Ludmila Patlanjoglu (Ludmila Viorica Patlanjoglu) este un valoros profesor si critic de teatru din Romania care si-a castigat un renume atat in mediile academice, cat si in cele ale artistice. S-a nascut la Bucuresti si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale, Sectia Teatrologie-Filmologie.
Critic de teatru, colaborator radio si TV, dar si la importante publicatii din Romania (Romania literara, Secolul 20, Teatrul AZI, Scena, Contrapunct, aLtitudini, Adevarul, Adevarul literar si artistic, Romania libera, Cotidianul, Jurnalul national, Ziua) Ludmila Patlanjoglu este Director al Departamentului de Studii Teatrale din cadrul UNATC, fiind mentor pentru teatrologii si criticii de astazi, formati de doamna profesoara in ultimii 30 de ani.
Ludmila Patlanjoglu a participat in anul 1984 la Seminarul International al Tinerilor Critici, organizat de Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru, la Edinburgh, Marea Britanie, iar in 1987 a intreprins o calatorie de studii la Londra, Stratford, la invitatia British Council. Totodata, in 1998 a beneficiat de o calatorie de documentare la Centrul Arta-Universitate-Cultura al Universitatii din Dijon, in cadrul Programului Cortex.
Intre 1999-2008, a fost presedinte al A.I.C.T – Sectia Romana. Este membru UNITER si membru de onoare in biroul de conducere al A.I.C.T – Sectia Romana. In anii 2002 si 2003 a fost Director al Festivalului National de Teatru I. L. Caragiale si director al Congresului Mondial al Criticilor de Teatru, organizat la Bucuresti, in noiembrie 2003.
Este autoare a volumelor: La vie en rose cu Clody Bertola – pentru care a obtinuy Premiul Criticii in 1997; Regele Scamator Stefan Iordache – rasplatit cu Premiul UNITER in 2004.
A fost invitata la congresele mondiale ale A.I.C.T. si la numerose reuniuni teatrale internationale desfasurate in Avignon, Edinburgh, Londra, Paris, Chicago, Budapesta, Helsinki, Cairo, Montreal, Milano, Torino, Seul, Salonic, Sankt Petersburg, Wroclaw, Stockholm, Cracovia, Taormina, Bruxelles, Budapesta, Cairo, Varsovia.
Ludmila Patlanjoglu a fost distinsa in 2004 cu Ordinul Meritul Cultural in Grad de Cavaler (Pentru activitatea pusa in slujba promovarii artei si culturii romanesti peste hotare), acordat de Presedintia Romaniei si cu Premiul pentru intreaga activitate in cadrul Galei UNITER (2010).