Parintele Rafail Noica este fiul celebrului filosof roman Constantin Noica. Nascut in anul 1942, cu numele de mirean Razvan, Rafail Noica este un ieromonah ortodox bine-cunoscut publicului roman, fiind unul dintre cei mai importanti teologi si parinti duhovnicesti romani contemporani.
In prima parte a vietii, Rafail Noica a primit o minima educatie crestina in familie, mama sa fiind de confesiune anglicana, iar tatal sau accentuand mai ales partea filosofica a credintei. In acest sens, la 13 ani, Rafail Noica merge in Anglia, impreuna cu mama sa (Wendy Muston) si frecventeaza bisericile anglicane, fiind totusi nemultumit de atmosfera, pentru ca mai apoi sa incerce si alte confesiuni ca: penticostali, congregationalisti sau Armata Salvarii, avand acelasi sentiment de nemultumire. Dintre toate culele frecventate, cel mai mult s-a simtit atras de baptisiti, unde a si ramas timp de un an si jumatate.
Din anul 1961 Rafail Noica revine in sanul Ortodoxiei, pentru ca in 1965 sa fie tuns monah (moment in care primeste numele de Rafail) la Manastirea Sf. Ioan Botezatorul din Essex (Anglia), fiind ucenicul unuia dintre cei mai importanti parinti induhovniciti si teologi contemporani, din lumea ortodoxa, Arhimandritul Sofornie Saharov.
In anul 1993 Rafail Noica revine in tara si se stabileste la o manastire din Muntii Apuseni (sat Lazesti, comuna Albac), vietuind retras si aparand destuld e rar in public.
Rafail Noica s-a impus in teologia romaneasca prin cugetarile sale profunde si prin conferintele sustinute, el fiind influentat de parintele sau duhovnicesc, Sofornie Saharov, cel care l-a si indrumat pentru cea mai mare perioada a vietii.
Despre activitatea sa publicistica, Rafail Noica avea sa afirme: „Am scris o singura carte, care se numeste Ganduri. Am scris-o, mai ales, din indemnul cuiva, care se astepta ca fiul lui Noica sa scrie o carte. Si cand a deschis aceasta carte, prima pagina era alba, a doua era alba si toate celelalte la fel. Acum, la sfarsitul vietii mele, ma gandesc sa scriu ala carte care s-ar numi Memorii, fiindca asa scriu toti oamenii mari. Or, cum eu mi-am pierdut memoria, aceasta carte va fi asemenea celei dintai!”
Totusi, Rafail Noica a publicat doua carti: Celalalt Noica (1994) si Cultura Duhului (2002), lucrari in care sunt reunite o serie de cuvinte, articole si conferinte pe care Parintele Rafail Noica le-a sustinut in Romania, dar si peste hotare. De asemenea, Rafil Noica a publicat o serie de materiale in revista de spiritualitate monastica Epifania, care apare in Alba Iulia, dar a si tradus lucrari ale parintelui sau duhovnicesc, Soforonie Saharov: Sofornie arhimandrit, Nevointa cunoasterii lui Dumnezeu, scrisori de la Athos catre D. Balfour, Editura Reintreirea, Alba Iulia, 2006; Arhimandrit Sofronie, Cuvantari duhovnicesti, vol. 1, Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2004.
Comentarii (1)
seo tips
ytytxulzo uixik gmcbdny oomq rbritobrmgvhblp