Consacrat datorita indragitulului personaj Magicianul din emisiunea pentru copii Abracadabra, Marian Ralea este unul dintre cei mai apreciati actori din Romania. Nascut in Brasov, pe 20 decembrie 1957, el a inceput sa joace inca din liceu pe scena Teatrului Dramatic din Brasov.
A intrat al patrulea la Academia de Teatru si Film din Bucuresti (actual UNATC), insa la absolvire a fost sef de promotie al anului 1982. Dupa terminarea studiilor, actorul a fost repartizat la Teatrul V. I Popa, din Birlad, insa urmatorul an s-a transferat la Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti, pe scena caruia a jucat pana in 1985.
Urmatorii zece ani, Marian Ralea a fost angajat al Teatrului de Comedie din Bucuresti, iar din anul 1995 se transfera la Teatrul Bulandra, pe scena caruia joaca si in prezent. Din 2003, Marian Ralea face parte si din trupa de actori ai Teatrului National Radu Stanca din Sibiu.
De-a lungul carierei sale, Marian Ralea a lucrat cu regizori celebri, precum: Silviu Purcarete, Mihai Maniutiu, Andrei Serban, Yuri Kordonsky, Dragos Galgotiu, Alexandru Darie. Marian Ralea este genul actorului total, care poate intepreta cu usurinta orice rol, de la comedie la drama sau tragedie, si de la vodevil la teatru pentru copii. Astfel, indiferent de personajul jucat, actorul da dovada de o profunzime aparte si reuseste sa transmita emotii puternice spectacorului.
Pana in prezent, Marian Ralea a jucat in peste 60 de spectacole, dand viata personajelor insa cele mai reusite interpretari le-a facut pentru rolul lui: Lysander din Visul unei nopti de vara, de William Shakespeare (productie a Teatrului de Comedie, regia Alexandru Darie); Benedict din Mult zgomot pentru nimic, de William Shakespeare (productie a Teatrului Municipal Ploiesti, regia Dragos Galgotiu), Farfuridi in O scrisoare pierduta, de I. L. Caragiale (productie a Teatrului Mic, regia Silviu Purcarete) sau Ludovic Delfinul in Regele Ioan, de William Shakespeare (productie a Teatrului de Comedie, regia Grigore Goanta). Pentru fiecare dintre aceste roluri, Marian Ralea a obtinut Premiul pentru cel mai bun actor de comedie
O alta interpretare memorabila a avut-o pentru rolul lui Iov in Experimentul Iov, dupa Vechiul Testament (productie a Teatrului National Radu Stanca din Sibiu, regia Mihai Maniutiu), precum si pentru rolul lui Sasa Savaliev din Ingropati-ma de dupa plinta, de Pavel Sanaev (productie a Teatrului Bulandra, regia Yuri Kordonsky). In anul 2016, Marian Ralea a obtinut Premiul UNITER pentru cel mai bun actor in rol principal pentru rolul Tullius din spectacolul Marmura (regia Yuri Kordonsky) – productie a Teatrului Bulandra, in care a jucat alaturi de Victor Rebengiuc.
In cinematografie, Marian Ralea a fost distribuit in peste 30 de filme, dintre care: Buletin de Bucuresti (regia Virgil Calotescu), Pastreaza-ma doar pentru tine (regia Dan Marcoci); Luna verde (regia Alexa Visarion); Cenusa pasarii din vis (regia Dorin Doroftei); Pasaj (George Busecan), Din dragoste cu cele mai bune intentii si Domestic (ambele in regia lui Adrian Sitaru). Pentru rolul Tatalui din filmul Din dragoste cu cele mai bune intentii, Marian Ralea obtine in 2011, Premiul ACIN pentru rol secundar.
Dupa revolutie, a realizat emisiunea pentru copii Abracadabra lansata in anul 1991 pe postul televiziunii nationale, insa din 1995, a fost difuzata la Pro TV, unde a devenit celebra sub denumirea de SuperAbracadrabra. A pus bazele Teatrul National pentru Copii – un proiect initiat de Fundatia Abracadrabra, condusa de Marian Ralea, in parteneriat cu Teatrul National din Bucuresti. In anul 2008, actorul primeste Premiul UNITER pentru Teatrul dedicat copiilor.
Marian Ralea are un doctorat in teatru la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, cu teza Joc – Copilarie – Teatru. In prezent, el este profesor universitar la Facultatea de Litere si Arte din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.
Desi Magicianul este personajul care l-a consacrat in televiziune, Marian Ralea este unul dintre cei mai buni actori de teatru ai generatiei sale, continuand sa joace pe scena Teatrului Bulandra.