Conf. Univ. dr. Olguta-Carmen Lupu s-a nascut in anul 1969 si a urmat cursurile Liceului de Muzica „G. Enescu”. Ulterior a studiat la Compozitia la Academia de Muzica Bucuresti, la clasa prof. Tiberiu Olah.
In anul 2004, Olguta Lupu a obtinut titlul de doctor in muzicologie cu teza “Aspecte ale ritmului si timpului in muzica secolului XX”, sub coordonarea prof. univ. dr. Octavian Nemescu.
In 2008 a fost coordonator al proiectului “Tiberiu Olah si multiplele fatete ale postmodernismului” initiat de Asociatia “Dan Constantinescu” si finantat de AFCN. Grantul a inclus organizarea unui simpozion international dedicat lui Tiberiu Olah, avand ca parteneri SIMN, UNMB, Muzeul George Enescu, Radio Romania si TVR Cultural. Din anul 2009 este conferentiar universitar la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.
Olguta Lupu este autoarea mai multor volume publicate de Editura UNMB: “Ipostaze ritmico-temporale în muzica primei parti a secolului XX”, “O perspectiva ritmico-temporala asupra muzicii de la mijlocul secolului al XX-lea”, “Citirea în chei, o problema?”, dar a fost si editor a doua volume ce il aveau ca subiect central pe Tiberiu Olah (Tiberiu Olah si multiplele fatete ale postmodernismului, Tiberiu Olah -Restituiri). Olguta Lupu are si o bogata activitate de cercetare concretizata in numeroase studii la Simpozionul International de Muzicologie “George Enescu” si in alte publicatii nationale si internationale.
Dintre lucrarile compuse de Olguta Lupu amintim Waves – compozitie pentru contrabas si ansamblu cameral, AmprenTema pentru contrabas si pian; Pe ganduri – lieduri pe versuri de Marin Sorescu; Trio “Atingerea timpului” pt. mezzo, vioara si contrabas, pe texte de George Bacovia; Psalm – poem pentru voce inalta si pian, pe versuri de Tudor Arghezi; Hommage à Messiaen (2 preludii pentru pian); 25 de cantece pentru copii s.a..
Unele lucrari au fost interpretate pe scenele din tara, la Ateneul Roman, sala Alfred Alessandrescu a SRR etc.) dar si din strainatate (Grecia, Belgia). De asemenea, lucrarile sale, dar si inregistrari ale Olgutei Lupu in calitate de interpret se pot gasi in format CD, fiind produse de Electrecord, Casa Radio, SRR, Radio Trinitas, Eurostar, Editura Rao.
Olguta Lupu a avut si activitate solistica alaturi de orchestra din tara. Este membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România, SNR-SIMC, RoSME (Romanian Society for Music Education) – din 2011 afiliata ISME (International Society for Music Education) etc.