Cel mai important exeget al muzicii romanesti, este unul dintre marii muzicologi autohtoni cu o impresionanta activitate si o deosebita contributie la imbogatirea literaturii de specialitate.
Nascut la 15 februarie 1933 la Traznea, judetul Salaj, Octavian Lazar Cosma a urmat cursurile Academiei de muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca si pe cele ale Conservatorului “N.A. Rimski-Korsakov” din Leningrad.
Dupa terminarea studiilor, a inceput sa desfasoare o prodigioasa activitate muzicologica in decursul careia a publicat sute de articole in reviste si ziare din tara si din strainatate, a participat la importante simpozioane, conferinte sau congrese de specialitate si a avut cateva demersuri editoriale ce au devenit de referinta in muzicologia romaneasca.
Exemple in acest sens sunt cele noua volume ale “Hronicului muzicii romanesti” o impresionanta radiografie a muzicii noastre din cele mai vechi timpuri pana astazi, sau veritabilele monografii dedicate unor institutii marcante ale lumii muzicale autohtone ca Opera Nationala din Bucuresti, Filarmonica “George Enescu” sau Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.
Avand si o insemnata activitate didactica la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Octavian Lazar Cosma, Doctor Honoris Causa al Universitatilor de muzica din Cluj si Iasi, a indeplinit si functii importante in cadrul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, fiind pentru o perioada chiar presedintele acesteia.
Pentru insemnata sa contributie muzicologica, a fost distins cu premii precum Premiul Academiei Romane sau Premii ale U.C.M.R. si decoratii importante ale statului roman, fiind si membru corespondent al Academiei Romane si membru al American Musicological Society.
Anterior fiind singurul muzicolog ajuns in pozitia de membru corespondent al Academiei Romane, de-a lungul celor 150 de ani de existenta a institutiei, Octavian Lazar Cosma a devenit recent membru titular al Academiei Romane.
Comentarii (1)
O.L. Cosma este membru titular al Academiei Române, nu membru corespondent…