Actor, profesor universitar, regizor si scriitor, Florin Zamfirescu (Florin Gheorghe Zamfirescu) este o personalitate culturala complexa cu o activitate bogata pe scena Teatrului Odeon si numeroase aparitii in filme de referinta ale cinematografiei romanesti. Palmaresul sau actoricesc numara peste 35 de roluri principale, pe diferite scene, inclusiv pe cea a Teatrului National din Bucuresti sau a Teatrului L.S. Bulandra. Printre cele mai importante interpretari, se numara: Marchizul de Sade in piesa omonima, Dr. Igor in Veronica se hotaraste sa moara, Profesorul Emanuel Raat in Ingerul albastru sau Rica Venturiano in O noapte furtunoasa. A fost in turnee si festivaluri in tari ca Yugoslavia, Italia, URSS, Bulgaria, Grecia, Italia, Ungaria, Austria, Elvetia, Germania, Anglia, Portugalia, SUA, Canada, Egipt, Tunisia.
Florin Zamfirescu s-a nascut pe 12 aprilie 1949 in orasul Calimanesti din judetul Valcea, intr-o familie care aprecia literatura si arta. Si-a dorit sa devina actor inca din copilarie, iar la varsta de 6 ani a luat primul sau premiu pentru un recital.
A intrat pe primul loc la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale, absolvind la clasa profesorului Constantin Moruzan – ca sef al promotiei 1971. Florin Zamfirescu a debutat pe scena Teatrului de Stat de la Targu-Mures, in cadrul caruia a fost angajat pana in anul 1973. La acest teatru, actorul a interpretat rolurile: Milan in Marele fluviu isi aduna apele de Dan Tarchila, Adalberto in Joaquin Mourietta de Pablo Neruda, Picolo in Speranta nu moare in zori de Romulus Guga, Bobby II in Insula de Mihail Sebastian, Ipingescu in O noapte furtunoasa de I.L. Caragiale, Taranul in Razboiul vacii de Roger Avermaete, Altoun-han in Printesa Turandot de Carlo Gozzi, Teleghin in Unchiul Vanea de A.P. Cehov, Kesarion in Saptamana patimilor de Paul Anghel.
In 1973, Florin Zamfirescu se angajeaza la Teatrul Giulesti (actual Odeon), pe scena caruia a jucat in numeroase spectacole, pana in anul 1996. A colaborat cu unii dintre cei mai importanti regizori romani, iar dintre roluri memorabile realizate de Florin Zamfirescu la Teatrul Odeon, amintim: Ion in Napasta de I.L. Caragiale, regia Alexa Visarion, Sorin in Pescarusul de A.P. Cehov, regia Gelu Colceag, Gavrilescu in La tiganci dupa Mircea Eliade, regia Alexander Hausvater, George, Duce de Clarence in Richard III de W. Shakespeare, regia Mihai Maniutiu, Cymbeline in Cymbeline de William Shakespeare, regia Laszlo Bocsardi, Pericle in Pericle de W. Shakespeare, Misa in Jocuri crude de A. Arbuzov, regia Dinu Cernescu. Mai mult de atat, in perioada 1991-1994, Florin Zamfirescu a fost Director Adjunct Artistic la Teatrul Odeon.
In ceea ce priveste cariera cinematografica, Florin Zamfirescu a facut parte din distrbutia a peste 30 de filme romanesti, dintre care cele mai reprezentative sunt: De ce trag clopotele Mitica, Morometii, Senatorul melcilor, Orient Express, Filantropica. In televiziune, Florin Zamfirescu a interpretat un rol in serialul Lumini si umbre, dar si in serialul HBO In deriva. De asemenea, actorul a fost distribuit in numeroase spectacole radiofonice.
Din 1996, Florin Zamfirescu a devenit profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale“ Bucuresti, iar in anul 2000 a ocupat functia de rector in cadrul institutiei de invatamant superior.
Activitatea regizorala a lui Florin Zamfirescu a inceput in anul 1988 cu montarea Visul unei nopti de vara, de W. Shakespeare la Studioul Casandra, fiind conturata pe scenele teatrelor: Teatrul Toma Caragiu Ploiesti, Teatrul Mihai Eminescu Chisinau, Teatrul Sica Alexandrescu Brasov ,Teatrul Mihai Eminescu – Botosani, Teatrul Radu Stanca Sibiu, Teatrul Odeon, Teatrul Mic si Teatrul Romano-American din Bucuresti. A pus in scena texte ale unor autori ca Shakespeare, Caragiale, Cehov, Aristofan, Kiritescu, Goldoni, Mrozeck.
Florin Zamfirescu este si autorul cartii Actorie sau magie, publicata in anul 2003. Volumul reprezinta o lucrare vasta, adresata atat profesionistilor artei teatrale, cat si tinerilor care doresc sa faca actorie.
Premii si distinctii:
- Ordinul National PENTRU MERIT in grad de Cavaler (2002)
- Premiul pentru excelenta in Cinematografia Romana (2002)
- Premiul Criticii Cel mai bun actor al anului 1997 pentru Glagoliev si Fouquiller Tinville
- Premiul Revistei Flacara (1985)
- Ordinul Meritul cultural clasa a III-a (1984)
- Marele Premiu Leul de aur la Arezzo cu NAPASTA de I.L. Caragiale (1979)
- Premiu de interpretare la Bacau cu spectacolul CARACTERE de Monciu Sudinschi (1975)
- Premiu de interpretare masculina la Festivalul Tineretului de la Piatra Neamt cu Picollo din SPERANTA NU MOARE IN ZORI (1973)
- Marele premiu pentru LEGENDA MANASTIRII ARGES la Dialog la Distanta (1966)
- Medalia de aur la Bienala I.L. Caragiale (1965)