Eminent pedagog, muzicolog si critic muzical, are o activitate prodigioasa in care se poate remarca apropierea sa fata de arta lirica romaneasca si universala, fara a neglija insa alte aspecte ale domeniului muzical.
Nascut la 5 decembrie 1938 la Bucuresti, a urmat cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, specializandu-se ulterior si la Monte Carlo, in dirijat si la Budapesta si Weimar in muzicologie.
In progidioasa activitate desfasurata, a publicat numeroase articole, cronici, interviuri, recenzii in reviste si ziare din tara si din strainatate, a conceput materiale de prezentare pentru discuri ale unor muzicieni precum Dana Borsan, Daniel Podlovschi, Corul de copii Radio sau Corul “Madrigal”, si a sustinut comunicari stiintifice la importante seminarii si simpozioane.
De asemenea, este semnatarul unor volume de referinta in muzicologia romaneasca precum “Ghidul de Balet” (in colaborare), “Splendorile operei, dictionar de teatrul liric”, “Lecturi cu…muzica” sau monografiile dedicate unor importanti exponenti ai lumii muzicale autohtone.
Distins cu numeroase premiii, printre care Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Premiul Academiei Romane sau distinctia Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter acordata de Presedintele Romaniei, Grigore Constantinescu are si o impresionanta activitate didactica la Universitatea Nationala de Muzica unde a indrumat generatii intregi de studenti.
Presedinte al Uniunii Criticilor Muzicali “Mihai Jora”, reputatul muzicolog este si membru fondator al unor fundatii precum “Remember Enescu” sau “Ionel Perlea”, fondator al unor concursuri destinate tinerilor intepreti, si membru in consiliul de conducere al Operei Comice pentru Copii.