Nascut la 5 aprilie 1950 in Bucuresti, Silviu Purcarete este unul dintre cei mai importanti si apreciati regizori romani de teatru si opera, atat pe plan national, cat si international.
A absolvit sectia de regie din cadrul Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, in anul 1974. In Romania, Silviu Purcarete a colaborat cu Teatrul din Piatra Neamt, Teatrul din Constanta, Teatrul Anton Pann din Ramnicu Valcea, Teatrul National Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, insa montarile care l-au consacrat sunt cele de pe scena Teatrului National Marin Sorescu din Craiova.
Pe scena teatrului craiovean, Silviu Purcarete a semnat regia unor spectacole celebre precum: Titus Andronicus, Ubu Rex, Phaedra, A douasprezecea noapte – invitate la festivaluri de la Avignon, Edinburgh, Tokio, Melborune, Montreal, Glasgow, Bath, Barna, Gdansk, Sarajevo.
In strainatate pune in scena si opere lirice printre care: La Boheme de Giacomo Puccini (Essen), Parsifal de Richard Wagner (Scottish Opera), Roberto Devereux de Gaetano Donizetti (Wiener Staatsoper), Castor et Polux de Jean-Philippe Rameau (Opera Bonn), Ingerul de foc de Serghei Prokofiev (Csokonai Theatre Debrecen).
In anul 1992, Silviu Purcarete a ocupat functia de director artistic al Teatrului Bulandra din Bucuresti , iar in anul 1996 devine director al Centrului Dramatic din Limoges pentru care produce, printre altele Orestia, Trei surori si Don Juan.
Faust este unul dintre cele mai recente spectacole ale sale care au cunoscut succesul pe plan national si international, fiind recompensat cu numeroase premii.
Pe langa cariera de regizor de teatru si opera, Silviu Purcarete a debutat in anul 2012 in cinematografie cu filmul Undeva la Palilula. Filmul a fost recompensat cu trofeul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la cea de-a opta editie a Festivalului Filmului Sud-Est European — SEEFest, desfasurat la Los Angeles.
Din 2003, Silviu Purcarete este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.
Pentru prodigioasa sa activitate a fost rasplatit cu numeroase premii, printre care:
- Premiul National pentru Teatru (pentru piesa Campiello de Goldoni, 1986);
- Premiul criticii si Premiul pentru excelenta artistica al Fundatiei Hamada (Festivalul international de la Edinburgh, 1991);
- Premiul pentru cel mai bun spectacol strain la Festivalul Americilor de la Montreal (1993);
- Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai buna regie teatrala (1995);
- Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996);
- Premiul special al juriului la Festivalul International Shakespeare, Gdansk (2006).
- Premiul International Shakespeare in cadrul celei de-a saptea editii a Festivalului International Shakespeare, desfasurat la Craiova si Bucuresti (2010)
- Premiul de Excelenta la Gala Premiilor UNITER 2010, pentru impactul international al spectacolului Faust dupa Goethe (productie a Teatrului National Radu Stanca Sibiu) la Festivalul Edinburgh 2009.
- Premiul Aristizza Romanescu — in domeniul artelor spectacolului, pentru montarea piesei Conu Leonida fata cu reactiunea de I. L. Caragiale
- Ordinul Steaua Romaniei in grad de Comandor (2000)