Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai apreciate actrite de comedie a teatrului si filmului romanesc. Nascuta pe data de 24 octombrie 1933, in Bucuresti, actrita si-a dedicat intreaga viata actoriei si face parte din Generatia de Aur a teatrului romanesc. Cu o cariera de peste 50 de ani, Draga Olteanu Matei a jucat in numeroase spectacole de teatru, 90 de filme si a interpretat peste 100 de roluri in Televiziune.
A absolvit in anul 1956 cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale (actual UNATC), iar in acelasi a debutat cu un rol in Ziaristii, de Alexandru Mirodan.
Personajul care a consacrat-o este cel al Coanei Chirita. De-altfel, actrita a scris si scenariul de film dupa piesa lui Vasile Alecsandri, interpretand personajul si in filmele Coana Chirita din anul 1986, respectiv, Chirita la Iasi in anul 1987. Pe micul ecran, Draga Olteanu Matei a facut memorabilul rol al Vetei, sotia lui Nea Marin, jucand alaturi de Amza Pellea in filmul Nea Marin miliardar (regia Sergiu Nicolaescu). De-altfel, renumita actrita a jucat in numeroase filme care de referinta in cinematografia romaneasca, precum: Toamna bobocilor, Iarna bobocilor, Golgota, Explozia, Fratii Jderi, Asta seara dansam in familie, Un suras in plina vara, Haiducii, Zestrea domnitei Ralu, Pistruiatul, Patima, Dumbrava minunata, Ilustrate cu flori de camp, Filip cel bun.
In afara de scenariile adaptate pentru Coana Chirita, Draga Olteanu Matei le-a scris si pe cele pentru filmul Patima, din anul 1975, si Dumbrava minunata, in 1980. In Televiziune, Draga Olteanu Matei ramane cunoscuta pentru rolurile din Baltagul, Gaitele, Nasturele si absolutul, Don Quijote, Piticul din gradina de vara, Cadavrul viu, Mara, Hagi Tudose, Minunile Sfantului Sisoe, Leacuri la durerea de cap.
Pe langa rolurile din filme, Draga Olteanu Matei a jucat pe scena Teatrului National din Bucuresti, in spectacole precum Azilul de noapte, de Maxim Gorki, Crima pentru pamant, de Dinu Sararu. Actrita de comedie este recunoscuta pentru interpretarea personajelor din dramaturgia romaneasca din Gaitele, de Kiritescu; Caruta cu paie, de Mircea Stefanescu; Hagi Tudose, de Batbu Stefanescu Delavrancea; Domnisoara Nastasia, de G. M. Zamfirescu; Pisica de noapte de Anul Nou, de D. R. Popescu; Autorul e in sala, de Ion Baiesu.
Dupa pensionarea de la Teatrul National din Bucuresti I. L. Caragiale, in anul 2007, Draga Olteanu Matei s-a retras in Piatra Neamt si a infiintat Compania teatrala de amatori Teatrul Vostru. Mai mult de atat, in anul 2008, Draga Olteanu-Matei a lansat un audio-book intitulat Golitatea inconjoara, iar foamea da de-a dreptul, ce cuprinde retete scrise in versuri, dar si proza, culese de actrita de-a lungul vietii sale.
Draga Olteanu Matei a fost recompensata pentru talentul si cariera sa in teatru si film de peste 50 de ani cu diferite premii si distinctii. Astfel, in anul 2003, i-a fost oferit Premiul TVR si PTWB pentru Cea mai iubita actrita. Un an mai tarziu, Draga Olteanu Matei a primit Premiul UNITER pentru intreaga activitate, iar in anul 2010, Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera. De-asemenea, Draga Olteanu Matei este decorata cu Steaua Romaniei in grad de Cavaler si cu Ordinul Coroana Romaniei in grad de Ofiter. Este cetaean de onoare al municipiului Piatra Neamt si societara de onoare a Teatrului National Bucuresti.