului European, Iasi, 2000, 132 pp.; Privind inapoi cu deferenta, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 2006, 310 pp.
- Editii ingrijite:
Petre Botezatu, Introducere in logica, ed. I, Editura Graphix, Iasi, 1994, 2 volume, 500 pp.; ed. a II-a, Editura Polirom, Iasi, 1997; Dumitru Isac, Cunoastere si transcendenta, Editura Cantes, Iasi, 1999, prima editie, Cernauti, 1949; Petre Andrei si modelul intelectual in cultura romana, Lucrarile Sesiunii Stiintifice: „110 ani de la nasterea lui Petre Andrei”, Academia Romana, Bucuresti, mai 2001, Editura Cantes, Iasi, 2001; Petre Botezatu, Cauzalitatea fizica si panquantismul, Ed. Universitatii „Al. I. Cuza”, Iasi, 2002; Vasile Conta: valorizare si interpretare, Editura Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi, 2003.