Ioan Sauca este un cleric ortodox apartinand Patriarhiei Romane, dar si un cunoscut profesor de Teologie ortodoxa, specializat in Teologia Sistematica. De-a lungul anilor Parintele Ioan Sauca a ocupat mai multe functii administrative, atat in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, cat si in cadrul institutiilor de dialog interreligios si intercrestin.
Parintele Ioan Sauca si-a inceput studiile sale teoogice, studiind in tara noastra timp de 12 ani, pentru ca ulteior sa isi continua formarea teologica in alte centre universitare din Europa. In acest sens, Parintele Ioan Sauca a studiat la Institutul Ecumenic din Bossey (Elvetia), la Selly Oak Colleages, dar si la Universitatea din Birmingham (Anglia), ce din urma fiind si institutia unde si-a sustinut doctoratul, cu o lucrare intitulata: Implicatiile misionare ale eclesiologiei ortodoxe.
Revenind in tara, Parintele Ioan Sauca a predat Misiologie si Ecumenism la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu, ulterior devenind consilier patriarhal in cadrul Sectorului Relatii Interbisericesti al Patriarhiei Romane.
Din 1994, Parintele Ioan Sauca a lucrat in cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor, ca secretar executiv al departamentului de Studii Ortodoxe si Relatii in Misiune. Din 1998, Parintele Sauca a devenit profesor la Institutul Ecumenic de la Bossey, pentru ca din anul 2001 sa devina director al acestei institutii de invatamant teologic.
Domeniul sau pricipal de expertiza este cel al Teologiei Sistematice, mai ales al Misiologiei si Spiritualitatii ortodoxe in contexul societatii contemporane, dar si zona dialogului interreligios si intercrestin sau interconfesional (ecumenism).
Din 2014, Parintele Ioan Sauca a devenit si secretar general asociat pentru educatie si formare ecumenica din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), institutie cu sediul la Geneva.
In toata aceasta perioada, in care a ocupat diferite functii de conducere bisericeasca, la nivel international, Parintele Ioan Sauca a intreprins mai multe activitati si pe plan administrativ, precum: modernizarea si restaurarea Castelului Bossey, a caminului studentilor si recastigarea prestigiului acestei institutii de invatamant teologic; a acreditat toate programele de studiu ale Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii din Geneva. Pe plan national, Parintele Ioan Sauca s-a remarcat, pe langa cariera sa didactica si adimistrativ-bisericeasca, si ca unul dintre autorii pionieri ai manualelor de Religie pentru invatamantul obligatoriu din tara noastra.
In anul 2015, Parintele Ioan Sauca a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
De notat ca Parintele Sauca este primul roman, si al doilea ortodox (dupa profesorul grec Nikos Nissiotis), care a ocupat o asemena functie inalta in cadrul Institutului Ecumenic de la Bossey, precum si in cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB).
Comentarii (1)
Doamne ajută părinte Ioan (verișor de gradul III). Dumnezeu să vă ocrotească și să ne menținem trăirea ortodoxă, indiferent de intemperiile vremii.